Как и кога да берете и сушите билки?

2 коментара0/5

Няма нищо по-хубаво от чая, направен с лично от вас събрани билки. Но е важно да знаете някои правила за събирането и сушенето на билки, преди да тръгнете на разходка из гората с идеята да си наберете от чудотворните растения.

Как и кога да берете и сушите билки?
Не е необходимо да сте билкари или да сте отраснали на село сред природата, за да се справите успешно с разпознаването, събирането и сушенето на билки.Това може да се превърне в полезно и увлекателно за вас хоби. Нужна е само малка подготовка, която първо включва разпознаването на характерните белези на отделните растения, за да не се бъркат с подобните им видове, както и да се знае в какви местообитания се срещат те.

Как и кога да  берете и сушите билки?Не през всяко време на годината растенията съдържат лечебни вещества. Важно е да знаете кога е подходящо да берете билките, в каква фаза на развитието им и кои части от растенията се консумират, за да използвате най-пълноценно лечебните им свойства. Обикновено стръковете и листата се берат малко преди или по време на цъфтежа, а цветовете – малко преди или след пълното им разтваряне. Плодовете се берат напълно узрели, а корените и другите подземни части – през есента, след увяхването на надземната част на растението или рано на пролет, преди да започне развитието им. Пъпките се събират рано на пролет, преди разпукването им, а семената – малко преди или при пълното им узряване.

Преждевременното или закъснялото бране води до похабяване на ресурси, тъй като се събират билки без добри лечебни качества.


Лечебните вещества не се натрупват равномерно в растението, а в определени части, така че  трябва да ги събирате поотделно.
Количеството на лекарственото вещество се мени и в зависимост от фазите на развитие на растението - от годишното време (дъждовно или сухо), от почвените условия, от географската ширина и т.н.  
    
Самото бране, с малки изключения, трябва да се извършва в сухо и слънчево време сутрин след вдигане на росата. Растения, които са брани росни и след дъжд, при сушене почерняват или бързо се запарват и мухлясват.     

Трябва да знаете какъв е начинът и какви са подходящите инструменти за бране на билки. Растенията не се късат или скубят, а се режат с нож или ножица. Старайте се да не ги изкоренявате и увреждате. Събирайте само тези части от билките, които ви трябват (пъпки, плодове,листа и др.) Трябва да оставяте около 1/3 от добре развитите растения, за да могат да се размножават.
Как и кога да берете и сушите билки?
С цел опазване на растенията, е важно да ги берете само в райони, където има плътни находища на отделните билки. В тях билките ще се възстановят по-лесно. Избягвайте брането на единични и разпръснати растения.

Някои от билките са отровни, затова при събирането им не бива да се пипат очите, устата, носът, ушите и други части на тялото с ръце. После задължително измийте старателно ръцете си. Събирайте отровните билки отделно от неотровните.

Важно е да знаете и как да пренасяте билките, за да не ги увредите. Не е желателно да смесвате различни билки на едно и също място. Берете ги поотделно. За да не се запарват, набраните растения се поставят рехаво в съдове. Преди това ги почистете от примеси и от повредени части. Важно е билките да не се притискат и мачкат. Съблюдавайте за чистотата на растенията. Не е желателно върху тях да попадат камъчета или пръст.  

Билките тряКак и кога да  берете и сушите билки?бва да се сушат не по-късно от 5-6 часа след брането им. При правилно изсушаване растението запазва действащите си вещества, не мухлясва, не почернява и не ферментира. Билките никога не се събират за няколко години, а само за една, за да не се губят лечебните им свойства.

Еньовден


По традиция на Еньовден (24 юни) се берат 77 билки и половина за всички болести и една без име. Според народните вярвания на този ден билките имат най-голяма лечебна и магическа сила, особено рано сутрин, преди изгрев слънце. От набраните билки, първа трябва да е еньовчето, а по време на целия ритуал по събирането на билки, трябва да мълчите и да не издавате нито дума, за да бъде магията на билките пълна. От набраните билки, в някои части на страната, се правят венци, връзват ги с червен конец и ги наричат на имената на членовете на семейството. Оставят венците навън за през нощта, а на сутринта по тях гадаят здравето на този, на чието име е наречен венеца. Набраните билки се пазят през цялата година и се използват като лек за всякакви болести под формата на чай, запарки и т.н. Според народните вярвания с еньовските билки се правят магии за любов и щастие, гонят се духове, лекуват се бездетни жени.  

19.05.2010/Ели Йорданова

2 коментарaДобави коментар »

Ромина

От Ромина29.10.2011, 11:31 ч.

Кога се бере смрадликата?

Виж всички коментари за "Как и кога да берете и сушите билки?".

Още от "Билки"

Ехинацея – силен имуностимулатор

Ехинацея – силен имуностимулатор

Само три от съществуващите в природата видове ехинацея  притежават ярко изразени лечебни свойства, така че, ако не сте билкари, е най-добре да си набавите билката от специализиран магазин.

Лечебни, но и отровни билки

Лечебни, но и отровни билки

Как е възможно едно растение да бъде лековита билка и едновременно с това отрова? Тайната е начина на приложение и дозата. Ето с кои билки трябва да бъдете особено внимателни заради токсичния им ефект.

Мащерка – лечебна билка и кулинарна тайна

Мащерка – лечебна билка и кулинарна тайна

Лилавият цвят и силното ухание на мащерката привличат отдалече. Мащерката е силно здравословна билка с редица лечебни свойства. Освен полезна за здравето мащерката е и чудесна подправка и кулинарна тайна, както и козметична съставка.