Задна хрема – симптоми и лечение

0 коментара0/5

Задната хрема е като остатъчната кашлица – не й ли обърнете внимание, ще си я влачите цяла зима. Ето какви са симптомите на задната хрема и как да се преборите с нея.

Задна хрема – симптоми и лечение
 © Сн. Istockphoto.com

Симптоми на задната хрема

Задна хрема, заден ринит, постназална секреция са наименования на едно и също заболяване, често срещано с настъпването на зимните месеци. Характеризира се с отделянето и натрупването на слуз в задната част на носа и стичането й към гърлото. В резултат на това се затруднява дишането, появява се кашлица като от задавяне, затруднено преглъщане, дрезгав и удебелен глас (или т.нар.носово говорене), болки в гърлото, оток на лигавицата на носа. През нощта пък задната хрема може да доведе до хъркане. A сутрин се пригответе са енергично кашляне, духане на носа и отхрачване на натрупания през нощта секрет.

Обичайно задната хрема е придружена от гъст и лепкав бяло-жълтеникав секрет, но понякога слузта е рядка и прозрачна, която не предизвиква особен дискомфорт. Това, в комбинация с липсата на секрет от носа, като при обичайна настинка, води до трудното и късно диагностициране на задната хрема.

Задната хрема често е причислявана към детските болести, тъй като тя е особено характерна за децата и е една от най-честите причини за суха кашлица при децата.

Задна хрема – симптоми и лечение

На какво се дължи задната хрема?

Постназалната секреция често е резултат от прекарана вирусна или бактериална инфекция, нелекувана настинка, алергия, синузит. Задният ринит е особено характерен и по време на бременност.

Странни странични ефекти на бременността >>> 

Как да лекувате задната хрема?

За облекчаване на симптомите е нужно овлажняване на носната лигавица, което ще спомогне за по-лесното отделяне на секрета. За целта е важно пиенето на много течности, горещият душ също е много ефикасен, както и инхалациите. Задната хрема се повлиява изключително добре и от хомеопатия, халотерапия, промивки и гаргара със солена вода, лечението със сода.

Халотерапия – лечебната сила на солта >>> 
Лекуване със сода бикарбонат >>>

Чесън, джинджифил, лют пипер, мента, лимони са също ефикасни природни лекове срещу задна хрема.

9 природни лекарства срещу грип и простуда >>> 

За да облекчите симптомите на задната хрема е важно също да спите в умерено влажно помещение, тъй като сухият въздух още повече би затруднил дишането. Тютюневият дим, парфюмите и други натрапчиви миризми, прахът у дома и мръсният въздух са също неща, които трябва да избягвате, тъй като дразнят лигавицата на носа.

14.11.2016/Ели Йорданова


 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Задна хрема – симптоми и лечение".

Още от "Заболявания"

Болести, пренасяни от насекоми

Болести, пренасяни от насекоми

Лятото е сезонът на ужилванията и ухапванията от насекоми, понякога последвани от редица неприятни заболявания. Ето какви и как да се предпазите от заразите, пренасяни от насекоми.

Ботулизъм - как да го избегнем?

Ботулизъм - как да го избегнем?

Най-силната биологична отрова, позната на човечеството, се продуцира от бактерията Клостридиум ботулинус.Тя се развива само в анаеробни условия, т.е. при липса на кислород.

Тромбоцитопения - какво представлява?

Тромбоцитопения - какво представлява?

Намаление на броя на тромбоцитите в кръвта, което може да повиши склонността към кървене.