Умора на слуха. Може ли шумът да разболее ушите?

0 коментара0/5

Известно е, че дългите часове четене или взиране в екрана на компютъра изморяват очите. Много по-малко знаем за умората на слуха, но тя съществува и ако е прекалено продължителна, може постепенно да доведе до глухота.

Умора на слуха. Може ли шумът да разболее ушите?
 © Сн.: iStock.com

За какво става дума?

Когато звукът проникне в ухото, той най-напред среща тъпанчето, което го превръща във вибрации. Те от своя страна преминават през различните части на ухото, за да достигнат до кохлеата /охлюва/ във вътрешното ухо, където се намират окончанията на слуховия нерв. Чрез него нервните импулси се предават на мозъка.

При раждането на човека ухото разполага с 15 000 космести клетки, разположени върху кохлеата – това е нашият слухов капитал. Той е безценен, защото косместите клетки играят ключова роля в научаването и разбирането на говоримия език. Когато са разрушени, те не се възстановяват никога повече. Всеки шум, надвишаващ 80 децибела, може да ги увреди и да предизвика слухова умора. Колкото по-силен е шумът, толкова по-бързо става това. Нужни са 8 часа излагане на шум от 80 децибела, за да се наруши слухът, но само 1 час е достатъчен, за да се стигне до щети при шум от 89 децибела и едва няколко минути, ако децибелите са 100.
Един концерт или престой в дискотека подлагат ушите ни на шум от 105-110 децибела, а границата на болката е 120 децибела.

Какви са симптомите?

Най-често човек има чувството, че ушите му са запушени с памучни тампони. Друг симтом е усещането за жужене. Става по-трудно да се различават звуци и гласове, когато наоколо има шумов фон.

Слуховата умора не е психическа или физическа умора, свързана с продължителен шум от работна атмосфера. Например, ако работите в ресторант, шумът е от 70 децибела и не е опасен за здравето на ушите ви, но може да предизвика стрес, раздразнимост, трудности в съсредоточаването, депресивни състояния. Така е и с градския шум – той изморява тялото и духа, но нивото му не е опасно за слуха.

Някои хора са по-чувствителни към шума, например тези, които са страдали от многобройни отити. Има и лекарства – антибиотици, диуретици, които могат да подсилят тази чувствителност.

_____________________________________________________________
 

ВИЖТЕ какви са симптомите и какво е лечението на тинитус - шум в ушите>>>

ИНТЕРЕСНО: Какъв човек сте според формата на ушите?>>>

Какво не знаете за УШНАТА КАЛ?>>>

Отопластика - корекция на ушите>>>

_____________________________________________________________

 

Какво може да се направи?

На ушите трябва да се осигури почивка в спокойна атмосфера в продължение на два-три пъти повече време, отколкото е траело въздействието на вредния шум. Ако въпреки това симптомите продължават, консултирайте се с лекар. До 1-2 дни след слуховата травма може да се въздейства с кортикоидни лекарства, които позволяват да се възстанови частично изгубения слухов капацитет. Важно е да се реагира бързо, защото терапевтичните шансове са много слаби след 7 дни.

 

Какви са последиците за слуха?

 

Какви са последиците за слуха?

Косместите клетки загиват, без да си даваме сметка за това. Най-често близките първи забелязват отклонението от нормалния слух. Дори и ухото да се възстанови, слуховата умора продължава да вреди, като ускорява неговото остаряване. Така наречено старческо отслабване на слуха може в такива случаи да започне още на 50-годишна възраст.

Глухотата не е единственият риск. С течение на времето слуховата умора може да доведе до постоянен шум в ушите или до хиперакузис – свръхчувствителност към всякакъв шум.

Превенцията е лесна. Запушвайте ушите си по време на концерт, носете предпазни слушалки, когато работите с шумни машини, намалете звука на уокмена до 60% от капацитета му.

Колко децибела?

 • Разговорът с тих глас, шушкането се равняват на 20-30 децибела.
 • Нормален разговор и шум от пералнята – 60 децибела.
 • Шум в класната стая през междучасието – 80 децибела.
 • Шум от бормашина – 100 децибела.
 • Шум от излитане на самолет – 120 децибела.
 • Взрив – 140 децибела.
 • При шум от 120 до 140 децибела са достатъчни няколко секунди, за да се нанесат щети на слуха.
 • При шум от 100 децибела – 5 минути на ден.
 • При шум от 89 децибела – 1 час на ден.
   

Още от "Заболявания"

Гръбначно изкривяване (Сколиоза)

Гръбначно изкривяване (Сколиоза)

Погледнат в профил гръбначният стълб има S-образна форма. Погледнат отзад или отпред обаче гръбначният стълб на човек трябва да е изправен.

Акнето и Витамин Е

Акнето и Витамин Е

Много млади хора имат едно доста неприятно кожно страдание, наречено акне, което често загрозява лицето им.

Сколиозата уврежда сърцето и белите дробове

Сколиозата уврежда сърцето и белите дробове

Д-р Андреас Крьодел от Ортопедичната клиника в Мюнхен предупреждава за рисковите последствия на заболяването сколиоза и дава съвети за предотвратяване на усложненията.