Тиковете – как да се справим с тях?

0 коментара0/5

Тиковете - защо се появяват и как да се справим с тях? Напоследък ви се струпват все нови и нови задачи – в работата, вкъщи... Приятелката ви предупреждава, че често примигвате. Дали пък не е тик?

Тиковете – как да се справим с тях?

Какво представляват тиковете?

Тиковете са повтарящи се неволеви движения (както и на определени звуци), които се проявяват само в будно състояние. Обикновено виновникът за появата на тикове е нервното напрежение. Неслучайно те ни тормозят главно в стресови ситуации. Тиковете най-често са временни, и въпреки че се наблюдават предимно в училищна възраст, мъчат и много възрастни.

Видове тикове

Тиковете са обикновени, сложни и генерализирани.

 • Обикновен тик например е замижаването.
 • Сложният се отличава с това, че  неволните движения се сменят, прекъсват и се възобновяват отново. Неочаквано на лицето се изписва страх или радост.
 • Генерализираният тик (болест на Жил дьо ла Туре) се разпространява на практика по всички мускули на лицето и горната половина на тялото. При него тиковете са съпътствани от сумтене или неволева реч, понякога под формата на неприлични изрази.

Симптоми. За тикове може да се говори, когато детето или възрастният:

 • Мига често
 • Мръщи чело
 • Прави различни гримаси
 • Често се облизва
 • Повдига рамо или ръка
 • Сумти или покашля
 • Прикляква
 • Ръмжи

Причини. Според учените тиковете при децата са външен израз на вътрешен конфликт, който хлапето изживява заради недоразумения с родителите.
Тиковете при възрастните могат да бъдат провокирани от нервен стрес, депресия, конфликтна обстановка вкъщи, в работата, преумора и силна уплаха. Според учените повечето генерализирани тикове се предават по наследство.

Лечение.

 • Класическа медицина

Добре е първо да се отиде на очен лекар. Ако той не открие нищо смущаващо, това означава, че става дума за тик, който не е заболяване на окото. Ако детето или възрастният се оплаква от главоболие, това също е характерен признак, че са се струпали повече задачи и отговорности, отколкото могат да понесат. Главоболието и тиковете може да са причинени и от друго, не задължително от психическо натоварване. Затова е добре да се посети и невролог, за да се отхвърлят по-сериозни диагнози в резултат на процеси, засягащи мозъка.

 • Алтернативни методи

Ако и неврологът не открие нищо притеснително, най-вероятно става дума за претоварване. В този случай можете да изберете и метод от алтернативната медицина.

Фитотерапията (лечението с билки), хомеопатията и множеството масажни техники имат изключително ефективни програми срещу стреса и хроничната умора. Ако детето ви има тик, погрижете се то ежедневно да спортува или да играе с приятелите си навън.

Тиковете при възрастните могат да се преодолеят с лечебни масажи, ароматерапия, релаксираща техника Боуен.

 • Други методи

Включването в групи за медитация, както и заниманията с йога помагат да се преодолее стресът, довел до тази реакция на тялото.

Ако човек си вземе домашен любимец, с него не само ще се обогати емоционално, но и ще започне да ходи повече пеша.

Най-евтиното и лесно средство за успокояване на нервите е разходката в парка и излизането в планината през почивните дни.

Не бива да се забравя и силата на водолечението с минералните води.

Движенията, които не изчезват, въпреки че стресовата ситуация е отминала, могат да се оправят с продължително психотерапевтично лечение. Най-често се препоръчват и успокоителни средства.

Още за: тикове

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Тиковете – как да се справим с тях?".

Още от "Заболявания"

ТВБ – тазово-възпалителна болест

ТВБ – тазово-възпалителна болест

ТВБ, или тазово-възпалителна болест, представлява възпаление на тазовите органи, но най-често става въпрос за инфекция на тазовото дъно (перинеум) и вътрешните женски полови органи, поради което често се говори за полово-възпалителна болест.

Високото кръвно налягане води до инсулт

Високото кръвно налягане води до инсулт

Една нерадостна статистика сочи, че в България има около1,5 милиона души с високо кръвно налягане.

Типични офис болести

Типични офис болести

Или как работата може да ви разболее? Независимо дали сте цял ден на крак или зад бюрото, рано или късно ще се озовете в капана на една от типичните офис болести. Има ли начин да предотвратите това и кои са най-честите професионални заболявания?