Лекува ли рефлексологията?

0 коментара0/5

Рефлексологията напоследък става все по-популярен метод сред привържениците на алтернативната медицина. Знаете ли как работи и какво всъщност лекува рефлексологията?

Лекува ли рефлексологията?
 © istockphotos.com

Какво е рефлексология?

Рефлексология или още рефлексотерапия е метод в алтернативната медицина, който смята, че различни точки от ходилата и ръцете отговарят на определени мускули или органи от тялото. По тази причина рефлексологията е наричана още зонов масаж или зонова терапия. Масажирайки тези точки, като се упражнява лек натиск върху тях, се приема, че тялото изпраща сигнали към болезнената зона, повлиява на енергийния баланс на организма, отпушва енергийните блокажи и по този начин лекува. 

Добави описание

При рефлексологията тялото е разделено на 10 равни, вертикални зони - 5 от лявата страна и 5 от дясната, които отговарят съответно за лявата ръка или стъпало и за дясната ръка или стъпало. В някои магазини вече се продават специални ръкавици и чорапи, на които са разграфени зоните и посочени точките от тялото, които може да масажирате, така че да упражнявате рефлексология и в домашни условия.

Добави описание

Каква е разликата с другите терапии?

Рефлексологията често е бъркана с други методи от алтернативната медицина. Това, което я отличава от класическия масаж, е фактът, че тук се масажират само ходилата и ръцете, докато там може да се оказва натиск по цялото тяло. На някои им навява асоциации с акупунктура именно заради точковия подход, но всъщност двете терапии използват различни точки и упражняват различен натиск. Има известни сходства и с рейки, но главната разлика е, че там точките не се притискат, а съвсем леко се докосват и се работи предимно на енергийно ниво.

Вижте също: Отслабване с акупунктура

Добави описание

Как протича един сеанс?

Обикновено сеансът трае между 30 и 60 минути в зависимост от оплакванията, които имате. Стоите в полулегнало или изцяло легнало положение. Важно е да сте без чорапи и обувки. За разлика от други методи в алтернативната медицина, тук не се използват масла, лосиони или кремове, които да загреят и подготвят кожата. Като цяло рефлексологията не се приема за болезнена терапия, но ако сте с нисък праг на болка, може да усетите известен дискомфорт, докато рефлексологът упражнява натиск върху ключовите точки. 

Добави описание

Лекува ли рефлексологията?

До момента няма научно доказателство рефлексологията да е излекувала определено заболяване, но някои привърженици на алтернативната медицина смятат, че сеансите помагат за цялостното здраве на пациента. Рефлексологията подобрява циркулацията на кръвта, може да подейства при мигрена или главоболие, гони стреса и лекува преумората. Тъй като самият сеанс наподобява масаж, рефлексологията отпуска тялото и се справя с натрупането напрежение и скованите мускули. Може да помогне и при лечение на шипове.

23.05.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Лекува ли рефлексологията?".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Коластра – природен антибиотик

Коластра – природен антибиотик

Коластрата е както хранителна добавка, така и лекарство. Коластра се нарича по-гъстият и жълтеникав секрет, който потича от млечните жлези преди кърмата. Това е първата и най-важна храна за новороденото, която има за цел да го защити от външната среда.

Апитерапия – лечебната сила на меда

Апитерапия – лечебната сила на меда

Апитерапия се нарича лечението чрез пчелни продукти. Медът е не само вкусна храна и подслаждаща добавка към чая, но е и естествено лекарствено средство. При апитерапията се използват дори пчели и въобще всичко, което пчелите изработват.