Синдром на коледното дърво - как елхата ни разболява?

0 коментара0/5

Декември е и повечето от нас вече са се сдобили с коледно дърво. Ако и вие сте сред почитателите на естествените коледни дръвчета, трябва да прочетете това. Вижте как коледната ви елха може да ви разболее, какви са симптомите и как да се справите.

Синдром на коледното дърво - как елхата ни разболява?
Синдром на коледното дърво - как елхата ни разболява? © istockphoto.com

Синдром на Коледното дърво – що е то?

Синдромът на Коледното дърво е вид алергия. Появява се около коледните празници, когато хората внесат у дома си естествено коледно дръвче. В миналото се е смятало, че полените отключват Синдрома на коледното дърво. Днес обаче е ясно, че причината е естественият мухъл, който расте по дървото. Навън, в естествена среда, той не създава проблеме. Внесе ли се обаче коледното дръвче у дома, заради по-високите температури, мухълът се увеличава. Това повишава броят на спорите у дома и най-често причинява проблеми с горните дихателни пътища.

Когато купувате елха за Коледа - идеи и съвети >>>

Ако все пак държите да имате истинско коледно дърво у дома, измийте дървото със силна струя вода, преди да го внесете у дома.

Симптоми на Синдрома на Коледното дърво

  • Хрема
  • Кашлица и дразнене на гърлото
  • Зачервяване на очите
  • Главоболия
  • Хората с астма могат да получат дори астматичен пристъп

Симптомите се влошават, ако човек е близо до коледното дръвче. За да се избегне влошаване на симптомите, трябва да махнете дръвчето или просто да стоите далеч от него. Вариант е да проветрявате често помещението. Избягвайте да държите коледното дърво в стаята, в която спите.

Лечение

Най-често Синдромът на коледното дърво се лекува като всяка друга алергия – с антихистамини. Ако искате да избегнете подобно лечение, вземете си изкуствено дръвче.

Как да си отгледате елха >>>

Синдром на коледното дърво - как елхата ни разболява?

Синдром на изкуственото коледно дърво – модерна болест

Все повече хора, дори такива, които не страдат от Синдром на коледното дърво, имат изкуствена елха. Тя излиза по-евтино и с нея всъщност спасявате едно естествено дръвче да бъде отсечено.

Изкуственото коледно дръвче обаче също може да причини алергия. Човек може да прояви непоносимост към синтетичните материали, от които е изработено. От друга страна изкуствените коледни дръвчета събират много прах, който също да събуди алергия към прах. Затова е важно да почистите добре коледното дръвче преди да го украсите. Същото направете и с гирляндите и играчките за елха. Повторете процедурата, преди да ги приберете след празниците.

А вие имате ли Синдром на коледното дърво? Споделете впечатленията си?

07.12.2015/ Радослава Михайлова

 

Всичко за Kоледа на едно място!

 

 

Още от "Заболявания"

Базедова болест

Базедова болест

Базедовата болест е твърде често заболяване и се среща предимно у жените в млада възраст - от 20 до 40г. Много рядко се наблюдава при мъжете, децата или след 50- годишна възраст.

Дентален абсцес – симптоми и лечение

Дентален абсцес – симптоми и лечение

Денталният абсцес е често срещана силно болезнена инфекция, засягаща корена на зъба или венеца. Представлява гнойна червеникава, жълтеникава или бяла торбичка в корена на зъба или около зъба, между него и венеца.

Остеопорозата

Остеопорозата

Заболяването засяга и мъжете, и жените, но при жените се развива доста остро. Като много бързо се разгръща типичната клинична картина.