Хирудотерапия – лечение с пиявици

127 коментара1/5

Наричани „живо лекарство“, пиявиците се смятат за панацея от много лекари. Хирудотерапията е древно природно лечение, за чиято вълшебна сила се споменава дори в Библията и Корана.

Хирудотерапия – лечение с пиявици
Какво представлява хирудотерапията?


Хирудотерапията е лечение с медицински пиявици. Една пиявица може да изсмуче около 5-6 пъти повече кръв, отколкото тя самата тежи (около 1 до 6 грама).

Лечебната сила на пиявиците се базира на три фактора:

 

  • РефлекторенХирудотерапия – лечение с пиявици– пиявиците обикновено се впиват в рефлексогенните (акупунктурните) зони, с което хирудотерапията много се доближава до иглотерапията и лечебния масаж, ориентиран към стимулирането на акупунктурните точки.

 

  • Механичен – хирудотерапията действа пречистващо за организма, тъй като след отстраняването на пиявицата от кожата, следва дълго кръвотечение, което не бива да ви притеснява. По същия начин и кръводаряването е полезно, тъй като организмът се пречиства и кръвта се обновява.
  • Биологичен -  впивайки се в кожата, пиявицата инжектира повече от 50 биологично активни вещества, полезни за организма. Сред тях е и хирудинът, който причинява по-бавното съсирване на кръвта. Ето защо, след отстраняването на пиявицата от кожата, до 24 часа след това от раничката ще тече кръв. Количеството обаче е минимално (до 15 мл.) и не бива да ви тревожи. Ензимът хирудин има и обезболяващо, противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Точно заради този ензим обаче хирудотерапията е противопоказна за хора, страдащи от хемофилия.  

 

Лечението с пиявици е познато от около 3000 години. Дори в Библията и Корана се споменава за „живите лечители“. За хирудотерапията говорят и Хипократ и Авицена, а през 1665 г. се появява научен трактат под името „За поставянето на пиявици във вътрешността на матката“ и оттогава хирудотерапията се прилага и в областта на гинекологията.
Хирудотерапия – лечение с пиявициВ България са често срещани само конските или черни пиявици, но тяхната употреба за медицински цели е строго забранена.  Това е така, защото няма гаранция, че съответната пиявица преди това не е захапала болно животно или човек, страдащ от СПИН например, и по този начин да пренесе заразата и върху вас. Затова има специални биофабрики, където се отглеждат медицински пиявици и е изключена възможността от разпространението на зарази чрез тях.

Пиявици може да отглеждате и у дома

Медицинските пиявици се отглеждат изключително лесно. Трябва да ги храните веднъж на 3-4 месеца и ще живеят около 2-3 години.Отглеждат се във вода (най-добре речна или чешмяна, която е престояла едно денонощие), като водата се сменя всеки ден. За дом на пиявиците си използвайте дълбок съд (например буркан), затворен с парче здрав плат (така че да влиза въздух в съда), тъй като пиявицата е способна да скъса по-тънките и фини тъкани като марлята.

Как и къде се поставят пиявиците?

Поставянето на пиявици не е безразборно, а на определени рефлексогенни зони. Имате два варианта. Единият е да се доверите на пиявицата и да я оставите тя сама да избере къде да се позиционира, тъй като пиявиците много точно усещат къде е възпаленото място и се впиват точно там. Другият вариант е хирудотерапевтът да определи на кои места да се поставят пиявици, въз основа на проведени изследвания и установяване на точна диагноза.
Хирудотерапия – лечение с пиявици
Пиявиците обикновено се поставят до болното място, но не и директно върху него. Пиявици не се поставят и в близост до артерия или вена, макар че е почти невъзможно да засегнат голям кръвоносен съд. Пиявицата се забива до 3 мм в кожата, а по-големите кръвоносни съдове се намират доста по-надълбоко. Пиявиците не трябва да се поставят и в близост до някое естествено отверстие (уши, нос, анус, женски полови органи и т.н.), за да не попаднат вътре.

След като пиявицата се постави върху кожата, до няколко секунди тя се впива. Ако не го направи, с предварително дезинфектирана игличка леко надраскайте кожата и пиявицата ще се насочи към нараненото място.

След като се нахранят, пиявиците падат сами. Ако не се отдели сама, в никакъв случай не се дърпа. Ако я посипете с малко сол или я докоснете с пръст, потопен предварително в оцет, тя сама ще падне. След това тя се убива, тъй като една пиявица не може да се използва повече от веднъж, за да не се пренасят зарази (същото е като при спринцовките).

Пиявиците се поставят на определени места и в зависимост от болестта:

 

 

  • При сърдечни Хирудотерапия – лечение с пиявицизаболявания пиявицата се поставя в под лява гърда

 

  • При високо кръвно налягане (хипертония ) – зад ушите, в областта на кръста
  • При остеохондроза – по дължината на гръбначния стълб
  • Приглаукома – в областта на слепоочията (използват се много малки пиявици)
  • При гинекологични заболявания – ниско върху корема

Кои болести се повлияват добре от хирудотерапията?

Хирудотерапията предотвратява образуването на тромби и се смята за едно от най-ефикасните средства при лечение на варикозна болест, тромбофлебит, хемороиди. Хирудотерапията заздравява стените на кръвоносните съдове, намалява кръвната захар и стимулира образуването на нови кръвни клетки. Лечението с пиявици подобрява обмяната на веществата и липидния метаболизъм.

Хирудотерапията е показала и добри резултати при деца, страдащи от церебрална парализа . Веществата, които се съдържат в слюнката на пиявицата, могат да доведат до нарастването на нервните клетки, заради което хирудотерапията се прилага и при инсулт, Паркинсон, Алцхаймер, множествена склероза , слухови и зрителни увреждсния. С пиявици се лекуват и заболявания на мускулно-двигателния апарат (артрози, артрити   и т.н.)
Хирудотерапия – лечение с пиявици
Хирудотерапията се използва и в случаи на безсъние, силна възбудимост, заболявания, свързани с нарушен приток на кръв, инфаркт на миокарда, както и редица кожни болести. В последно време се смята, че чрез пиявици е възможно да се премахне и целулит.

А профилактично, пиявиците могат да се използват от 1 до 3 пъти седмично.

11.08.2010/Ели Йорданова

127 коментарaДобави коментар »

jeliomir

От jeliomir26.04.2018, 20:35 ч.

Чудесна статия ! Повече за пиявиците на [Линк] 0988979306

Виж всички коментари за "Хирудотерапия – лечение с пиявици".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Черен чай

Черен чай

Черният, зеленият и белият чай се приготвят от растението чай (Camellia sinensis). Какво трябва да знаем за черния чай и защо е добре да го пием?

За кашлянето, кихането, хремата  и домашната медицина

За кашлянето, кихането, хремата и домашната медицина

Ако се чувствате уморени, отпаднали, с болки в ставите, в гърлото – това са предвестниците на настинката. Ще избегнете усложненията, ако вземете бързи мерки.

22 лесни съвета да си помогнем сами при здравословни проблеми

22 лесни съвета да си помогнем сами при здравословни проблеми

Има доста ефикасни продукти, с които да реагираме сами при различни дребни неразположения. Знаем, че понякога една най-обикновена хрема може да ни провали уикенда. Следващите съвети ще ни помогнат да се справим не само с нея, а и с други дребни здравословни проблеми или неразположения.