Бъдете негостоприемни към херпеса по устните

0 коментара0/5

В ъгълчетата на устата и по устните ви избиват малки бели мехурчета. И ако не внимавате, скоро ще избият и по устните на съпруга или съпругата ви, децата и всеки, с когото размените целувка или пиете от една чаша.

Бъдете негостоприемни към херпеса по устните
 © Сн.: iStock.com

За жалост, имате херпес по устните – братовчеда на херпес симплекс тип 2 или гениталния херпес. И ще носите вируса цял живот. Вирусът на херпеса не се лекува, а когато този постоянен обитател не се занимава с устата ви, той дреме в нервните окончания около мозъчния ви ствол.

Дреме, но не е дълбоко заспал. Десетки различни фактори могат да го събудят. Стресът. Прекомерното излагане на слънце или горещина. Отслабената имунна система (затова херпесът по устните избива при висока температура, когато имунната система е насочила всичките си усилия в битката с треската или настинката).

При някои хора херпесът по устните избива през големи интервали от време, при други е почти постоянно явление. Във всеки случай, ако сте предразположени към херпес по устните, ще ви бъде полезно да знаете, че има страхотни натурални лечебни средства за превенция, скъсяване на обрива и облекчаване на болката.

ЛИЗИН: ефективно блокира вируса

Херпес вирусът се възпроизвежда, като се прикачва към аминокиселината аргинин на рецепторния елемент на клетката. Но ако това място в клетката вече е заето от една друга аминокиселина – лизин, вирусът не може да се загнезди. Ето защо алтернативните лечители препоръчват да се предпазите от херпес по устните, като увеличите приема на лизин.

Ако страдате от хроничен херпес по устните, обсъдете с вашия лекар превантивна програма с лизин. Ако обривите са спорадични, можете да вземате лизин, когато усетите, че ще ви избие херпес. Обичайният сигнал е познатото парене или туптене.

ХРАНИ С ЛИЗИН: допълнителна помощ

По време на обрива консумирайте богати на лизин храни, препоръчва д-р Флора Парса Стей, зъболекар. Такива храни са пуешко, рикота, авокадо, яйца и шоколад.

ХРАНИ С АРГИНИН: строго забранени

Ако сте предразположени към лабиален херпес, избягвайте храни, които съдържат аргинин (този съвет важи с още по-голяма сила в периода на обрива). Такива храни са ядките (бадеми, кашу, фъстъци и орехи), семена (слънчоглед и сусам), свинско, мляко и сирене, подчертава д-р Майкъл Липелт, зъболекар натуропат.

КИСЕЛО МЛЯКО: мощно антибактериално средство

Млечнокиселите бактерии в киселото мляко са мощен антидот срещу херпес вируса, казва д-р Майкъл Олмстед, холистичен стоматолог. Той препоръчва да консумирате 2–3 чаши кисело мляко с живи
млечнокисели бактерии като превантивна мярка срещу хроничен херпес по устните и за по-бързо преминаване.

Красивите ползи от киселото мляко

Красивите ползи от киселото мляко

Киселото мляко е не само вкусен и здравословен продукт от кухнята. С кисело мляко се грижим също за косата и кожата ни. Вижте какви са красивите...

 

ЛЕД: замразява болката

При първите признаци на херпеса наложете мястото с кубче лед, което е увито в чиста носна кърпичка. Дръжте го колкото можете да изтърпите, починете си и го поставете отново. Замразявайте мястото между 15 и 30 минути. Вирусите не обичат студа, а ледът може да замрази избиването на херпеса.

АСТРАГАЛУС: убиец на вируси

Растението астрагалус (клинавиче) укрепва имунната система и убива вирусите, което е задължително в битката с херпеса по устните, казва д-р Бевърли Йейтс. Тя препоръчва още при първите симптоми на херпеса да приемате астрагалус под формата на капсули или тинктура до завяхване на мехурите. Следвайте препоръчителната доза.

