Нарушенията в храносмилането

71 коментара1/5

Отговорите на д-р Цонев на зададените от вас въпроси.

От 20 години страдам от киселини, ходих при нашият лекар,който се смята за специалист в тази d-r Conev_1.JPGобласт Д-р Карагйозов. Направена ми беше гастроендоскопия и резултата беше,че когато се нахраня, пилора ми във горната част не се притваря, както е при другите хора, а леко се отваря и от там идвал проблема със киселините. Изписани ми бяха (квамател,пробитор 20 мг) кваматела го пих само един месец, а пробитора 2 месеца, всичко беше добре, но след този период на 2 месеца, лека полека започнаха да се връщат киселините. Ще бъда много благодарна,ако ме посъветвате ,какво мога да приемам,за да намаля поне киселините,знам,че не мога да се отърва от тях.
Отговор: Д-р Карагьозов от Севлиево е прекрасен ендоскопист, но е възможно да се направи ендоскопска балонна дилатация на пилора в Токуда в Ендоскопския с-р ако проблема е в пилора.

Преди 2 години ми откриха нещо, някакви сраствания, които след редица изследвания се оказаха - вроден дефект и следваше спешна операция. След отварянето се разбра,че е придобито, явно доста отдавна. Ще е по-лесно да ви напиша диагнозата,но такава няма,защото не е болест. Стомахът ми беше осукан 3-пъти, като телефонен кабел, дебелото черво раздуто и голямо (като хляб,а вътре твърдо,като гипс) тези 2 дефекта са ми притискали другите органи, те са излезли от леглата си и всичко се размества. Наместиха ме, зашиха ги да не мърдат, но само 10дни дефикацията ми беше нормална, от тогава е трудно и рядко - нормално веднъж седмично, максимум 3. За мен не е проблем свикнала съм,но отново започнах да се подувам под гърдите, както преди операцията , дори по време на хранене.
Отговор: Желателни са нови образни изследвания, евентуално лапароскопска хирургия.

Имам проблем със стомаха и корема. При хранене получавам подуване на корем,. има случаи, когато изпия 1 чаша вода и резултатът е същият. Подуването и непрекъснато качване на килограми са неизбежни, въпреки че внимавам какво ям. Хляб почти не консумирам, но резултатът е същият. Моля, за Вашето мнение и отговор.

Отговор: Гастрита и колита, който имате не е най-важния Ви проблем, качването на килограми е метаболитен с-м и налага по-специални изследвания и консултация с ендокринолог.

На 23 години съм, студентка съм, искам да ви попитам дали следните ми симптоми се дължат на това, че имам гастрит, подгъната жлъчка и опасност от бъдеща язва на дванадесетопръстника. Оплаквам се от непрекъсната горчивина в устата, особено сутрин, която продължава през целия ден и е много неприятно, също така придружено със сухота в устата и неприятно усещане, стигане дори до гадене, безапетитие. От 1 година и в момента продължавам да пия едни хомеопатични хапчета (като преди това ходих при хомеопатичен лекар в София), но не виждам подобрение.
Като цяло възможно ли е по някакъв начин, ако не се лекува , поне да се притъпи тази горчивина ( много е неприятна ). Вече не знам какво да правя - избягвам пържени храни и подправки и наблягам повече на плодове, зеленчуци и млечни продукти. Иначе не се оплаквам от болки под лъжичката или кризи пролет и есен (много, много рядко).

Отговор: Всъщност Вие не се лекувате, хомеопатията не е метод за лечение, ако имате бактериално предизвикан гастрит, ако вечер се чуствате добре, вероятно ходенето на лекции и свързано с прекалено голям стрес за Вас, помислете в личен план какво да промените и ако това не помогне е желателна фиброгастроскопия.

Баща ми е на 82 години и често се оплаква от болки в стомаха или жлъчката. След направени изследвания бяха открити камъни в жлъчката. Преди две години имаше жлъчна криза и сега отново. Какво ще ни посъветвате? На тези години възможна ли е операция и, ако е, каква да бъде?
Отговор: Възрастта не е порок, може да му беда направена лапароскопска операция. Подготонката за операцията се поема от анестезиолозите, като те преценяват има ли рискове при операцията.
Възможно ли е да се получи "нарушено храносмилане" при човек. който спортува активно и от около 2 години е постоянно на някакви хранителни режими и приема хранителни добавки.  

