Д-р Йонко Мермерски за лечебната мощ на куркумата

0 коментара0/5

Куркумата предпазва от рак, помага при стомашни проблеми, топи мазнини. Как максимално да се възползваме от лечебната й сила ни съветва Д-р Йонко Мермерски.

Д-р Йонко Мермерски за лечебната мощ на куркумата
 © Сн.: iStock.com

Д-р Йонко МермерскиД-р Йонко Мермерски е защитил докторат по органична химия в областта на витамините от група В в университета „Джорджтаун", Вашингтон, където е преподавал.

Изследванията на учените показват, че ползите от жълтата подправка за човешкото здраве са над 700. Ето и най-важните:

 • ПРИТЕЖАВА АНТИСЕПТИЧНИ И АНТИ-БАКТЕРИАЛНИ СВОЙСТВА. Използва се за дезинфекция на рани от порязване и изгаряне. Действа добре при псориазис и други възпалителни кожни заболявания;
 • СПОРЕД УЧЕНИТЕ ТЯ МОЖЕ ДА НАМАЛИ РИСКОВЕТЕ ОТ ЛЕВКЕМИЯ ПРИ ДЕЦАТА;
 • В КОМБИНАЦИЯ С КАРФИОЛ КУРКУМАТА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ НА РАК НА ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА. Спектърът на антиканцерогенните качества на куркумата се разширява ежедневно, като на този етап тя се използва за превенция на рак на гърдата, на панкреаса, при меланома, както и за избягване появата на метастази;
 • ПРИТЕЖАВА ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ СВОЙСТВА;
 • ИЗПОЛЗВА СЕ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА и помага за лечение на стомашни разстройства, киселини, раздразнение на червата, улцерозен колит;
 • ПРИТЕЖАВА ОБЕЗБОЛЯВАЩИ СВОЙСТВА;
 • УСКОРЯВА МЕТАБОЛИЗМА И ОБМЯНАТА НА МАЗНИНИТЕ, топи излишните мазнини. Така помага за отслабване;
 • ПРОУЧВАНИЯ ПОКАЗВАТ, ЧЕ ТЯ ЗАБАВЯ РАЗВИТИЕТО НА МНОЖЕСТВЕНАТА СКЛЕРОЗА;
 • ДРУГИ ПРОУЧВАНИЯ ПОКАЗВАТ, ЧЕ ТЯ ИМА ПОТЕНЦИАЛ ДА СЕ СПРАВИ С БОЛЕСТТА НА АЛЦХАЙМЕР и забавя развитието й, като премахва амилоидната плака по тъканта на мозъка.

Лечебните свойства на тази подправка се дължат на пигмента куркумин, който й придава и характерния й цвят. Като съединение той попада в категорията на полифенолите, които са между антиоксидантите с най-силен подмладяващ и възстановяващ тъканите ефект.

Според научните изследвания и публикации куркумата може да се консумира в големи количества и е здравословна за всички. При неправилна консумация обаче тя преминава през човешкия организъм, без той да може да се „възползва" от нея. Причината за това е, че куркуминът в нея се усвоява много трудно.

Проведени са многобройни изследвания върху хора и животни, които консумират куркума. Резултатите от тях показват, че в повечето случаи съдържанието на куркумин в кръвната плазма, урината и тъканите им е незначително. Дори при приемане на големи количества куркума често от нея няма и следа. Причината за това е, че черният дроб го задържа в себе си и го разгражда чрез ензимите си.

За щастие диетолозите и учените са открили начини за справяне с този проблем, за да може организмът да извлече здравословните ползи, които куркумата предлага. За да се абсорбира по-добре куркуминът при консумация на куркума, тя трябва да се приема топла заедно с черен пипер, зехтин или масло от тиквени семки (или други масла) и висококачествен пробиотик.

Синергия на куркумата с черния пипер

Синергия на куркумата с черния пипер

Куркумата най-добре се усвоява, когато е смесена с черен пипер. Черният пипер съдейства на куркумина да премине през черния дроб и да достигне кръвния поток, лимфата и тъканите на тялото, без да бъде разграден.

Изследванията показват, че ако 1 ч. л. куркума бъде консумирана без съпътстващ черен пипер, 1 час по-късно куркумин почти не може да бъде открит в кръвта. Ако обаче заедно с 1 ч. л. куркума се приеме 1/4 ч. л. черен пипер (смлян), резултатът е различен -съдържанието на куркумин в кръвта се увеличава 20 пъти (2000%). Същите изследвания показват, че черният пипер е толкова ефективен за освобождаването на куркумина от черния дроб, че добавянето на дори само 10-ина прашинки черен пипер повишава многократно нивото на куркумин във всички тъкани на тялото.

Именно по тази причина в Индия към куркумата винаги се добавя малко количество черен пипер.

Синергия на куркумата с полезни мазнини

Куркумата трябва да се съчетава и с полезни мазнини като зехтин, несолено масло, ленено масло, кокосово масло или масло от тиквени семки. Така куркуминът лесно се абсорбира в кръвта чрез лимфната система и „заобикаля" преградата черен дроб. Чрез лимфната система куркуминът „прескача" черния дроб и избягва храносмилателните ензими в него. Резултатът е, че куркуминът остава цял и достига всички части на тялото, където оказва своя благоприятен ефект.

Синергия на куркумата с висококачествен пробиотик

Както всяка една полезна съставка в храната, куркуминът се усвоява най-добре, когато стомашно-чревният тракт е добре зареден с пробиотични бактерии. Съпътстващият прием на висококачествени пробиотични капсули ускорява и засилва усвояването на куркумина.

Затоплената куркума е най-ефикасна

Куркуминът се абсорбира още по-лесно, ако се затопли преди консумиране. Препоръчително е сместа от куркума, черен пипер и мазнина (зехтин, масло и др.) да се затопли. В този вид тя е най-ефикасна и може да се прибавя обилно към всякакви ястия по ваше желание.

Здравословната дневна доза куркума е 2-4 грама.

Здравословната дневна доза куркума е 2-4 грама.

Рецепта на д-р Йонко Мермерски за пълноценен прием на куркума

Необходими продукти за еднодневна доза:

 • 1 ч. л. куркума;
 • 1/4 ч. л. смлян черен пипер (5 смлени зърна);
 • 2 с. л. нерафиниран, студенопресован зехтин (или несолено масло, ленено масло, кокосово масло или масло от тиквени семки).

Приемете 1 капсула висококачествен пробиотик (например „Мермерски“ - оригинална серия) преди да консумирате сместа.

Тази вкусна смес трябва да се консумира в период от 1 ден. Тя може да се прибави към едно или повече ястия.

----------------------------------------------------------------------------------

Поръчки на оригиналната серия пробиотици и веганските пробиотици – на тел.: 02/843-50-30 – в работно време, и 0898 247 438 – денонощно, или на www.xenshop.bg.

 

Още от "Нетрадиционна медицина"

Лекуване с оцет

Лекуване с оцет

Оцетът е един от универсалните продукти в кухненския шкаф, който служи както за кулинарни цели, така и като лекарство при здравословни проблеми. Вижте какво трябва да знаете за лекуване с оцет.

Кислородът е... лекарство

Кислородът е... лекарство

След дългия ден в офиса излизате навън в студа. Вдишвате дълбоко и чувствате, че нещо се променя. Умората изчезва, тялото се изпълва с енергия. Това е благодарение на кислорода, той може много повече. При добро кръвоснабдяване кислородът поддържа във форма органите и клетките. Освен това ускорява процесите на оздравяване - дори мигрената може да се повлияе.