Лазерна корекция на зрението - отговори

4 коментара0/5

Отговорите на д-р Димитър Тасков на зададените от вас въпроси.


Лазерна корекция на зрението при рефракционни аномалииЛазерът, с който разполагаме, коригира до -12.0 диоптъра, като в последните лазерни корекции имаше пациенти с -7 диоптъра. Резултатите при тях бяха повече от перфектни. Важно условие е да се направи детайлен преглед на Вашите очи, за да се определи дали имате съпътстващ астигматизъм или други очни заболявания.

Преди самата лазерна корекция на зрението е важно да се направи обстоен, персонален преглед с цел създаване на индивидуален план на лечение (измерва се дебелината на роговицата и се прави персонална цветна карта на очите Ви). Този персонален преглед ще ни даде 100 процентова сигурност за резултатите, които да очаквате след лазерната корекция на зрението. Лазерната корекция на зрението коригира роговицата на пациента и при не достатъчно дебела роговица, Вие може и да не сте подходящ пациент на тази процедура.  Ако нашите специалисти са сигурни, че вие сте перфектен кандидат, няма да има риск от неуспешна операция и ще можем да Ви помогнем. Прегледът изисква поставяне на капки в очите за разширяване на зениците. Aко не сте носили контактни лещи последните 2 седмици, можем да направим този индивидуален преглед във всеки един удобен за Вас и за нас момент.

Ако вие сте подходящ пациент за лазерна корекция на зрението, резултатите от лазерната корекция са гарантирани, и до 44- 45 годишна възраст, няма да се нуждаете от допълнителна зрителна корекция.

За по- лесно обяснение на процеса по лазерна корекция, има два етапа:

  • Oбстоен преглед продължаващ около час и половина. Може да се направи деня преди самата лазерна корекция, за да се спести време в пътуване.
  • Денят на лазерната корекция – пациентите се настаняват и запознават с процедурата около 9 сутринта. Самата процедура отнема не повече от 15 мин на око, като самото действие на лазера е между 8- 12 секунди в зависимост от диоптъра. След това се почива няколко часа и се прави обстоен преглед. Пациентите са свободни да се приберат в ранния следобед на същия ден, като задължително трябва да носят тъмни очила със себе си, за предпазване от слънчевите лъчи.
След оперативния период е важно да не се вдига тежко в рамките на един месец. След този период няма ограничение за вдигане на тежко. Няма ограничения и за вид професия. Любопитен факт е, че в Америка, лазерна корекция на зрението се позволява дори на космонавти. При тях натоварването е огромно и това не се отразява по никакъв начин на ежедневните им занимания, работа и подготовка. След изтичане на един месец, е позволено къпането в басейн.

Рискове от лазерната корекция на зрението съществуват като при всяка манипулация, но практически са нулеви и затова този метод е толкова разпространен в световен мащаб. Основния риск е от евентуално недокоригиране на диоптъра, което без проблем може да се оправи с повторна процедура. За нашата 5 годишна практика в областта на лазерната корекция на зрението сме имали един подобен случай, при който пациента от минус 9.0 диоптъра остана с минус 0.75. Основно при диоптри над 7.0 се предполага минимален остатъчен диоптър. Увреждане на очите не се получава в никакъв случай.

Процедурата по лазерно премахване на диоптри не е подходяща за пациенти под 18 годишна възраст. До тази въззраст се смята, че човешкото око се развива. Всички наши пациенти са поне на 18 години. До 18 години се смята че окото се развива и има възможност диоптрите да се възвърнат.

Процедурата се прилага при жени, които не са раждали до настоящия момент и се очаква да имат деца в бъдеще.Ние не извършваме лазерни процедури при жени, които са бременни и в рамките на няколко месеца след раждането, за да се нормализира нивото на хормоните в организма(предполага се, че имат отношение към зрението).