Отговор: Никой не е застрахован от гастроентерологично заболяване, дори и спортистите, те също са подложени на стрес, който е в основата на гастроентерологичните проблеми.

Чувствам често подуване и напрежение в корема, тежест, но не мога да се облекча, да се изхождам по голяма нужда. За кое заболяване са характерни тези симптоми и налага ли се посещение при специалист?
Отговор: Оплакванията са характерни за т.н. раздразнено дебело черво, но могат да бъдат и сиптоми на рак на дебелото черво, задължителна консултация за Ваше спокойствие.

Бих искала да попитам на какво може да се дължи болка в дясно под реброто. Тъпа болка ,която е непостоянна. Като тежест . Нямам някакви по-сериозни заболявания или оплаквания.
Отговор: Проблеми с жлъчния мехур, чернодробни заболявания или дванадесетопръстника.

Имам синдром на раздразненото черво. Бременна съм в трети месец. Имам постоянно газове и ужасен запек. Моля, посъветвайте ме какво да вземам.
Отговор:Билкови прескрипции или готови сиропи-Селакс-2х1с.л.

Има ли основание за притеснение и къде трябва да се прегледа мъж на 30 години, който често получава стомашни болки, тежест, подуване на стомаха и не се изхожда редовно, а веднъж-два пъти в седмицата?

Отговор: Не, освен ако няма фамилна обремененост, да приема прокинетични медикаменти и да се забавлява повече на тази възраст.

На 20г. съм и от 4-5 месеца стомахът ми е постоянно подут и имам въздух, който не иска да излезе по никакъв начин. Не помага нито еспумизан, нито мезим форте, нито чай. На какво се дължи това състояние?      
Отговор: Да се регулира дефекацията,   да се започне Комфортекс или Еукарбон, повече течности и повече забавления, ако бях на 20 години, със сигурност последното за което  щях да мисля, е червата ми или стомаха . Това е просто психосоматично заболяване-колита или раздразненото дебело черво, както и гастрита.     
                                                            
Какво лечение и какви изследвания ще ми препоръчате. Имам гадене, подуване на стомаха, газове, често ходене до тоалетната повечето случаи с разстройство постоянно чувство за глад. В момента пия само ранитидин 300.
 
Отговор: Фиброгастроскопия, а ако сте пушач, Ранидина не е подходящ.       
                                                                       
Аз съм на 27г. От дълги години имам проблем с ходенето по голяма нужда или по-скоро не ходенето (стигало се е до 5 дни). Преди години ми бе открита язва на дванадесетопръстника, но след третиране с медикаменти, болката отшумя и не съм имала повече проблем с нея. От последната ми визитация при гастроентеролог ми беше поставена диагноза - лениви черва. По време на курса на лечение с Лакто 4 и трансилан имаше малък ефект(поне ходих всеки ден). След спирането им отново същият проблем. Какво да направя, според Вас?
Отговор: Повече течности и билки всяка вечер с оглед на редовната дефекация, има правени форми, при които не се стига до привикване.
                                                                       
