Протезиране на колянната става - отговори

7 коментара0/5

Отговорите на д-р Васил Яблански на зададените от вас въпроси.


Въпрос на време ли е да си в
Протезиране на колянната ставаъзвърна нормално изкачване и слизане по стълби и, ако това е възможно, какво трябва да направя?
Отговор: Да, това е въпрос както на време, така и на възстановяване на муслукатурата. Необходимо е да проявите търпение и упоритост в рехабилитацията.

Аз съм на 59 г. От около 8 години имам гонартроза на лявото коляно, която лекувам с нестероидни ПВС и физиотерапия от всякакъв вид. Ходила съм при различни ортопеди, един от тях обаче ми препоръча да си оперирам коляното докато съм по-млада. Но се оказа, че винаги се налага доплащане около 2000 лв.за ставите, които се използват. Има ли начин да се направи в България такава операция без доплащане и да бъде успешна за мене? 
Отговор: НЗОК заплаща част от стойността на имплантите за колянно протезиране. България няма производство на този тип импланти. Практически, в настоящия момент няма начин да бъдете оперирана без доплащане на използваните изкуствени стави. 

Имам износване на ставния хрущял,който ми приченява непостоянна болка и чуство на некомфорт при движение.предп исаха ми болкоуспокояващи хапчета и гелове,който спират болката за извесно време и отново се появява.Какви други варианти за лечение имам?
Отговор: Към терапията може да бъдат добавени медикаменти, имащи отношение към запазването на хрущляната тъкан. Това може да Ви е полезно по повод Вашите оплаквания и да забави износването на ставата.

Майка ми е на 68г. и на двете колена има почти пълна липса на хрущял. Правиха и артроскопия и след това и поставиха Нео-виск, но резултата беше временен. Все по-трудно се придвижва и се чува стърженето на двете стави. Тя е и с наднормено тегло - висока е 165см, а тежи около 100кг. Препоръчвате ли и протезиране?Дали ще успее да се раздвижи?
Отговор: Предвид така описаното състояние на коленните стави единственият изход е протезиране. Последващото раздвижване ще е по-трудно, но с постоянство и с помощта на физиотерапевти и рехабилитатори, считам, че ще се справи. 

След травма и няколко операции (скъсани връзки) съм. Диагнозата след последната артроскопия (2007 г.) съм с диагноза Артроза 3-а степен. Лекарите (във всички специализирани здравни ортопедични заведения в София) казват, че няма какво друго да се направи освен изкуствена става. Съветват ме да търпя поне до 30 г. Нямам обем на сгъвате, бедреният мускул е атрофирал сериозно. Куцам от няколко години (не силно, но това ме тормози, а и други части от тялото се товарят извънредно и се уморяват - здравия крак, гръбнакът). Ако се направи такава операция, каква е вероятността да свъзстановя напълно градусите на сгъване и бедрения мускул? Занимавам се активно с алпинизъм, кракът ми трябва. Колко време ще се възстановявам? Инжекции правя на 6 месеца по 5 бр., но почти не усещам ефект от тях вече. Какво бихте ме посъветвали? Рано ли е за операция? Поема ли се от Здравната каса тази процедура? 
Отговор: Както разбирам Вие сте под 30-годишна възраст и е много рано за протезиране. Трябва да имате предвид, че дори и да протезирате коляното, най-вероятно ще възстановите обем движения и няма да натоварвате другите стави. Трябва да имате предвид, обаче, че протезираната става не може да бъде така активно натоварване, както Вие очаквате – със спортове като алпинизъм. Препоръчаните спортове при колянно протезиране са с по-щадящи форми на натоварване – плуване, умерено колоездене, голф и др. НЗОК покрива операцията и част от стойността на изкуствената става. 

Имам проблем с лява коляна става. Боли ме при движение и по време на сън. Понакуцвам и трудно преодолявам стъпала. Аз съм на 53 години. Правих си снимка и ми казаха, че трябва да се направи операция, но не уточниха каква. Мисля, че това е наследствено,защото баба ми и майка ми в края на земния си живот бяха на легло от инвалидизация в краката. Какви действия да предприема относно изследванията на коляното си? Как става записването при вас? Работите ли с направления от касата? Колко ще ми струват изследванията? 
Отговор: Бих Ви препоръчал да посетите нашите консултации. Работим с НЗОК, могат да Ви бъдат направени и рентгенови изследвания по каса. Записването е на телефон 02/403 4918. 

