4 средства при подут корем

0 коментара0/5

Неприятното подуване на корема се дължи на събиране на газове в червата. С лесно достъпни и напълно естествени средства можем да преодолеем това.

4 средства при подут корем
 © Сн.: iStock.com

Билки 

Копърът, зеленият анасон, кимионът, пищялката са растения, които помагат за освобождаване на задържаните в червата газове. Освен това те са ефикасни срещу спазмите, които често съпътстват подуването на корема. В същото време билките намаляват ферментацията на хранителните вещества и формирането на газове.

1 ч.л. от всяка от билките или от комбинация, например между копър и пищялка, се запарват с 200 мл вряла вода за около 10 минути. Запарката се пие след хранене на обяд и на вечеря.

Въглен от растителен произход

Растителният въглен има пореста структура, което го превръща в истинска гъба, абсорбираща излишните чревни газове. Той успешно се бори и с ферментацията.

Изберете активен въглен, който е с по-силен ефект. Обикновено едно хапче от 200 или 300 мг е достатъчно. Вземете две, ако проблемът е упорит. Приема се след обилно хранене или в периоди на стрес. Не надвишавайте 4-6 хапчета на ден, като ги разпределяте на разстояние от храненията и приема на лекарства.

!!!Въгленът може да наруши баланса на чревната флора, ако се взима по-продължително от 15 последователни дни.

Подут стомах – 8 храни на помощ

Подут стомах – 8 храни на помощ

Подутият корем е неприятно преживяване заради физическия дискомфорт. Понякога обаче подутият корем пречи да...

Ароматни масла

От естрагон, босилек и лайка – това са най-ефикасните ароматни масла за улеснено храносмилане и освобождаване от чревни газове. Те спират и коликите. Голямото им предимство е, че действат бързо – само за десетина минути настъпва облекчение.

Използват се за масаж – 2-3 капки от избраното ароматно масло, разтворено в 1 ч.л. зехтин, се втриват в кожата на корема, около пъпа, с кръгообразни движения в посока на часовниковата стрелка в продължение на 1 минута. Можете да съчетаете по 1 капка масло от естрагон и лайка. В случай на болезнено подуване на корема, правете масажа 2-3 пъти дневно.

Масло от лайка

Пробиотици

Честото подуване на корема, съчетано със запек и газове, може да е резултат от нарушен баланс на чревната флора и усилена бактериална ферментация. Пробиотиците се използват като основно лечение, тъй като влияят ефикасно на чревната флора и я заздравяват.
Вашият лекар или аптекарят ще ви кажат кои от пробиотиците са най-подходящи за освобождаване от газове. Взимайте по една доза дневно сутрин на гладно в продължение на месец. След това продължете приема през ден.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "4 средства при подут корем".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Червен лук срещу грип и инфаркт

Червен лук срещу грип и инфаркт

Вижте ползите от червения кромид лук, който все още е на второ място след белия си събрат в природната аптека, макар че последните научни изследвания го нареждат пред него.

Лекуване с кокиче

Лекуване с кокиче

Какви лечебни свойства има кокичето, кои части на цветето се използват и как да приготвим лечебна ракия с кокичета? Научете повече как да се лекувате с кокиче.

Масажирайте тези точки при главоболие и стрес

Масажирайте тези точки при главоболие и стрес

Масажът е начин да се отпуснете, да се отърсите от напрежението и да се отървете от различни видове болки. Не винаги обаче имаме времето и средствата за масаж. Научете малко повече за масажа на тази точка на челото и на ръката и как ще ви помогне.