Няма сезонност на лазерната корекция на зрението защото след оперативния период е изключително кратък. Повечето пациенти предпочитат да направят лазерна корекция на зрението преди лятото, за да са сигурни, че няма да има ограничения през месеците за почивка. Препоръчваме да се извърши лазерна корекция на зрението в сезоните когато няма опастност от обостряне на алергията.


Лазерната корекция на зрението гарантира живот, независим от очила и контактни лещи до към 44- 45 годишна възраст. След тази възраст е нормално човек да носи очила за близко/четене. Далечната дистанция си остава без очила. При хора след тази възраст могат да се поставят специални лещи, които се наричат мултифокални и осигуряват необходимия комфорт както наблизо така и надалеч.

Друг метод за корекция на зрението е вграждането на специални лещи във Вашите очи – мултифокални лещи.
Те ще Ви осигурят необходимия комфорт за близка и далечна дистанция. Тези лещи се поставят чрез операция, при която естествената човешка леща се изсмуква, а на нейно място се поставя изкуствената. По този начин се прави и профилактика на развитието на старческо перде/катаракта/, което най-често започва да се образува на 60 – 65 годишна възраст.

Тези лещи се поръчват и изработват специално за Вас и е необходимо предварително да се изчислят и поръчат. Възможно е производството им да продължи до месец. В момента цената на тези високотехнологични лещи е 2500 лева за всяка. Операцията се поема от здравната каса. Прегледа, при който ще изчислим точните параметри на лещата също може да мине по здравна каса при наличие на направление от личния лекар.

Лазерна операция при мързеливо око:
Мързелово око означава, че едното око вижда много по-лошо от другото понеже не се е развило напълно в детската възраст. За да разберете какво може да бъде направено при част от случаите, ще Ви илюстрирам с пример. Ако мързеливото око вижда 5 процента и с очила този процент достига 20, след евентуална корекция това око ще вижда 20%. То никога няма да вижда 100% както здравото око и ще остане като някакъв резерв при положение, че нещо се случи със здравото око. Процентите зрение на мързеливото око и дали те се покачват с някакъв диоптър, може да се определи само след обстоен преглед.

За съжаление, ние нямаме лечебно заведение в София. Нашата верига от очни болници се намира в Пловдив и в Търговище. При проявен интерес от Ваша страна, можем да направим преглед в удобните за вас дни в едно от лечебните ни заведения.

Всички прегледи при нас се извършват с предварително записване и затова е най-добре да се обадите на регистратура за да Ви съобщят свободните часове.

Контролни прегледи се извършват на първия и третия месец след процедурата, като те са безплатни и ние напълно се съобразяваме с Вашия график.

Цената на процедурата е 1200 лв. за едно око. Индивидуалният преглед струва 120 лв. и продължава около час и половина.

Нашата болница работи със здравната каса и при наличие на направление, цената на прегледа е 2.70 лв.

Следващата дата за лазерна корекция на зрението е на 5 Април.

www.luxorclinic.com

Тел.: (032) 968-881
Gsm:  0885 18 13 95

Вижте още: 
"Лазерна корекция на зрението при рефракционни аномалии"

4 коментарaДобави коментар »

genie_gin_rc

От genie_gin_rc23.03.2018, 10:58 ч.

Тук пише, че с iLasik технологията, отрязването на капачето се извършва от друг лазер, и че по този начин травмите към окото са минимални. Това вярно ли е ?...

Виж всички коментари за "Лазерна корекция на зрението - отговори".

Още от "Консултации"

Нехирургично лечение на стареещата кожа

Нехирургично лечение на стареещата кожа

Консултант: Д-р Росица Денчева, д.м.

Остър бронхиолит - отговори

Остър бронхиолит - отговори

Отговорите на д-р Кендерова на зададените към нея въпроси.

 

За значението на Профилактичната медицина - консултации

За значението на Профилактичната медицина - консултации

Консултации на тема "Профилактичната медицина" със специалисти от "Токуда болница".