Млада съм, студентка съм, а чантата ми е пълна с лекарства за стомах. В следствие на стреса в гимназията получих гастрит, който уж успешно излекувах с антибиотици. Проблемът ми е, че след всяко ядене изпитвам чувство на тежест, киселини получавам често, винаги се пазя страхотно относно храната - внимавам какво ям, не се храня навън, ям бавно и т.н. Тъй като това е вече от 9 години, съм свикнала донякъде с положението - при киселини приемам Стопацид, при ежедневното чувство на тежест след хранене- чисто ментово масло (не тинктура), от която ми олеква веднага. Въпреки всичко се чувствам ужасно, защото ми се иска да се чувствам по-независима от стомаха си, да не се разхождам винаги и навсякъде с лекарства в чантата,което пък от своя страна ще ме направи доста по-щастлива. Често ми се е случвало дори при събиране с приятели да си тръгна веднага от внезапно прилошаване, без значение по кое време от денонощието. В такова състояние започвам да треперя, изпитвам необяснимо чувство на безпокойство и силно гадене. Обяснението, което бях получила като ученичка в България, беше: твърде емоционална, с нервен стомах. Към 11ти клас тези пристъпни състояния изчезнаха и се завърнаха преди година отново. Вече съм в чужбина...
Знам, че писмото ми е объркано, но в основата на всичко се крие желанието ми стомахът ми да се излекува. Ако оправя него, ще живея отново пълноценно. Страхувам се да се подложа на гастроскопия, а съм почти убедена, че тук веднага ще ме подложат на нея (с упойка, разбира се, но въпреки всичко не искам).Има ли други начини на изследване? Дали не е достатъчен рентген?Познати ли са ви тези пристъпни състояния?

Отговор: ОК, направете си ФГС, след нея ще има поне полезната информация дали има наличие на Хеликобактер пилори/НР/ в стомаха. Представете си, че заключението е следното-Лек гастрит НР-отрицателен, т.е. абсолютно здрава, но с нарушено качество на живот, какъв е извода-психоаналитик и обсъждане на това, дали не се касае за паническо разстройство или депресия. Може отговора да не Ви хареса порада факта, че прехвърлям проблема на друг специалист, но отговора е в това да не се затваряте в квартирата си, а да се забавлавате там, където сте. Моят професор казваше едно време”намерете си ново гадже, а ако имате вече, сменете го”

Как бихте определили следните симптоми: силно стягане в гръдната област, болка и недостиг на въздух. Болката е локализирана в най-горната част на стомаха. Усещат се и пулсации. Болката се появява по-често през нощта. Какво бихте ме посъветвали? Пациентът е мъж на 31год. Възможно ли е това да се окаже гастрит?
Отговор: Трябва да се изключи хиатална херния с гастроскопия.

Имам проблем с дъщеря ми (6г.).Още от бебе е с нередовен стомах и лениви чрева. Опитала съм какви ли не начини, както медикаменти така и бабини лечения,  водила съм я на лекари и гастроентролози, но без резултат или за много кратко време и след това отново е същото.
Има периоди в които не се изхожда по 4-5 дни. Стремя се храненето й да не е само сухи храни, да е здравословно, въпреки че тя ходи на градина и там менютата са под всякаква критика, но нямам друг избор. Горещо Ви моля да ми дадете някакъв съвет за да приключим с тези мъки веднъж завинаги .

Отговор: Не съм  компетентен с деца до 18г и си го признавам, обърнете се към Д-р Лазарова-детски гастроентеролог-Токуда

Много ще съм Ви благодарна ако ми отговорите със съвет. По природа имам двойно нагънати черва, които ми създават много проблеми - постоянни газове,запек. Има ли лек за това, за да не се прибягва към оперативна интервенция?
Отговор: Не се налага твърдо оператитвно лечение. Трябва да се примат прокинетични медикаменти за да оправят перисталтиката на червата и да отнемат спазъма, регулация на запека  с меки слабителни средства, повече течности.
Моля, да коментирате гастро-кардиален синдром - като заболяване и/или като симптом, и да посочите основните методи на лечение.

Отговор: Синдром-да,  с редица причини-хиатална херния, рефлукс-езофагит или тежък хроничен гастрит. Методите на лечение са антирефлуксни средства-протонни инхибитори, оперативни методи вкл. Лапароскопски методи както на хиатална херния, така и на рефлукс.

Бих искала да Ви попитам дали има опасност при продължително приемане на един и същи медикамент, по-точно става въпрос за една хранителна добавка - Lax S. Страдам от запек от много години и бях пробвала всичко, но само този продукт ми действа добре и то повече от седем години вече. Мога ли да го използвам още или трябва да търся други начини ? На 42 години съм и съм оперирана от жлъчка (по липоскопския метод).
Отговор: След като няма привикване към него може да го ползвате, ако не предизвиква колики и е с меко действие, но не трябва да се забравя, че е желателно да се приемат и повече фибри и течности.

