Лудо биле – опасно лекарство

1 коментар0/5

Лудо биле е билка, която има дарбата да лекува различни болести. Ако я предозирате обаче, лудо биле може да се превърне в опасно лекарство. Как да се възползвате от лечебните свойства на билката?

Лудо биле – опасно лекарство
Билката Лудо биле
 
Билката Лудо биле е позната още с имената Беладона, Атропа беладона, Старо биле и дяволска (смъртоносна) череша. Среща се на територията на Европа, Северна Африка и по някои части на Азия. Лудо биле представлява храст, който може да откриете по планините, скрит на някое сенчесто и влажно място. Листата му са зелени, а плодовете – малки, черни и лъскави. Билката цъфти от май до септември в красиви лилави цветове. Днес тя е включена в Червената книга на България, а ползването й се следи от Министерството на околната среда и водите.
 
Лудо биле - опасно лекарство 
 
Лудо биле е силно токсично растение, тъй като съдържа атропин, който може да е опасен, ако се предозира. Ето защо билката се предписва в малки дози от лекар или хомеопат по схема, която е строго индивидуална. Рядко се приема самостоятелно – в повечето случаи се комбинира с други билки. Най-често се приготвя тинктура от корените. По време на приема на билката, намалява секрецията на стомашните, потните и слюнчните жлези, ускорява се перисталтиката и се разширяват зениците.
Лудо биле – опасно лекарство
Билката действа като лекарство при проблеми с храносмилателната система, черния дроб и жлъчката. Помага също при аритмия и проблеми със сърцето, действа на пикочно-половите пътища и лекува нощно напикаване. Освен това гони безсънието и има ефект на болкоуспокояващо. В хомеопатията Лудо биле е лекарство при треска, ангина, менингит, използва се също за лечение на колики, язва и за проблеми със ставите.
 
Какво става в случай, че прекалите с билката? Температурата се покачва рязко, устата пресъхва и изпитвате остра жажда. Не е изключено да получите гърчове или халюцинации. Незабавно трябва да ви откарат в болница, където да ви направят промивка на стомаха. 
 
Лудо биле – лекарство с история
 
Лудо биле е билка, позната още от Древността. Латинското си наименование, Атропа беладона, дължи на древногръцката богиня Атропос – една от трите богини, направляващи различните етапи на човешката съдба. Богинята Атропос отговаряла за смъртта и тъй като в завишени количества билката е животозастрашаваща, решили да я кръстят на нея. Беладона означава и „красива жена“. В Египет и Вавилон жените използвали лудо биле, за да разширят зениците си, защото смятали, че така са по-привлекателни.
Лудо биле – опасно лекарство
През Средновековието хората разбрали, че билката може да има и полезно действие, стига да не се прекалява с нея. В началото я ползвали за упойка по време на операция, а по-късно – за лечение на Паркинсон. Освен това медиците открили, че за лечение с атропин Беладона е по-безопасна, отколкото използването на алкалоида в чист вид. Днес Лудо биле е навлязло в съвременната медицина като изпитано лекарство за различни заболявания.

25.06.2012/ Христина Спасова

Още от "Билки"

Лечебни, но и отровни билки

Лечебни, но и отровни билки

Как е възможно едно растение да бъде лековита билка и едновременно с това отрова? Тайната е начина на приложение и дозата. Ето с кои билки трябва да бъдете особено внимателни заради токсичния им ефект.

Японски зелен чай Матча

Японски зелен чай Матча

Чували ли сте за японския зелен чай Матча? Научете повече за тази магична напитка и защо е по-полезна от обикновения зелен чай.

Адаптогените – тайната на доброто здраве

Адаптогените – тайната на доброто здраве

Какво представляват те, каква е тяхната функция и защо са ни нужни? Отговорите на всички тези въпроси разберете сега.