Алое Вера - вълшебният кактус

0 коментара0/5

Алоето подсилва имунната система и съхранява младостта.

Алое Вера - вълшебният кактус
 © Сн.: iStock.com

Алое Вера се използва в козметиката и медицината. Употребата му с медицинска цел е спомената през първия век от новата ера в Новия завет на Библията. През вековете и до днес алтернативната медицина придава на алое освежаващи и подмладяващи свойства.

В миналото екстракти от растението се използвали за лечение на изгаряния, за предотвратяване на инфекции в рани и други кожни проблеми.

Днес погледът към алоето е все така оптимистичен, макар науката да гледа към ефективността на растението по-критично от всякога. Основно подсилва имунната система, поради богатия си състав от минерали, витамини и аминокиселини. Заедно с това е полезен за храносмилателната система и за бъбреците (особено в съчетание с мляко). Има антивирусно и антигъбично действие. Редовното му приемане забавя стареенето на организма и предотвратява образуването на туморни клетки. Помага още за високо кръвно налягане, артрит, диабет, констипация, астма. Гинеколозите го препоръчват поради благоприятния ефект, който оказва срещу кисти и сраствания. В листата на Алое се съдържат голямо количество биологично активни вещества: манани, полиманан, антраквинон, C-гликозиди, антрони и лектини.

Алое Вера – лечител у дома

Алое Вера – лечител у дома

Алое Вера се използва в медицината. Алое Вера намира приложение и в козметиката. Но ако отглеждате Алое Вера в домашни условия...

Доказаните ползи при употреба на препарати, съдържащи екстракт от алое, са:

 • Намалява нивото на кръвната захар при болни от диабет тип 2 при орален прием.
 • Намалява нивата на липидите в кръвта при болни от хиперлипидемия при орален прием.
 • Подпомага лечението на генитален херпес при локално приложение.
 • Намалява тежестта на симптомите на себореята при локално приложение върху засегнатите участъци. 

Съществуват и множество предположения за въздействието на алоето върху човешкия организъм. Повечето от тях обаче не са научно доказани:

 • Подпомага заздравяването на рани. Данни, получени при лабораторни животни, дават повод да се твърди подобен ефект, но проучванията с хора се провалят в откриване на позитивни аспекти от подобно лечение.
 • Потиска развитието на определени видове бактерии и гъбички, без да притежава антибиотичен ефект. Изследванията са в начален етап.
 • Придават му се противовирусни свойства срещу вируси, атакуващи кожата. Това прави екстрактите от алое приложими в продукти, борещи се с последиците от СПИН.
 • Лечението на рак на кожата при кучета и котки се повлиява от продукти с алое, но терапията не е тествана при хора.
 • Повлиява симптомите на псориазиса. Тук информацията е конфликтна. Едно изследване показва подобен ефект, а друго го отхвърля напълно.

Алое Вера - вълшебният кактус

Отхвърлени ползи:

 • Не подпомага зарастването на кожата след слънчеви и термични изгаряния. Изследванията, проведени с хора, дават основания да се твърди, че екстрактите от алое, приложени върху наранената кожа, не само не подобряват заздравяването, а в някои случаи го затрудняват.

Странични ефекти

Освен принципно често срещаните алергии няма други преки противопоказания за използването на продукти с алое (козметика, балсами, шампоани, гелове). Няма изследвания, потвърждаващи безопасността на оралния прием на продукти, съдържащи екстракт от алое при бременни и кърмещи жени, хора с хронични чернодробни и бъбречни заболявания. При орален прием от диабетици или хора, подложени на високопротеинова или кетонна диета и други състояния, при които се приемат ниски количества въглехидрати, е добре да се следи нивото на кръвната захар. Оралният прием на продукти с екстракт от алое имат склонността да понижават нивата на кръвната глюкоза.

Как да използваме Алое вера в домашната козметика?

Как да използваме Алое вера в домашната козметика?

Алое вера е една от най-популярните съставки за хидратиращите кремове. Ако обаче имате растението Алое вера у дома, без...

Дозировка

Следвайте дозата на етикета за за купения от вас продукт. Обикновено концентрацията на екстракт от Алое Вера в геловете е в рамките на 0,5%.

Алое вера може да се приема вътрешно или външно

Външно Алое Вера се прилага при кожни раздразнения, изгаряния, инфекции, екземи. Добавено към козметика за кожа има омекотяващо и регенериращо действие, а също така забавя симптомите на стареене и е успешен лек срещу акне. Дори самата Клеопатра е използвала алое, за да поддържа феноменалната си красота. Разпространена е употребата в шампоани и маски за коса и е особено подходящо за къдрави коси.

Вътрешното приемане

Алое Вера може да предизвика скептични погледи поради факта, че се прилага при много разнообразни симптоми. Това е изненадващо, но не и подвеждащо. Ако обелите кората на алоето, ще видите, че под нея има гелообразна консистенция, която бързо се втечнява. Тя може да се смеси със сок или мляко и да се изпие в натурален вид, но ако не сте от хората, които си падат по подобни неща, може да си набавите алое от търговската мрежа под всевъзможно форми – таблетки, капсули, чай, дори разнообразни напитки с плодови вкусове.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Алое Вера - вълшебният кактус".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Масаж на стъпалата – акупунктурни точки

Масаж на стъпалата – акупунктурни точки

Масажът на стъпалата е нетрадиционно лечение на редица болести. Чрез масаж на стъпалата се стимулират акупунктурни точки, всяка от които отговаря на съответен орган от човешкия организъм.

Хомеопатия в домашната аптечка

Хомеопатия в домашната аптечка

Съвременният начин на живот с хранене с индустриално преработени храни, полуфабрикати и т. нар. бързи храни, с употреба на синтетични витамини и лекарства, с намалена двигателна активност и хроничен стрес потискат имунната и хормонална система.

Лечебните свойства на меда

Лечебните свойства на меда

Пчелният мед не е регламентирано лекарствено средство, обаче хилядолетният опит на народната медицина, както и по-новите проучвания на съвременните клиницисти му отреждат място сред природните продукти с лечебно действие.