Тонзилит (ангина)

0 коментара0/5

Тонзилит, или още ангина, е едно от най-честите заболявания през зимните месеци, особено характерно за децата. В какво се изразява ангината, как се лекува и има ли начин да я предотвратите в бъдеще?

Тонзилит (ангина)
Тонзилит (ангина)

В какво се изразява заболяването тонзилит?

Тонзилит е възпаление на тонзилитите (небните сливици, част от лимфната система). Заболяването се нарича още ангина, а ако възпалението засяга цялата лигавица на гърлото (сливици, небни дъги, фаринкс и т.н.), тогава говорим за фарингит.

Какви са причините за заболяването тонзилит?

Най-често става въпрос за бактерии и вируси, както и слаба имунна система. Съответно сливиците не могат да изпълняват защитната си функция, предпазвайки организма от проникването на инфекции, и се възпаляват. Наличието на различни алергии също може да бъде причина за тонзилит.

Симптоми на ангина

Най-честите симптоми са зачервено гърло и сливици, гнойни полепи по тонзилитите, увеличен размер на сливиците, болка в гърлото, кашлица, висока температура, втрисане, затруднено дишане, пресипнал глас, затруднено преглъщане, мускулни болки, отпадналост, главоболие, липса на апетит, лош дъх.

В някои случаи ангината е симптом на други заболявания като дифтерия, морбили или да се усложни до заболявания като сепсис, пиелонефрит и др., така че е важно да се определи вида на ангината и да се лекува възможно по-скоро.

Видове ангина

  • Тонзилит (ангина)Катерална ангина – ачервени и уголемени сливици, висока температура
  • Гнойна ангина (Фоликуларна или язвено-некротична) – при първия вид са налице гнойни бели точици по сливиците, а във втория се образуват язви, който процес е придружен със силна болка
  • Везекулозна или още херпангина – образуват се мехурчета с течност по сливиците

Защо децата страдат толкова често от тонзилит?

Имунната система в детска възраст все още не е достатъчно силна и е в период на укрепване и именно затова децата са толкова уязвими на вируси и бакетии, откъдето следват и честите възпаления на сливиците. Обикновено между 3 и 13-годишна възраст е пикът на случаите на заболели от ангина, докато при възрастните това е много рядко заболяване. А честото разболяване от ангина (повече от 4 пъти годишно) може да наложи премахването на сливиците (тонзилектомия).

Четете още:  Сливици – кога и защо се махат? 

Как се лекува ангина?

Освен с всичките сиропи и антибиотици, може да опитате и с някои изпитани домашни рецепти:

  • Смесете малко мед със сода и нанесете сместа, посредством марля, върху гнойните полипи на сливиците. Повтаряйте процедурата 2-3 пъти на ден.
  • Правете гаргара с лайка няколко пъти на ден, тъй като билката има силно противовъзпалително действие.
  • Поемайте голямо количество течности (особено прясно изцедени сокове), но в никакъв случай горещи, тъй като топлината разширява кръвоносните съдове, усилва болката в гърлото и води до разпространяване на инфекцията.

Четете още:

Боров мед 
Лайка – безценно домашно лекарство 

13.02.2013/Ели Йорданова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Тонзилит (ангина)".

Още от "Заболявания"

Салмонелоза – причини, симптоми, лечение

Салмонелоза – причини, симптоми, лечение

Независимо от празничния характер на Великден, трябва да бъдете нащрек за здравето си, защото това е един от опасните периоди през годината, когато може да се заразите със Салмонелоза. Какво представлява заболяването, какви са симптомите и как да преборите салмонелозата?

Какво да правим при топлинен удар?

Какво да правим при топлинен удар?

Освен горещи емоции, летният сезон крие и сериозни рискове за здравето, най-опасният от които е т.нар. топлинен удар. Какво да правим при топлинен удар и как да се предпазим от него?