Възпалени сливици - защо и как да се лекуват?

0 коментара0/5

Възпалението на сливиците, тези естествени прегради, които спират или задържат проникването на инфекциите до трахеята и белите дробове, се нарича ангина или остър тонзилит.

Възпалени сливици - защо и как да се лекуват?
Възпалени сливици - защо и как да се лекуват?

Кой причинява това заболяване?

Виновникът може да бъде открит сред цяла армия болестотворни микроорганизми - бактерии, вируси и гъбички. Най-честият причинител на ангината е кръглата бактерия от бета-хемолитичните стрептококи от група А. По-рядко отговорни за това могат да се окажат кръглите стафилококи.

Как можем да се заразим?

Инфекцията идва отвън или отвътре. Когато болен човек киха и кашля, болестотворните микроорганизми се разпръскват около него и заразяват здравите хора. До заразяване може да се стигне и ако с болния ползвате общи прибори за хранене и бельо. Вътрешен източник на ангина може да бъде утихнало огнище на стара инфекция - кариес, хронична хрема. Ако бактериите напуснат огнището, те могат да се озоват при сливиците и да ги възпалят. Предразполагащи заразяването фактори са преохлаждането и прегряването, замърсената атмосфера, отслабването на имунитета, механичните травми на сливиците, алкохолът и тютюнопушенето.

Вижте също: Сливици – кога и защо се махат?>>>

Лятна ангина при децата>>>

Как протича болестта?

Възпалението на сливиците може да се изрази само в подуване и зачервяване, но понякога може да се образуват и гнойни налепи по тях (гнойна ангина).

Заболяването най-често започва с висока температура - до 39-40°С, и болки в гърлото. Болният има затруднения при гълтането и понякога е склонен да откаже да се храни заради това. Общата отпадналост и набъбването на лимфните възли под долната челюст са характерните спътници на заболяването, а понякога към тях се добавя и лошият дъх.

Какви могат да бъдат последиците?

Ако не се лекува навреме, ангината може да доведе до поражения на сърцето (миокардит), ставите (ревматизъм) и бъбреците (нефрит). А в отделни случаи може да се стигне и до заразяване на кръвта (сепсис).

Възпалени сливици - защо и как да се лекуват?

Как се лекува?

Ако сте в зряла възраст, можете и сами да прецените, че ви е сковала ангина - по вида на сливиците ви. Въпреки това не пропускайте посещението при личния лекар. Оставете на него да прецени дали се нуждаете от антибиотик.

Ако детето ви получи възпаление на сливиците, трябва да следите дали по кожата му не се е образувал обрив, защото не са редки случаите ангината да води със себе си и скарлатина, чието лечение изисква антибиотик.

Обикновено ангината преминава за 4-5 дни, по-рядко за една седмица. Лечението се провежда най-често в домашни условия. Само при усложнения се стига до болнично лечение.

Знаете ли, че...

• Думата ангина произхожда от латинското „апдо“, което означава „стискам“, „душа“. И макар все още никой, боледувал от ангина, да не е предал Богу дух задушавайки се, наименованието се е утвърдило в медицинските среди.

Тонзилит е по-точното название на болестта - означава „възпаление на сливиците“.

•От ангина боледуват всички хора на всички възрасти, но най-често нейни жертви стават малките деца и хората под 30 години.

• Бум на това заболяване се наблюдава най-често напролет и наесен.

До 4 - 6-месечна възраст на детето сливиците още не са оформени, затова през този етап ангина не се наблюдава.

24.11.2014/Розали

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Възпалени сливици - защо и как да се лекуват?".

Още от "Заболявания"

Невроза или неврастения

Невроза или неврастения

Неврозата е реакция срещу стреса.

Хрема – обърнете и внимание!

Хрема – обърнете и внимание!

Във влажното и студено време стотици вируси атакуват лигавицата на носа. От тази атака тя набъбва и започва да отделя активно секрет. При такова състояние на организма вирусите и бактериите лесно могат да попаднат в около-носните кухини.

Facebook депресия

Facebook депресия

Защо Facebook причинява депресия, как се изразява това състояние и кои са най-застрашени от него? Научете повече за Facebook депресията