Знаците, че сте под голям стрес, но не го осъзнавате

0 коментара0/5

Стресирани ли сте? Възможно е отговорът да бъде „да”, но състоянието ви да не е очевидно. Има много признаци, чрез наличието на които бихте могли да разберете, че всъщност живеете под голям стрес. Разберете кои са те в по-долните редове.

Знаците, че сте под голям стрес, но не го осъзнавате
 © iStock

Може би си мислите, че няма как самите вие да не разберете, ако сте много стресирани. Все пак всички сме наясно с това чувство на безпокойство и притеснение. Стресът е очевиден също така и когато осъзнавате, че сте претрупани със задачи и отговорности, и че е това е товар, който като че ли не сте способни да носите върху плещите си.

От друга страна понякога тялото ни се опитва да ни подскаже, че сме стресирани още преди умът да успее да го индикира. Дългосрочният стрес има отрицателен ефект върху здравето на човек, ето защо е важно да умеете да различавате физическите прояви на стреса колкото е възможно по-рано. Само по този начин ще успеете да се справите с проблема.

Вижте кои са знаците, че сте под голям стрес, но не го осъзнавате:

  • Уморявате се лесно

Психическото ни старание да се справим с високите нива на стрес оказва своето влияние върху нашето тяло. Само няколко дни хроничен стрес са достатъчни, за да предизвикат умора. Недостатъчният сън, негативното мислене и неподходящата диета също действат негативно върху енергията на човек и могат да влошат умората, причинена от хроничния стрес. Ето защо, ако се чувствате уморени дори през периоди на ниска производителност, много вероятно е да сте стресирани.

Синдром на хроничната умора - какво да правим >>>

  • Имате проблеми със съня

В случай, че заспивате трудно или се сънят ви не е качествен, това е знак, че има твърде много неща, за които мислите. Друг класически проблем със съня, причинен от стреса, е среднощното събуждане. Въпросното събуждане най-често се случва няколко часа преди да звънне алармата и се изразява в невъзможността да заспите отново. Лошите сънища, особено тези, в които сънувате, че се опитвате да разрешите даден проблем, също са типичен знак за стрес.

7 съвета, с които ще победите безсънието >>>

  • Апетитът ви е променлив

Понякога, когато сме стресирани, почти не ни се яде нищо. Но в други случаи усещането, че сме претоварени може да доведе до глад за сладки и мазни храни като пица и бисквити. Някои хора дори в различни моменти изпадат и в двете крайности. Проучвания показват, че жените са склонни да увеличат консумацията на сладки храни, когато се чувстват тревожни и стресирани.

Добави описание

  • Лесно избухвате

Когато човек е стресиран, той може да бъде „възпламенен” от най-малката искра. Стресираните хора са толкова погълнати от своите притеснения и милион неща, за които мислят, че най-малкото нещо може да ги накара да избухнат. Дори невинна забележка е способна да стане причина за невероятен скандал. Ако вие самите разпознавате себе си в това описание, значи със сигурност сте под голям стрес без да го осъзнавате.

13 храни срещу стрес >>>

  • Не успявате да се съсредоточавате

Това е един от най-отчетливите признаци на стреса. Когато сме претоварени, хиляди мисли се конкурират за нашето внимание и то в един и същи момент. Това предизвиква чувство на тревожност и паника, което от своя страна пречи на нашата концентрация. В резултат на стреса човек трудно успява да насочи вниманието си към определено нещо за по-дълъг период от време. Стресираните хора също така намаляват способността си да помнят информация, която току-що са чули или прочели, тъй като текущите им притеснения изискват използването на всички когнитивни ресурси.

01.09.2016/Милена Алексиева

Още от "Заболявания"

Какво е киста на яйчниците?

Какво е киста на яйчниците?

Половината от жените в днешно време са страдали от киста на яйчниците.

Невроза или неврастения

Невроза или неврастения

Неврозата е реакция срещу стреса.

СПИН (Синдром на придобита имунна недостатъчност)

СПИН (Синдром на придобита имунна недостатъчност)

СПИН е болестно състояние, до което човек достига след зараза с вируса ХИВ. СПИН е съкращение от  Синдром на придобита имунна недостатъчност, а ХИВ, на латински HIV означава Human Immunodeficiency Virus (Човешки Имунодефицитен Вирус).