Юмейхо терапия

13 коментара3/5

Консултация с кинезитерапевт Денислaв Спасов на тема „Юмейхо терапия“.


Задайте своите въпроси към Денислав Спасов до 02.04.2010 г.

Юмейхо терапия
Юмейхо терапията е метод за подпомагане на тялото да се самовъзстановява. Увеличава жизнените сили на организма чрез завръщане към природата. Известен е още като Източен божествен масаж (хълбочно – притискащо – разтриваща – изправящо – наместваща терапия). Сайонджи терапията, на името на създателя си идва от Япония, като крайна завършваща система, събрала в себе си мъдростта на традицията на вековни целебни практики от Източна и Централна Азия. Оно Хидеказу заминава за Китай на 16 години в началото на миналия век за да изучава китайското бойно изкуство Чуан Фа / Кемпо/ в манастира Шаолин. Част от него е Дзен Ти Фа /Цялостно лечение/ за възстановяване на монасите от тежкото ежедневие. Масаюки Сайонджи посвещава целия си живот /1943г. – 2005г./ на тази терапия. Систематизира лечебните подходи от учителят си Оно Хидеказу и методи от народната медицина / Ан Ма, Шиацу / в своя система от 100 похвата.

Юмейхо терапияТЯЛО И СИМЕТРИЯ(хълбочно тазово гръбначна симетрия)

Юмейхо профилактиката приема симетрията за здраве, а липсата на симетрия в опорнодвигателния апарат е предпоставка за поява на заболявания. Колкото по-сериозен е дисбаланса толкова по-трудно е лечението и по-тежка е болестта. Юмейхо е лечебна практика основаваща се на теорията на промяна на центъра на тежестта на тялото, поради разместване на костите в тазобедрените стави и/или сакроилиачните стави. Нарушената симетрия в човешкото тяло създава напрежение в мускулатурата, притискане на нервни окончания, влошено кръвообращение, застой на лимфата, дискомфорт до болка и подтискане на вътрешните органи. Всъшност това е и концепцията на Хиропрактиката. „Това е механика на живия човек.” Биомеханичните промени са причина за ставните промени в гръбначния стълб и дегенерацията на междупрешленните дискове, мускулни болки, болки във врата и кръста, пириформис синдром, ишиалгия, болки в тазобедрените стави и колената.

Представете си едно красиво разперено ветрило. Всичките му пръчки са заловени и притиснати здраво долу, в една опорна точка. Това придава стабилност и привлекателност на формата му. Ако в тази точка се получи разместване то се отразява върху всички пръчки и така целият образ на ветрилото се изкривява. За човешкото тяло тази съществена опорна точка е тазът. Ето защо всяко разместване в областта на таза (сакроилиачните и тазобедрените стави, и лумбалните прешлени) се отразява на цялостната конструкция и функциониране на организма. Това води до различни заболявания. Причината за това разместване може да бъде пренапрегнатите мускули. Втвърдяването им се предизвиква от стрес независимо от етиологията и патогенезата. Получават се така наречените посторални нарушения. Порочната стойка се съчетава с характерен мускулен дисбаланс. Някои мускули на тялото се скъсяват, а други се разтягат, отслабват и хипотрофират – това се нарича мускулен дисбаланс.

Горен кръстосан синдром. Настъпва отслабване и преразтягане на паравертебралните мускули в гръдния дял на гръбначния стълб(m.erector spine, m.trapezius), средна и долна част (mm.romboidei) и дълбоките флексори на шията и повишен тонус на гръдните мускули (mm.pectoralis major et minor), горна част на m.trapezius m.levator scapulae и m.sternocleidomastoideus. Долен кръстосан синдром (характерен мускулен дисбаланс). Мускулите флексори на тазобедрената става и паравертебралната мускулатура в поясния дял на гръбначния стълб са с повишен тонус. А коремните и седалищните мускули са подтиснати и отслабени.

Метода включва масажни техЮмейхо терапияники за дълбока обработка на мускулатурата, омесване, притискане, разтриване. Припокрива  се с точковия масаж по меридианите и рецепторните зони от рефлексотерапията. Чрез дълбока обработка на съединителната тъкан се отпускат и мускулите, като накрая се отблокира всяка една става на тялото. Регулира се кръвната циркулация, метаболизмът се увеличава и веществата, които предизвикват умора, се излъчват, засилва се имунната система. Юмейхо гимнастиката е чудесен метод за профилактика и възстановяване на гъвкавостта и жизнените сили на тялото.

Задайте своите въпроси към Денислав Спасов до 02.04.2010 г.Юмейхо терапията носи облекчение при много остри и хронични проблеми. Помага при заболявания на опорнодвигателния апарат, сърдечносъдовата система, дихателната система, храносмилателната система, нервната и вегетативната система. Възстановяване при екстремни натоварвания – физически и психически, преумора, стрес, лумбалгия, остиофити, гръбначни изкривявания – скилиози и кифози, болки в гърба, кръста и шията, общи болки в ставите и мускулите. Изключително добре се повлиява хълбочно разместване при жени след раждане, които изпитват дискомфорт. Като холестична практика – блокирането на циркулиращата  енергия по каналите на тялото води до влошаване на здравето. Човешкото тяло е микрокосмос в макрокосмоса. Меридианите и вътрешните органи /Дзан Фу органи/ се управляват от петте елемента /огън, земя, метал, вода, дърво /, както и Ин и Ян. Нито един не е доминиращ.

Терапията е  насочена към цялостната личност на физическо, психическо, емоционално и духовно ниво и подхожда към човека, като към личност, а не към болестта и нейните синдроми.   

Задайте своите въпроси към Денислав Спасов до 02.04.2010 г.

Денислав Спасов – Юмейхо терапевт, ТокЮмейхо терапияуда Болница София

Денислав Спасов е завършил НСА „Васил Левски” – гр. София със степен

Магистър по кинезитерапия. Има допълнителна квалификация в следните области:

 

  • Юмейхо терапия І, ІІ и ІІІ–та степен към Токийски университет
  • Мануален лимфен дренаж – РУ по програма Еразмус Сократ – Белгия

Член на Асоциация на Кинезитерапевти и Рехабилитатори в България и на Юмейхо сдружение България. Има 4-годишен опит като рехабилитатор в различни санаториални и медикосоциални бази.

 

 

 

Още за: терапия

13 коментарaДобави коментар »

Lili

От Lili28.01.2011, 20:27 ч.

Ивелина Христова - в сайта и-рубрика здраве

Виж всички коментари за "Юмейхо терапия".

Още от "Консултации"

Рак на гърдата - отговори

Рак на гърдата - отговори

Отговорите на д-р Валентин Иванов на зададените от вас въпроси.

Хипнозата – в зоната на здрача - отговори

Хипнозата – в зоната на здрача - отговори

Отговорите на д-р Димитър Тенчев на зададените от вас въпроси.

Профилактика на стоматологичните заболявания

Профилактика на стоматологичните заболявания

Консултация с д-р Емил Костов на тема "Профилактика на стоматологичните заболявания"