КАЛЦИЙ и МАГНЕЗИЙ: за превенция

Тези минерали поддържат алкалната pH на тялото, което е необходима крачка в превенцията на херпеса по устните. Препоръчва се превантивна дневна доза от 1000 мг калций и 1000 мг магнезий и същата
доза по време на обрива за по-бързо лечение.

ЦИНК: изпълнява двойна функция

Цинкът укрепва имунната система, повишава резистентността към херпеса по устните и оздравява епителната тъкан на устните и в устната кухина. Д-р Ротънбърг препоръчва на хората с хронична предразположеност превантивна доза от 15 мг и същата доза по време на обрива.

БЕТА КАРОТИН: за бързо лечение

Бета каротинът укрепва лигавицата на устата и ускорява заздравяването на херпеса, казва д-р Ротънбърг. Тя препоръчва дневен прием от 80 до 100 мг. Ако сте хронично предразположени, обсъдете с вашия лекар дали можете да приемате това количество всеки ден като превантивна мярка.

ВИТАМИН Е: за цялостност

Витамин Е изгражда имунитета и целостта на епитела. Д-р Ротънбърг препоръчва 400 IU на ден за превенция при хората с хроничен херпес и по време на обривите за по-бързо оздравяване.

ВИТАМИН С И БИОФЛАВОНОИДИ: за лечение и превенция

Тези нутриенти ускоряват лечението. Потърсете продукт, който комбинира витамин С и биофлавоноиди, и приемайте 2000 мг дневно в периода на обрива.

МАТОЧИНА: успокоява болката

Маточината (Melissa Officinalis) има изразено успокояващо действие при херпес по устните. Потърсете мехлем с тази билка в билковата аптека и мажете устните по време на обрива.

Вирусът на херпеса – скритата болест

Вирусът на херпеса – скритата болест

Заразяването с херпес се случва почти „анонимно“ - от лица без явни признаци.Проводникът на инфекцията най-често е слюнката - така се заразяват децата

 

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ ЛЕКАРСКА ПОМОЩ?

  • Херпесът е опасен за бебетата и малките деца заради обезводняването и разпространяването на инфекцията към ръцете и очите. Ако вашето дете има херпес на устата, заведете го на лекар, съветва стоматологът д-р Флора Парса Стей.
  • При възрастните конвенционалната медицина не предлага комплексно лечение, но медикаментът Ацикловир (Зовиракс, Zovirax) държи под контролхерпеса по устните. Онези, при които състоянието е хронично, могат да прилагат медикамента всеки ден за превенция, докато хората със спорадични обриви могат да го прилагат при първите симптоми за ускоряване на прегарянето. Възможни странични ефекти са главоболие, гадене, виене на свят, парене и сърбеж по кожата.

ОТКЪС от книгата  „Алтернативна медицина” от Бил Готлиб, която  трябва да присъства във всеки дом. В нея над триста водещи американски лекари и природолечители споделят повече от хиляда изпитани, безопасни и ефективни лечебни средства за повечето здравословни проблеми.

В тази книга ще откриете:

  • „Алтернативна медицина”хранителните добавки, които неутрализират страничните въздействия на медикаментите за лечение на артрит;
  • комбинация от две хранителни добавки, която прогонва хроничната умора;
  • билков „коктейл”, който премахва обичайните симптоми на грипа за 24 часа;
  • група лечебни средства, които регулират високото кръвно налягане;
  • домашен цяр, който моментално пресича неутолимия глад за сладко.

Поръчай тук!

Още от "Нетрадиционна медицина"

Анималотерапия – животни лекуват хора

Анималотерапия – животни лекуват хора

През 70-те години на миналия век учените установили, че животните са не само сладки домашни любимци, но и истински доктори, тъй като лекуват редица човешки заболявания. Анималотерапията е нетрадиционно, но изключително приятно и ефективно лечение.

Червен лук срещу грип и инфаркт

Червен лук срещу грип и инфаркт

Вижте ползите от червения кромид лук, който все още е на второ място след белия си събрат в природната аптека, макар че последните научни изследвания го нареждат пред него.