Дядо ми е починал от рак на панкреаса, майка ми почина от рак на панкреаса и черния дроб. Аз имам прекаран остър възпален панкреатит, в последствие с отстраняване на жлъчката (преди 27 години), но въпреки това все още от време на време получавам киселини, болки и гадене. Дали ще бъда трета в семейството, след като съм предразположена към такава болест и какви мерки съответно да предприема?

Отговор: Трябва да се направят профилактични изследвания поне веднъж годишно, като задължително трябва да избягвате цигари и алкохол. Честотата на Рака на панкреаса нараства право пропорционално с изпушените цигари.

От две години имам рефлукс – езофагит (правена ми е гастроскопия), който се проявявя хронично и съответно започвам с хапчетата, които ми помагат донякъде. От около месец имам болка в горната част на стомаха (точно в една точка, може би точно, където започва хранопровода), киселини и парене зад гръдната кост. Започнах пак със Сопрал и квамател, но почти няма ефект. Според Вас това от рефлукса ли е или е някое от усложненията му? Какво ме съветвате да направя? Вие правите ли правите гастроскопии?

Отговор: Задължителна е нова ФГС и преоценка, едно от усложненията на рефлукс-езофагита и Баретовия хранопровод-преместване на лигавицата на стомаха над граничната линия, т.е. навлизане в хранопровода-метаплазия и е предраково състояние. В Токуда правим гастроскопии ежедневно.

Имам някакво недоказано заболяване на стомашно чревния тракт,  свързано с непреодолими киселини. Пих последния месец Nexium 20 mg Motillium 10 mg и Kreon 10000. Всичко това добре, но след като ги спрях, нещата са в същото положение. Поради тази причини бих желала да направя консултация с вас. Работите ли със Здравната каса и какво направление ще ми трябва за вас, като се има предвид, че съм от Пловдив.

Отговор: Да, записване на тел.403 4000, 403 49 17 с талон за гастроентеролог,

Интересува ме общата цена на необходимите изследвания при съмнения за рак на стомаха във Вашата болница.
Отговор: Амбулаторно 120лв струва ФГС, при необходимост е възможно и да се направят безплатно по линия на НЗОК по клинична пътека с влизане в болница.

Аз съм на 20 години и наскоро ми откриха автоимунно заболяване - тероидит на хашимото, с което обясняват постоянното ми неразположение, което се изразява с ненормално и бързо отслабване с неспособност за повишаване на теглото, постоянен дискомфорт с газове и болки в стомаха и червата, болки в черния дроб при харнене или глад, безапетитие преди цикъл, ужасни болки в коремната област по време на менструация, които мога само да успокоя с наркотичното лекарство Paracofdal, болки в сърдечната област и различни места в белия дроб, постоянни болки в кръста и гърба, чувство на задушаване, груб глас, прекомерна умора и много честа сънливост. Налице имам и някои странични заболявания като радиполиневропатия и вродени аномалии на гръбнака и гръдния кош. На фона на всичко, което изброих, мога да добавя и нов симптом - гадене по време на хранене. Възможно ли е да развивам някое стомашно-чревно заболяване или вече да е налице. Според вас, като лекар, нормално ли е от хашимото да се разстрои целият ми организъм по този начин и възможно ли е именно, ако е налице някакво стомашно-чревно заболяване да се влошава организма от него, а не толкова от хашимото, защото сега хормоните и антителата ми са приблизително в нормата, а ендокриноложката ми каза, че сега не би трябвало да имам такива оплаквания, поради спокойствието на заболяването, но при мен нещата се влошават и вече всяка сутрин имам коремни болки от газове и цялата се подувам като балон, в повечето случаи газовете ми нямат миризма. Според вас, как може да се обясни това явление?
Отговор: При условие, че е постинат терапевтичен ефект и хормоните са нормални, сега трябва да се съсредоточат усилията към симптоматично лечение на гастрита и колита. Не трябва да се пропуска и факта, че медикаментите, които взимате за тиреоидита също водят до обстипация.

