Лекуване с кокиче

0 коментара0/5

Какви лечебни свойства има кокичето, кои части на цветето се използват и как да приготвим лечебна ракия с кокичета? Научете повече как да се лекувате с кокиче.

Лекуване с кокиче

Кокичето е цвете, типично за европейските географски ширини. Именно тук са познати и повечето му лечебни свойства. Наричат кокичето Цветето на надеждата, защото носи обещанието за край на зимата и начало на пролетта.

Някои от първите данни за лечебните свойства на кокичето идват от руски фармаколог, посетил България през 50-те години на XX век. Тогава той забелязал, че жените лекуват деца, болни от полиомиелит, с отвара, приготвена от цветовете на кокичето. Фармакологът забелязал, че децата се излекуват напълно, без следи от парализа, типична за полиомиелита дори след оздравяване.

Днес се знае, че кокичето помага при различни неврологични заболявания и лечебните му свойства могат да се използват при болести като невралгия, Лаймска болест,  Алцхаймер и други.

Кои части на кокичето се използват?

Ако искате да си приготвите домашна отвара от кокиче, най-добре да използвате само листата и цветовете. Избягвайте да използвате корените, тъй като са токсични и могат да крият рискове за живота и здравето, ако не сте добре информирани как да ги използвате.

Винаги, преди да използвате кокичето за приготвяне на отвара, го измийте добре и оставете за кратко да се отцеди водата.

По нашите ширини най-популярна е т.нат. кокичева ракия или просто ракия с кокичета, която в различна концентрация може да се използва за лечение на различни заболявания. Вижте как да приготвите кокичевата ракия и как да я прилагате.

Вижте също:

Популярни суеверия с цветя >>>

Лекуване с ракия >>>

лекуване с кокиче, кокичева ракия, ракия с кокичета

Ракия с кокичета - лечебна отвара

Ракията с кокичета е любимо средство за лечение у дома. Тя е незаменима за разтривки при настинка или грип, използваме я също за заболявания и състояние, които някои членове на семейството имат, като плексит и шипове. Всяка година приготвям ракията с кокичета в края на февруари и началото на март по пропорции, казани ми от баба. Вижте моята рецепта за ракия с кокичета:

Ракия с кокичета: За разтривки

Ракията с кокичета е чудесно средство за разтривки при настинка, грип или преумора след ден на тежък физически труд. За да си я приготвите просто накиснете 80-85 кокичета в 1 литър средно силна ракия. Добре е да е в стъклен буркан или стъклено шише. Избягвайте да използвате пластмаса. Приберете съда на тъмно и хладно място за 45 дни, като на всеки 2-3 дни разклащайте съда. На 46-тия ден прецедете течността и я прехвърлете в шише от тъмно стъкло. Съхранявайте на тъмно и хладно място.

С тази ракия могат да се правят и разтривки при болезнен месечен цикъл. С тампон памук намажете областта на яйчниците и кръста и се завийте с топло одеало или сложете шал на кръста. Болката ще отмине след около 20-ина минути.

Ракия с кокичета: При плексит

Понеже плекситът е хронично и доста по-трудно за облекчение заболяване, имате нужда от по-концентриран вариант за кокичевата ракия. Аз приготвям следната рецепта: 60 кокичета в 400 мл. силна ракия. Прибирам в стъклен съд на тъмно за 30 дни. На 31-вия ден прецеждам течността. Когато усетите болка, просто намокрете памучен плат или памучен тампон с ракия и сложете на мястото като компрес за около 20 минути.

Ракия с кокичета: При шипове

Ако имате шипове, също ви трябва отвара от кокичета с по-висока концентрация. В 400 мл. ракия накълцайте 70 кокичета. Оставете за 40 дни на тъмно, като периодично разклащате съда. След това прецедете ракията през тензух и съхранявайте на тъмно и хладно. Правете си компреси с ракията за около 30 минути на ден.

03.03.2018/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Лекуване с кокиче".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Да помогнем сами на очите си

Да помогнем сами на очите си

Това, с което всеки човек би могъл да си помогне са четири прости упражнения, ефективни както при слабо късогледство или дългогледство (до три диоптъра), така и при по-силните им степени и при другите зрителни аномалии.

Таласотерапия – лечебната сила на морската вода

Таласотерапия – лечебната сила на морската вода

Таласотерапията е идеалният начин да съчетаете полезното с приятното. Терминът идва от гръцката дума „thalasso” и буквално означава море. Или иначе казано, любимото плацикане в морето е не само релаксиращо, но и много здравословно.

Ходите ли на сауна?

Ходите ли на сауна?

Не знам колко често и дали изобщо сте влизали в сауна. Аз го направих – преди година. Цените бяха съвсем прилични, а ефекта - страхотен.