Аз съм на 70 г. и нямам хрущял на колената. Движа се с все по-големи усилия с помощта на проходилка. Консултирах се с няколко ортопеда и мненията им са противоположни за протезиране на колянна става. Тежа 95 кг., висока съм 160см. Възможна ли е успешна операция?
Отговор: Да. В нашата практика рутинно оперираме пациенти на Вашата и по-голяма възраст. 

В момента съм на 43 г. От детска възраст имам проблеми с колянните стави, разместват ми се и двете колена. В момента едното коляно е добре, но другото не. Болното ми коляно ме боли при тичане, нощно време, при натоварване също. Имам и лек отток. Колянната става е много зле - пука и пръщи при движение. Така е от много години, но ходя без проблеми, в смисъл не куцам и мога да ходя дълго. Не знам какво да правя. До момента никой лекар не ми е предложил нищо като лечение. 
Отговор: Ориентацията при Вашия проблем е трудна. Препоръчвам консултация. Работим с НЗОК, могат да Ви бъдат направени и рентгенови изследвания по каса. Записването е на телефон 02/403 4918. 

Имам болка в коляното и нагоре по крака, правих всички изследвания, но не показаха нищо. Пих много хапчета, но от нищо не се повлия болката. Сега ме боли и десния крак. 
Отговор: Ориентацията при Вашия проблем е трудна. Препоръчвам консултация. Работим с НЗОК, могат да Ви бъдат направени и рентгенови изследвания по каса. Записването е на телефон 02/403 4918. 

Какъв вид натоварване да се избягва - физическа работа или продължител но ходене? Противопоказно ли е използването на велотренажор? При липса на график за контролен преглед какво трябва да направя?
Отговор: Доколкото разбирам, Вие сте опериран/а – протезирана колянна става. Не е препоръчителна физическата работа. Велотренажорът може да бъде използван. Контролните прегледи при оперирани болни са 3,6,12 месец от операцията и след това по веднъж в годината. 

Имам възпаление на ставите, болят ме седалището и китките на ръцете. Личният лекар ми изписа Медрол (да го пия при нужда, само когато ме боли). Това ли е правилното лечение?
Отговор: В случая да, но е необходима консултация с ревматолог поради засягането на няколко стави. 

Майка ми е на 58 г. и си оперира преди няколко дни ръката. Оплакванията й бяха болезнено свиване на пръст и невъзможност за изправянето му. Помоли ме да потърся информация в интернет за т.нар. заболяване на "Деплюитрен" /ако изписването е коректно/, но аз не можах да намеря такава информация. Какво означава това заболяване? Бихте ли ми обяснили?
Отговор: Болестта на Дюпюитрен засяга фасцията на дланта и се характеризира с постепенно свиване на някой/и от пръстите на ръката и уплътняване на тъканите на дланта. Развива се бавно, с години, и основният проблем на пациентите е, че изобщо не могат да си изпънат засегнатите пръсти. Тази болест се лекува оперативно, като се отстраняват уплътнените тъкани и се възстановява движението на пръстите. 

Синът ми скъса предни кръстни връзки и бе опериран миналата седмица в Берлин. Кракът му е изправен с шина. Може ли да пътува със самолет, скоро след операцията? 
Отговор: Да, може да пътува. Предполагам, че има назначена профилактична анти-тромботична терапия, която е стандарт при подобни интервенции. 

7 коментарaДобави коментар »

Iveta1iveta73

От Iveta1iveta7312.04.2018, 09:24 ч.

Моят съпруг също ползва Knee Activ e и доволен.

Виж всички коментари за "Протезиране на колянната става - отговори".

Още от "Консултации"

Вашето дете е ученик тази есен - отговори

Вашето дете е ученик тази есен - отговори

Отговорите на д-р Стоянова на зададените от вас въпроси.

Фасети-отговори

Фасети-отговори

Отговорите на д-р Емил Костов на зададените към нея въпроси.

Дакриоцистит - отговори

Дакриоцистит - отговори

Отговорите на д-р Димитрова на зададените към нея въпроси.