Сироп от бъз - мощният имуностимулатор

0 коментара0/5

В сезона на вирусите и настинките често търсим лек, с който да стабилизираме имунната система. Един от най-мощните природни имуностимулатори е сиропът от черен бъз. Вижте защо е толкова полезен сиропът от бъз и как може да си го приготвите.

Сироп от бъз - мощният имуностимулатор
Сироп от бъз - мощният имуностимулатор © istockphotos.com

Защо е полезен сиропът от бъз?

Сиропът от бъз е утвърдено във времето природно лекарство. Важно е да уточним обаче, че става дума за черен бъз (Sambuscus nigra) - не много високо дърво с малки черни плодчета, които задължително трябва да се узрели, защото зелени са отровни и опасни за здравето.

Сиропът от бъз най-често се приема профилактично, тъй като действа като мощен имуностимулатор. Плодчетата на черния бъз съдъжат значително количество антициани, витамини от груба В, минерали като Калций, Цинк, Селен и най-вече Желязо. Благодарение на полезния си състав, сиропът от бъз действа тонизиращо, има антитоксично и антивирусно действие, а в цялост - укрепва организма и го прави по-устойчив на сезонните грипове.

Вижте също: 5 подправки за здраве през зимата

Сиропът от черен бъз помага още при простуда, за сваляне на висока температура, при инфекции на горните дихателни пътища, при анемия или нарушен метаболизъм, отразява се добре и на синусите. Полезното му действие се наблюдава и при лечение на проблеми с бъбреците, както и на сърдечно-съдовата система, като понижава високото кръвно. Препоръчва се също на онкоболни, преминали през курс на химио или лъчетерапия.

Добави описание

Кога трябва да приемате сироп от бъз?

Ако искате да подсилите имунната система, най-добре да започнете приема на сироп от черен бъз в началото на пролетта или есента, тъй като през тези два сезона опасността от вируси и грип е най-висока. Обикновено един курс протича между 20 и 30 дни. За други цели може да пиете лекарството целогодишно, като до момента не са установени странични ефекти, стига да е спазена технологията на приготвяне на сиропа, както и да не се прекалява с дозата.

Вижте също: Лекуване с кокиче

Как се приготвя сироп от бъз?

Най-популярната рецепта за сироп от черен бъз е на природния лечител Петър Димков. Според нея плодовете се измиват и се нареждат в буркан, като се редуват ред плодчета с ред мед, докато не запълните буркана.  Важно е последният пласт да е покрит с повече мед, но не бива и да препълвате съда, защото нивото на сместа може да се повиши малко през следващите няколко дни. Покривате отвора с марля и оставяте буркана на тъмно място, като веднъж дневно трябва да разбърквате (за предпочитане с дървена лъжица). Сместа трябва да престои така между 3 и 5 седмици. След това прецеждате течността през гъста марля, като внимавате в сиропа да не изпадне някое плодче - иначе ще се получи ферментация и ще трябва да приготвяте сиропа отначало. Дръжте сиропа от черен бъз на хладно, за предпочитане в тъмни бутилки. Пийте по една супена лъжица сутрин на гладно, а за деца по една чаена. 

Сироп от черен бъз може да намерите също и в хомеопатични аптеки и центрове.

Как още може да приемате черен бъз?

Ако разполагате със сушени плодове от черен бъз, може да ги накиснете в чаша вода през нощта и на сутринта да изпиете сока. Той ще ви подейства ободрително и ще стабилизира имунната система. Приготвят се още вино от черен бъз, сладко или конфитюр, но тук полезното действие на полезните плодчета е по-слабо.

31.01.2018/ Христина Спасова

.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Сироп от бъз - мощният имуностимулатор".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Морската сол помага при много болести

Морската сол помага при много болести

Натуралната морска сол е здравословна и има лечебни свойства. Тази сол съдържа повече от 80 съставки, които имат положително въздействие върху здравето, кожата и косата.

Халотерапия – лечебната сила на солта

Халотерапия – лечебната сила на солта

Научете повече за лечебната сила на солта и за халотерапията, холистичен метод, използван от векове. Халотерапия – лечебната сила на солта

Защо и как да регулираме кръвната захар по празниците?

Защо и как да регулираме кръвната захар по празниците?

Знаете ли защо е важно кръвната захар винаги да е в норми? Научете повече за кръвната захар, както и няколко естествени начина да я регулирате по празниците.