Лекуване с джинджифил

0 коментара0/5

Джинджифилът е универсално природно лекарство, което хората използват от векове. Съществувало е време, когато цената на корен джинджифил е била по-висока от тази на някои основни храни.

Лекуване с джинджифил
 © istockphotos.com

Защо е полезен джинджифилът?

Джинджифилът е универсално природно лекарство, което хората използват от векове. Съществувало е време, когато цената на корен джинджифил е била по-висока от тази на някои основни храни. Подправката е богата на полезни вещества - с високо съдържание на витамин C и калий, в нея има също значително количество антиоксиданти, етерични масла, фибри, мед, магнезий и цинк. Известна е още с антисептичните си свойства.

Коренът от джинджифил има силата на мощен имуностимулатор, който предпазва от сезонни вируси, грипове и настинки. Отваря дихателните пътища и помага при затруднено дишане. Освен това стимулира кръвообращението и подобрява оросяването на крайниците, а според  редица изследвания се смята, че се отразява добре и на мозъчната дейност.

Вижте също: Мечо грозде - лек-чудо при цистит

Добави описание

Кога да използвате джинджифил?

  • като болкоуспокояващо - джинджифилът облекчава болките при мигрена, зъбобол, менструация, използва се срещу мускулна треска и схващания;
  • при стомашни неразположения - приемът на джинджифил отпуска и успокоява чревния тракт, отразява се положително при раздразнен стомах, стомашни вируси, подуване и задържане на газове.
  • при гадене - изпитан лек срещу сутрешно гадене при бременност, при неразположение по време на път, при проблеми с вестибуларния апарат;
  • срещу умора - джинджифил има тонизиращо действие, зарежда с енергия, лекува отпадналост, препоръчва се при спортни дейности за отпускане на мускулите.
  • при кожни проблеми - при акне, кожни раздразнения, обриви, зачервявания и петна може да лекувате болното място с компреси от стрит джинджифил;

Вижте също: 4 билки за добър сън

Добави описание

Как да приемате джинджифила като лекарство?

Пресният корен от джинджифил съдържа най-голямо количество полезни вещества. Настърган и смесен с мед и лимонов сок той се превръща в лекарство за имунната система, което може да приемате сутрин по 1 лъжица. Съхранявайте в букран на тъмно и хладно място.

Другият вариант е след като сте настъргали джинджифила, да го отцедите и да пиете от сока. Чаят от джинджифил пък е подходящ за отпушване на синусите, а запарката от джинджифил може да използвате за гаргара при болно гърло и проблеми с дихателните пътища.

В случай, че не разполагате с пресен джинджифил, може да ползвате и стрит на прах. Приемайте профилактично по 1ч.л. сутрин, разтворена във вода, или по 1ч.л., смесен с мед.

14.02.2018/ Христина Спасова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Лекуване с джинджифил".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Хирудотерапия – лечение с пиявици

Хирудотерапия – лечение с пиявици

Наричани „живо лекарство“, пиявиците се смятат за панацея от много лекари. Хирудотерапията е древно природно лечение, за чиято вълшебна сила се споменава дори в Библията и Корана.

Рецепти за лечение с глина

Рецепти за лечение с глина

Освен лечение с хума, в природната медицина са познати и методи за лечение на организма с друг вид глина. Какви болести лекувате с глина и какво е лечебното й действие, което тя упражнява върху тялото?