10 начина да понижите кръвното си налягане без лекарства

0 коментара0/5

Високото кръвно налягане засяга около една четвърт от възрастното население в световен мащаб и често е причина за сериозни здравословни усложнения. Ако и вашето кръвно има тенденция към по-високи стойности, но все още не искате да посягате към медикаментите, пробвайте няколко изпитани естествени начина да го държите в нормални граници.

10 начина да понижите кръвното си налягане без лекарства
 © Сн.: iStock.com


1. Отървете се от излишните килограми!

Наднорменото тегло е една от основните предпоставки за повишено кръвно налягане. За определяне на здравословното тегло се използва т.нар. индекс на телесната маса (ИТМ), базиран на съотношението между ръста и теглото. Изследванията показват, че при хора със стойности на ИТМ над 30 е налице два пъти по-голяма опасност от развитие на хипертония. Оптималният ИТМ е 25, стойности над него са предупредителен сигнал, който не бива да бъде подценяван.


2. Движете се!

Редовните разходки помагат за понижението на кръвното налягане. Проучванията показват, че при ежедневно движение в рамките на около половин час горната граница спада с около осем пункта а долната  - с около шест. Редовните физически упражнения влияят добре на сърцето, като му помагат да изпомпва повече кръв с по-малко усилия. Създайте си навик и условия за движение всеки ден, поне в рамките на тридесет минути. Дали ще ходите пеша на работа, или ще паркирате колата по-далеч от офиса – решението е ваше.


3. Пийте чай!

Разбира се, не става въпрос за какъв да е чай. Както знаете, черният чай съдържа съставки които по-скоро могат да повишат кръвното налягане. Идеален помощник срещу хипертонията е чаят от хибискус. Нови изследвания показват, че по три чаши такъв чай в продължение на шест седмици спомагат за понижаване на долната граница с около 6 пункта – ефект, за който традиционната медицина разчита на медикаменти и хапчета.


4. Ограничете солта!

Всеизвестно е, че в националната ни кухня се употребява доста сол – много повече, отколкото е полезната доза. Стряскащо е, че средната употреба на сол у нас е около три пъти по-висока от здравословната граница. Солта съдържа натрий, който е противопоказен за хора, предразположени към хипертония. Може би си мислите, че най-много сол поемате с туршиите и осолените меса, традиционни за трапезата през зимата? И това е така, но знайте, че основен източник на сол в менюто ви са и всякакви промишлено преработени и консервирани продукти. Затова, четете внимателно етикетите на опаковките и се старайте по възможност да избирате такива, за които е отбелязано, че са с намалено съдържание на натрий. Разбира се, най-добре е да ограничите такива храни до минимум.


5. Консумирайте калий!

Този химичен елемент може да бъде определен като „противоотрова” на натрия. Той регулира по естествен начин сърдечния ритъм и кръвното налягане. Наблюдавали пациенти, страдащи от хипертония, които разделили на две групи. Едната от тях консумирала нормална храна, а порциите на останалите били специално дообогатени с калий. След една година било отбелязано чувствително подобрение в стойностите на кръвното налягане при цели 81 % от групата пациенти, консумирали повече калий.

______________________________________________________________

ОЩЕ ЗА ВИСОКОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ:
 

Високото кръвно налягане - „тихият убиец">>>

Диагностика по пулса– вместо изследвания>>>

Диета при високо кръвно налягане>>>

Диета DASH за хора с високо кръвно налягане>>>

______________________________________________________________
 

6. Научете се да дишате правилно!

Бавното, спокойно дишане е изключително полезно за организма. Неслучайно медитациите при йогата се съсредоточават именно върху техниките на поемане и издишане на въздух. Доказано е, че правилното дишане не само понижава нивата на хормоните на стреса в кръвта, но и ограничава производството на ензима ренин, който е един от виновниците за повишеното артериално налягане. Постарайте се да отделяте на дихателните упражнения поне по 5 минути два пъти дневно – сутрин след събуждане и вечер преди лягане. Поемайте дълбоко и бавно въздух, така че да го усетите как изпълва белите ви дробове докрай. След това издишайте бавно, като се стараете да не мислите за нищо и да се освободите от лошите мисли и излишното напрежение.
 

7. Наблягайте на сока от червено цвекло!

Изследване на британски учени показва, че пациенти с повишено кръвно налягане, които пият по около четвърт литър сок от цвекло дневно, се радват на добри резултати в борбата с хипертонията. Стойностите й спадат още през следващите 24 часа след изпиването на посоченото количество сок. Това е така, защото червеното цвекло е буквално пълно с полезни витамини и минерали. По тази причина то е незаменим помощник на организма и при понижен имунитет. Ако не ви е приятен вкуса на напитката, просто добавете към нея сок от морков.
 


 

8. Откажете се от кофеина!

Кофеинът стеснява кръвоносните съдове, като по този начин директно спомага за повишаване на кръвното налягане. Установено е, че 500 мг. кофеин повишават стойностите на кръвното налягане средно с около 4 пункта, като ако сте го поели сутрин ефектът трае почти през целия ден, а ако сте си изпили кафето по-късно – стойностите ще са леко завишени и през нощта.
 

9. Взимайте хранителни добавки!

Научно е доказано, че коензим Q10,който можете да намерите в аптеките, спомага за понижаване и нормализиране на кръвното налягане. Той ускорява обмяната на веществата в организма и зарежда клетките с допълнителна енергия.
 

10. Релаксирайте с музика!

Група учени направили експеримент, обхващащ 28 пациенти с повишено артериално налягане. Всички от тях приемали медикаменти, но половината били инструктирани да слушат тиха, успокояваща музика по половин час на ден, като същевременно се опитвали да се съсредоточат върху бавното и спокойно дишане. Само след една седмица, пациентите от тази група понижили кръвното си налягане средно с  около 3 пункта, а след месец – с малко повече от 4! 

Още от "Нетрадиционна медицина"

Арт-групи за справяне със стреса

Арт-групи за справяне със стреса

Изкуството и арт-групите са един чудесен начин за премахване на стрес, умора, депресия. В т.нар. арт-групи имате пълната свобода да творите, да развивате таланта си, което да ви избави от негативните емоции.

Пчелен восък – лекарство от пчелите

Пчелен восък – лекарство от пчелите

Пчелният восък дар от природата, който помага на човек да се справя с не толкова сериозни, но все пак неприятни заболявания. Лекарството идва направо от пчелния кошер и впечатлява със способностите си. Как да използвате и какво да лекувате с пчелен восък?

Как да облекчим ухапването от комар с природни средства?

Как да облекчим ухапването от комар с природни средства?

Колкото и да обичаме лятото, със сигурност всеки от нас би се отказал от дразнещите ухапвания от комари, които са задължителни за горещите дни. Как да облекчите ухапването от комар с природни средства - ето 10 идеи.