За ползите от лавандуловото и лимоновото масло

0 коментара0/5

В кои случаи можете да използвате лавандуловото и лимоновото масло и още как да си направите смес за повече енергия.

Лавандула (Lavandula angustifolia)
Лавандула (Lavandula angustifolia)

Лавандула (Lavandula angustifolia) – получава се чрез дестилация на цветовете на тревисто растение.

Маслото има леко и универсално балансиращо действие, овладява крайно променливите емоции, помага при нервно изтощение.

Благотворно влияе при грип, главоболие, мигрена, хипертония, алергия, световъртеж, счупвания, измръзвания, газове, хормонален дисбаланс, левкорея и враснали нокти. Чудесно е за кожата при изгаряния, белези, рани.

Лавандуловото масло има антисептично действие и служи за успокоение на малки рани и изгаряния, за отпускане и подобряване на съня. Освен това действа добре при лечение на астма, бронхит, хронична кашлица и настинка, високо кръвно налягане, предменструален синдром, напрежение и депресия.

Може да служи като първа помощ пpи yxaпвaния, yжилвaния, xepпec, oжyлвaния, пopeзни paни, пъpxoт, eĸзeмa, пcopиaзиc, циpeи, aбcцecи, aнтpaĸc, aĸнe, oтoĸ, нaтъpтвaния, cлънчeвo изгapянe, cтpии и дpyги oбщи oплaĸвaния.

Лaвaндyлoвoтo мacлo cтимyлиpa pacтeжa нa здpaви ĸлeтĸи, ocвoбoждaвa зaдъpжaнитe тeчнocти в opгaнизмa и бaлaнcиpa cъдъpжaниeтo нa влaгa в ĸoжaтa.

Комбинира се най-добрес кедър, градински чай, здравец, бор, индийско орехче и всички цитрусови масла.
 

Лимон (Citrus limon)

Лимон (Citrus limon) – лимоновото масло се добива главно от семките на плода на лимоновото дърво.

Има свеж и ободряващ аромат, стимулиращо действие и е чудесен антидепресант. Добива се също и чрез пресиране на корите на плода.

Маслото на лимона намалява киселинността в организма и по този начин подобрява храносмилането. Помага при ревматизъм, артрит, подагра, целулит, абсцеси, циреи, акне, анемия, кашлици и настинки.

Действа стимулиращо апетита и намалява болката при ухапвания от насекоми. Тъй като има фотосинтезиращо действие, при употребата му върху кожа трябва да се внимава поради риск от поява на пигментация при контакт със светлината.

Действа пречистващо, стягащо, ободряващо; стимулира кръвообращението, изхвърля токсините и пикочната киселина, помага при бронхит, катар, астма, брадавици, главоболие.

Съчетава се добре с други етерични маслакато лавандула, роза, сандалово дърво, тамян, евкалипт, здравец, копър, хвойна и нероли.

Смес за повече енергия и умствена сила

Използвайте за основа 20 мл базисно масло от бадем.

Прибавете към него по 2 капки от следните етерични масла: кедър, кипарис, роза, сандалово дърво и тамян.

„Домашна ароматерапия“ на Катрин МилеваИзползвайте в аромалампа или дифузор, като съотношението е 15 капки от получената смес за помещение с обем 40 кв.м

ОТКЪС от новата книга  „Домашна ароматерапия“ на Катрин Милева.

Полезният том на издателство "Милениум" събира всичко важно за един от най-приятните и ефективни методи за оздравяване, за успокоение на духа и за разкрасяване.

Книгата запознава читателите с близо 100 вида ароматни масла и техните функции и разнообразна начини на приложение при най-разпространените болести и неразположения.

Още от "Нетрадиционна медицина"

Флоутинг – здраве чрез релаксация

Флоутинг – здраве чрез релаксация

Флоутинг, флототерапия или флотационна терапия се отнасят до един и същи метод на лечение чрез релаксация във вана с разтвор на магнезиев сулфат с температура, близка до телесната.

Фитотерапия – лечение от природата

Фитотерапия – лечение от природата

Фитотерапията е алтернативен метод на лечение, основаващ се на целебните свойства на растенията. Фитотерапията е известна още от древността, когато с билки са се лекували всякакви болежки.

Кашлица - алтернативна медицина

Кашлица - алтернативна медицина

Да опитаме да спрем с билки!