Внимание диабет! 8 предупредителни знака

1 коментар0/5

Диабетът е заболяване, от което страдат много хора в целия свят. Никой човек обаче не заболява от диабет за един ден. Много преди това тялото дава редица предупредителни знака, вижте 8 от тях.

Внимание диабет! 8 предупредителни знака
 © iStock

Много хора се шокират, когато лекарят им ги диагностицира с диабет или предиабет. Обикновено всичко започва с рутинна проверка или пък конкретни оплаквания като болки в гърба и умора, и завършва с лошата новина от лабораторията, че кръвната им захар е прекалено висока.

Истината е, че за редица заболявания, включително и за диабета, тялото дава предупредителни сигнали. Вижте 8 конкретни знака за диабет тип 2, които не бива да игнорирате:

Жажда

Устните са сухи, а човек изпитва нужда от много вода. Дехидратацията всъщност идва от мозъка, макар да се усеща в устата. Мозъчните клетки се нуждаят от постоянна доставка на глюкоза, но ако тя е прекалено много, тялото ще се нуждае от повече вода, за да я разреди. Мозъкът получава тази вода от други клетки, което пък прави тялото дехидратирано. Ето защо човек има нужда от много течности, когато организмът се опитва да преодолее липсата на вода. Не се заблуждавайте, че всички течности могат да ви хидратират. Най-добре пийте предимно чиста, филтрирана вода.

Прочетете още:

Захарен диабет >>>

Чести посещения на тоалетната

Логично е, че ако човек пие много вода (защото е жаден), след това той да уринира по-често. Посещенията в тоалетната, които са повече от нормалното, могат да бъдат признак за високи нива на захар в кръвта и опасност от диабет. Когато бъбреците са претоварени заради захарта (една от функциите им е да премахват излишната глюкоза), те теглят допълнително вода от кръвта, за да могат да я разреждат. Този процес изпълва пикочния мехур и предизвиква по-чести посещения на тоалетната. След това човек отново е жаден и трябва да пие повече вода в опит да се хидратира отново. И цикълът се повтаря.

Добави описание

Слабост и умора

Много хора не подозират, че тяхната хронична преумора е свързана с проблеми с кръвната захар и че те са потенциални жертви на диабета. Когато глюкозата от храната не успее да навлезе в клетките, тялото на човек започва да чувства липса на енергия и той се превръща в хронично уморен. Още един притеснителен признак, подсказващ диабет, е дразнещото чувство на глад скоро след хранене. Когато глюкозата от храната не достига до клетките, човек никога няма да има достатъчно енергия и няма да почувства удовлетворяващо чувство на ситост след ядене.

Гестационен диабет >>>

Скованост и изтръпване на ръцете и/или краката

Може да отнеме месеци или години преди този симптом на диабета да се появи. Сковаността и изтръпването на крайниците се определя като уреждане на нервите или невропатия. Невропатията се случва, защото кръвта е претоварена с глюкоза, която е като киселина за нервите. Увреждат се деликатните нервни окончания, които се простират на ръцете, краката и ходилата. Ето защо се появяват неприятни усещания като болка, изтръпване, мравучкане, сърбеж и други.

Добави описание

Замъглено виждане

Дрхиратацията на организма, вследствие на високата концентрация на глюкоза, може да повлияе негативно върху зрението и способността за фокусиране. Мъничките капиляри, които водят до очите също могат да повредят от свободните радикали. Свободните радикали са вредни молекули, които хората с диабет произвеждат в тревожни количества.

Диабет при децата >>>

Кожни проблеми

Някои хора с диабет тип 2 имат тъмни петна в гънките по техните тела – обикновено на подмишниците, шията, пръстите, слабините.

Инфекции

Вагиналните инфекции могат да бъдат сериозен проблем за жените с диабет. Лечението с антибиотици понякога може да бъде трудно заради общата антибиотична резистентност, която отслабва възможностите на човек да защити тялото си от микроби. Въпросната антибиотична резистентност е последица от много години безразборно предписване на антибиотици.

Загуба на тегло без опити

Този вид отслабване е свързано със загубата на мускулна маса. Без постоянен източник на глюкоза в клетките, мускулните тъкани се свиват. Това е особено забележимо при хората с диабет тип 1. При хората с диабет тип 2 този симптом, свързан със загубата на тегло, може да остане незабележим в продължение на години, тъй като повечето от тях са с наднормено тегло.

21.12.2016/Милена Алексиева

1 коментарДобави коментар »

Vision

От Vision07.01.2017, 22:09 ч.

Здравейте скъпи читатели на rozali.com! При първи признаци на диабет ви съветваме бързо да промените начина си на живот. Изключете от хранителния си режим безалкохолните напитки, подсладени сокове, тестените изделия,...

Виж всички коментари за "Внимание диабет! 8 предупредителни знака".

Още от "Заболявания"

Най-честите кръвни изследвания

Най-честите кръвни изследвания

За поставянето на диагноза понякога е достатъчен само клиничен преглед при лекар-специалист. Но назначаването на правилно лечение не може да стане без лабораторни изследвания на кръвта.

Кератоза пиларис - пилешка кожа

Кератоза пиларис - пилешка кожа

Научете повече за кератоза пиларис (пилешка кожа), за диагностицирането и промените в еждневието, които можете да направите.

Дисменорея

Дисменорея

Медицинското название за болезнена менструация.