Може ли стомашните проблеми да предизвикат булимия? Или всичко е на психическа основа?

Отговор: Ако се касае за булимия, то проблема е психиатричен, разбира се след като се направи гастроскопия.

Преди няколко дни след гастроскопия ми откриха хеликобактер пилори, в момента съм на антибиотици. Имам малко дете и ме е страх да не го заразя, моля ви кажете ми до колко е заразно и дали има опасност за детето ми?
Отговор: Малките деца до 12 г. Възраст имат имунна защита към бактерия, макар, че сме намирали НР и при малки деца, но на определени социални групи. При условия, че имате добра обща хигиена в дома ви, не се притеснявайте за детето ви. Още повече, че този бактерий е разпространен в 70% от нашето население, но само при хора с изявена клинична картина трябва да бъде изчистен.

Имам повишени левкоцити - 14. По точно повишени са неутрофилните левкоцити. Всички останали показатели в кръвната ми картина са в норма. Правиха ми ехография на коремни органи и казаха че няма проблеми и че повишените левкоцити се дължат на някаква инфекция. Единствените ми оплаквания са свързани със стомаха. Възможно ли е повишеното ниво на левкоцитите да се дължи на стомашно чревна инфекция и какви изследвания трябва да се направят за да се установи дали има такава?
Отговор: Направети с фиброгастроскопия, при негативен резултат е желателна консултация с хематолог.

От известно време имам подувания на коремната област и болка в лявата част на стомаха. Мъчат ме и газове. От какво може да е?

Отговор: Касае се за колит или раздразнено дебело черво.

Какви да начините за поддържащо лечение при диабетна невропатия и в частност, увреждане на власинките на тънките черва?
Отговор: Вероятно имати пред вид диабетната ентеропатия, при наличие на диарични или диаричнокашести изхождания е желателна пробиотична терапия и корекция на кр. Захар, добра компенсация на диабета, Милгамма и др.

Нормално ли е при 75 год.жена с направено ендоскопско изследване и диагноза-Хроничен гастрит, периодчно да спада HGM до и под 90? Тази анемия дали е резултат на гастрита?

Отговор: Не е нормално, всяка анемия трябва да бъде уточнена-ако е Вит.В12 недоимъчна лечението се осъществява от хематолог, ако е желязонедоимъчна да се потърсят причините за нея-фиброгастроскопия, фиброколоноскопия, консултация с гинеколог-всичко това може да бъде направено за 2 дни в  Токуда по здравна каса.

Искам да попитам дали е възможно запек да се появи следствие от нарушена обмяна на веществата? Единственото, което са ми казвали (ваши колеги) е, че имам много намалена перисталтика, но искам дали е възможно все пак по някакъв начин да се подобри състоянието ми?
Отговор: Да състоянието може да се подобри с лекапства и с диета, като лекарствата, подробраващи перисталтиката са в кратки курсове, а диетата е постоянна.

На 26 години съм и от известно време (около 2.5 години) имам чувство на дискомфорт в коремната област и доста изразено подуване на корема на моменти. Моментите на подуване на корема са съпроводени и с дискомфорт и едно усещана за опъване или стягане. В тези моменти също съм с намалена работоспособност. Въпросyt ми е на какво може да се дължи това и бихте ли ми препоръчали някоя хранителна добaвка? По принцип не съм свързвала чувството на дискомфорт с гастрологичен проблем, а съм го отдавала на бъбрека си, който се намира ниско в долния таз. Тъй като планирам бременност това подуване би ли могло да представлява някакъв проблем?

Отговор: Метеоризма не е свързан с птозата на бъбрека ви, желателно е да приемате по-малко фибри, повече течности, Се-лакс-сироп или таблетки Симетикон или Диметикон.

Страдам от хроничен продължителен запек. Моля посъветвайте ме какво да правя
.
Отговор: Повече течности, фибри и слабителни средства-има подходящи чайове със Зърнестец, кори от портокал и плодове от ким.

