Възпалени сливици - защо и как да се лекуват?

0 коментара0/5

Възпалението на сливиците, тези естествени прегради, които спират или задържат проникването на инфекциите до трахеята и белите дробове, се нарича ангина или остър тонзилит.

Възпалени сливици - защо и как да се лекуват?
Възпалени сливици - защо и как да се лекуват?

Кой причинява това заболяване?

Виновникът може да бъде открит сред цяла армия болестотворни микроорганизми - бактерии, вируси и гъбички. Най-честият причинител на ангината е кръглата бактерия от бета-хемолитичните стрептококи от група А. По-рядко отговорни за това могат да се окажат кръглите стафилококи.

Как можем да се заразим?

Инфекцията идва отвън или отвътре. Когато болен човек киха и кашля, болестотворните микроорганизми се разпръскват около него и заразяват здравите хора. До заразяване може да се стигне и ако с болния ползвате общи прибори за хранене и бельо. Вътрешен източник на ангина може да бъде утихнало огнище на стара инфекция - кариес, хронична хрема. Ако бактериите напуснат огнището, те могат да се озоват при сливиците и да ги възпалят. Предразполагащи заразяването фактори са преохлаждането и прегряването, замърсената атмосфера, отслабването на имунитета, механичните травми на сливиците, алкохолът и тютюнопушенето.

Вижте също: Сливици – кога и защо се махат?>>>

Лятна ангина при децата>>>

Как протича болестта?

Възпалението на сливиците може да се изрази само в подуване и зачервяване, но понякога може да се образуват и гнойни налепи по тях (гнойна ангина).

Заболяването най-често започва с висока температура - до 39-40°С, и болки в гърлото. Болният има затруднения при гълтането и понякога е склонен да откаже да се храни заради това. Общата отпадналост и набъбването на лимфните възли под долната челюст са характерните спътници на заболяването, а понякога към тях се добавя и лошият дъх.

Какви могат да бъдат последиците?

Ако не се лекува навреме, ангината може да доведе до поражения на сърцето (миокардит), ставите (ревматизъм) и бъбреците (нефрит). А в отделни случаи може да се стигне и до заразяване на кръвта (сепсис).

Възпалени сливици - защо и как да се лекуват?

Как се лекува?

Ако сте в зряла възраст, можете и сами да прецените, че ви е сковала ангина - по вида на сливиците ви. Въпреки това не пропускайте посещението при личния лекар. Оставете на него да прецени дали се нуждаете от антибиотик.

Ако детето ви получи възпаление на сливиците, трябва да следите дали по кожата му не се е образувал обрив, защото не са редки случаите ангината да води със себе си и скарлатина, чието лечение изисква антибиотик.

Обикновено ангината преминава за 4-5 дни, по-рядко за една седмица. Лечението се провежда най-често в домашни условия. Само при усложнения се стига до болнично лечение.

Знаете ли, че...

• Думата ангина произхожда от латинското „апдо“, което означава „стискам“, „душа“. И макар все още никой, боледувал от ангина, да не е предал Богу дух задушавайки се, наименованието се е утвърдило в медицинските среди.

Тонзилит е по-точното название на болестта - означава „възпаление на сливиците“.

•От ангина боледуват всички хора на всички възрасти, но най-често нейни жертви стават малките деца и хората под 30 години.

• Бум на това заболяване се наблюдава най-често напролет и наесен.

До 4 - 6-месечна възраст на детето сливиците още не са оформени, затова през този етап ангина не се наблюдава.

24.11.2014/Розали

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Възпалени сливици - защо и как да се лекуват?".

Още от "Заболявания"

За хипотермията и измръзването

За хипотермията и измръзването

За хипотермия говорим, когато телесната температура падне под 35 градуса, а за измръзване - когато големият студ затруднява оросяването с кръв на крайните части на човешкото тяло – нос, уши, пръсти на краката и ръцете.

Жлъчнокаменна болест

Жлъчнокаменна болест

Жлъчнокаменната болест, наричана още холелитиаза, е свързана с образуването на камъни в жлъчния мехур. Жлъчнокаменната болест засяга пет пъти повече жените отколкото мъжете.

Салпингитът може да причини безплодие

Салпингитът може да причини безплодие

Инфекция на маточните (фалопиеви) тръби; известна още и като възпалителна болест на таза.