Пия много хапчета за разслабване-фенолакс.Само така мога да ходя по голяма нужда.От всякакъв друг вид билкови препарати нямам ефект. Положението ми е сериозно. Има ли начин да ги спра и да започна да ходя като всеки нормален човек? Правила съм редица изследвания и уж всичко е добре. Последния път ми поставиха диагноза-доликохколон.

Отговор: Няма как да минете без лекарства. Това за съжаление е вашето бъдеще, но просто трябва да свикнете, от приема им няма да получите рак или друго сериозно заболяване, напротив желателно е ежедневен прием, за да може ежедвено да имате дефекация. В противен случай задържането и ходенето през 2-3 дни по голяма нужда води до разраняване на лигавицата от твърдите изпражнения-фекаломи и създавене на предпоставка за образуване на полипи и рак на червото.

Може ли непрекъснато да се пие пробитор? Като го пия сутрин, 24 часа се чувствам добре, спра ли да го пия - започват ужасни киселини. Болки нямам.

Отговор: При неповлияваща се рефлуксна болест може дълго и продължително време да се пият протонни инхибитори, не само Пробитор, има страшно много на пазара и на по-ниска цена.

От известно време наблюдавам организма си и забелязвам някои изменения. Не съм с наднормено тегло (54кг), но щом хапна малко и коремът му се подува. Вечер, когато не се нахраня по времето, когато вечерям, коремът ми страшно се подува, все едно съм преяла и после не мога да вечерям. Имам ли нарушение на стомашно-чревния тракт? Какво бих могла да направя?
Отговор: Вероятно имате гастрит, свързан с нередовно хранене, желателна е консултация с гастроентеролог.

В дясно имам пареща болка, коремът ми се подува и понякога се чувствам като отровена, често се чувствам замаяна. Във Враца се опитаха да ми направят гастроскопия, но не успях да издържа изследването. Казаха ми да пия Квамател и да открия сама кои храни не ме дразнят и кои храни мога да приемам. Преди имах алергия към яйца, мляко, телешки салам.
Отговор: Винаги може да ви бъде направена гастроскопия с анестезия-заспивате и след 5 минути се събуждате без да усетите нищо. Кваматела може да взимате до като не се направи изследването, след това трябва да се преоцени лечението.

Искам да попитам какви лекарства се препоръчват за хроничен колит и каква диета трябва да се спазва? Нужно ли е да се правят изследвания?

Отговор: Лекарства, подобряващи перисталтиката, а диетата трябва да бъде съобразена с това дали имате подуване, газове или обстипация. Няма универсална диета. При хора с обстипация препоръчваме повече фибри, при тези с кашести изхождания и изразен метеоризъм фибрите и варивата, ядките, пресния лук и чесън, пряснато мляко, грозде, череши, диня не са подходящи. Соковете на тези продове са полезни, така че фрешове са полезни.

Моите оплаквания са следните:
-коремът ми се подува ужасно (в очите на околните съм бременна в 4-5 месец)
-имам газове непрестанно
-запек(от малка съм така;изхождам се на 4 дни,случвало се е даже на 7 дни, шоколадите комфорт и хапчетата с бизакодил ми действат след 1 ден и половина съпроводени с големи болки.)
-рано сутрин имам силни болки ниско в корема, и сякаш усещам, че нещо ходи в корема или червата, боли много, лягам по корем замалко и минава; през деня също имам спазми, но моментни или траещи около 5 минути.
Вечер понякога болката се усилва много-пия по 1-2 хапчета НО-ШПА(NO-SPA).
-"фалшива тревога"-рано сутрин или през деня , коремът ми се бунтува и се свива, започва да ме боли силно, усещането,е че трябва да посетя WC-to, но няма нищо.
- по-време на изхождане, имам силни болки, и скоро забелязах, че има някаква слуз(бяла на цвят).
Храня се добре, не се натъпквам, ям по-малко.
Напоследък се ограничих от някои храни и напитки: газирано, месо, банани, сухи храни от типа-препечен хляб, кубети и колбаси.
Ям много плодове и зеленчуци и домашно приготвени "манджи".
Отскоро Задължително 2-3 пъти седмично кисело мляко с овесени трици, през тези дни пия до 2 литра вода. Иначе пия 1,5l.
Ще ми препоръчате ли какви храни да избягвам, какви мога да ям, при това положение.
Какъв доктор да посетя, ако е сериозно. Бях отишла на лекар, но джи-пито ми предписа био-хапчета, не виждам разлика.

Отговор: Трябва да ви види гастроентеролог, още повече че слузта е белег за възпаление и освен обичайните пробиотоци е желателно и антибиотично лечение с насоченост към дебелото черво. Дефекацията трябва да бъде регурилана да е ежедневна, от там идват проблемите ви.

Колко често трябва да се преглежда болен от целиакия, при какъв специалист, освен гастролог, и какви изследвания трябва да извърши, за да е сигурен, че болестта не напредва и че всичко е наред?
Отговор: Трябва да бъде направено ново изследване на тънките черва, разбира се диетата е задължителна.

Възможно ли е да ми препоръчате някакво лекарство против подуване на стомаха след хранене и появата на газове. Другият ми въпрос е: хипертоник съм и от скоро пия Неопрел, който предизвиква запек, а имам редовен стомах. Налага ли се смяна на лекарството или да изчакам изпиването на една опаковка и евентуално приспособяване на организма?
Отговор: Трябва да приемате Комфортекс-3х2т и някакви подходящи чайове-Селакс, Фрутилакс.

Имам въпрос относно подуване на стомаха, което трае вече 10 месеца само с един-два периода на облекчение. Мисля, че е причинено от лекарства, защото започна след лечение с антибиотик, а преди това Низорал на таблетки. Личната ми лекарка препоръчва за диагностициране фиброгастроендоскопия (не съм сигурна че използвам точния термин), но двама гастроентеролози не ми я предписват, а твърдят - след изследване с ехограф и микробиология на изпражнения, че нямам заболяване, а трябва да ям леки храни без фибри, често и малко. Правих изследване за хелиобактер пилори, не е това. Пих и Сопрал на гладно няколко месеца, после и Биотикс, но подуването си стои, просто понякога е по-изявено и с газове, понякога не толкова. Да търся ли фиброгастроендоскопия изрично? И дали пиенето на пробиотици и спортът са достатъчни?

Отговор: Не е належаща ФГС, приемайте само пробиотици, Комфортекс-3х2 и прокинетици-7 дни.

Още от студентските години имам язва на дванадесетопръстника. Преди 10 години получих кръвоизлив. В момента съм на 52 години. Изследвах се за бактерия, но нямам такава. Дълги години приемах Ранитидин,от 2 години взимам при болки и надуване на стомаха Биопразол. Има ли по-ново лекарство, което бихте ми препоръчали?

Отговор: Биопразола е представител на първото поколение протонни инхибитори-омепразолите, в момента на пазара има и по-нови протонни инхибитори-ланзопразол, пантопразол, езомепразол и др в различни дозировки-20, 30 и 40мг

Имам язвен колит, който лекувам от година и половина. Миналата седмица бях на контролен преглед и всичко беше наред, но пак имам оплаквания. Какво да правя?

Отговор: Язвения колит е упорито хпонично заболяване с трудно постигена на терапевтична ремисия, продължавайте да пиете лекарствата в предписаната ви от гастроентеролога дозировки.

71 коментарaДобави коментар »

Gabi96

От Gabi9616.01.2018, 13:43 ч.

Здравейте , пиша ви за малко помощ понеже вече незнам какво да правя и какво точно се случва с мен .На 20 години съм и от един месец страдам от газове и болки в корема също така мисля само в това да ходя по голяма нужда...

Виж всички коментари за "Нарушенията в храносмилането".

Още от "Консултации"

Лечение на заболяванията на периферните артерии - отговори

Лечение на заболяванията на периферните артерии - отговори

Отговорите на д-р Васил Червенков на зададените от вас въпроси.

Генитален херпес - отговори

Генитален херпес - отговори

Отговорите на д-р Росица Денчева на зададените от вас въпроси.

Заболявания на простата - отговори

Заболявания на простата - отговори

Отговорите на д-р Давидов на зададените от вас въпроси.