Симптоми и причини за ниското кръвно налягане

0 коментара0/5

Как може да разберете, че имате ниско кръвно налягане? Какви са симптомите и причините за ниското кръвно налягане? Научете всичко най-важно за ниското кръвно налягане и при най-малки съмнения се консултирайте с лекар.

Симптоми и причини за ниското кръвно налягане
 © iStock

Ниското кръвно налягане, известно още като хипотония, е състояние, което хората често игнорират, макар че то може да доведе до катастрофални последици, ако не бъде овладяно. Всички показатели под стойностите 90/60 се квалифицират като ниско кръвно налягане.

Измерването на кръвното налягане обаче едва ли е нещо, на което повечето хора обръщат внимание. Ето защо е важно човек да знае кои са симптомите на ниското кръвно налягане и да се консултира с лекар, ако забележи честата поява на някои от тях.

Симптоми на ниското кръвно налягане

Това са най-явните симптоми на това, което се случва, когато до мозъка и до жизнено важни органи не достига достатъчно кислород.

- Чувство на световъртеж или замаяност
- Замъглено виждане
- Припадъци
- Сърцебиене
- Чувство за нестабилност
- Гадене
- Обща слабост

Хипотония - ниско кръвно налягане >>>

Възможни причини за ниско кръвно налягане

Възраст: Шансът да имате ниско кръвно налягане след хранене или след смяна на позата на тялото се увеличава с възрастта.

Гени: Медицински изследвания доказват, че ниското кръвно налягане се предава генетично. Ако вашите родители имат ниско кръвно налягане, най-добре бъдеще нащрек.

Дехидратация: Ако сте загубили много течности заради прекомерно изпотяване, диария или повръщане, може да имате ниско кръвно налягане.

Добави описание

Лекарства: Някои лекарства като антидепресанти и алфа и бета-блокери също могат да бъдат причина за ниско кръвно налягане.

Травма или шок: Ако сте преминали шок или сте изгубили огромно количество кръв внезапно, кръвното ви налягане вероятно ще е понижено.

Заболяване: Ниското кръвно налягане е характерно при неврологични заболявания като Паркинсон, диабет, хормонални нарушения и анемия.

Вижте още:

Диета при ниско кръвно налягане

Видове ниско кръвно налягане и съвети

Както стана ясно, ниското кръвно налягане може да бъде провокирано от много фактори. Опитайте се да си водите отчет за времето и мястото, когато кръвното ви налягане пада. Може да се изненадате от резултатите. Бихте могли да откриете, че кръвното ви спада, след като дълъг период от време сте стояли изправени или пък след преяждане на обяд.

Ортостатична хипотония: Този вид ниско кръвно налягане може да се случи след тренировка или внезапно изправяне. Зачестява с напредването на възрастта. Опитайте се да се изправяте по-бавно, особено след дълъг престой в седнало или легнало положение.

Постпрандиална хипотония: Този вид ниско кръвно налягане се наблюдава след хранене. Обикновено се наблюдава при възрастните хора, особено тези, страдащи от диабет, високо кръвно налягане или Паркинсон. В този случай е добре човек да се храни балансирано, да не променя часовете си на хранене и да дъвче бавно.

Ако забележите част от симптомите на ниското кръвно налягане, най-добре се консултирайте с лекар. Междувременно опитайте да промените начина си на живот – хранете се здравословно, упражнявайте се повече и забравете за заседналия начин на живот.

05.04.2017/Милена Алексиева

Още от "Заболявания"

Хиатална херния – заболяване без симптоми

Хиатална херния – заболяване без симптоми

Какво представлява хиаталната херния? Как човек може да разбере, че страда от хиатална херния и какво е лечението? Научете всичко за хиаталната херния.

Ангина

Ангина

„Ангина" - една съвсем благозвучна дума за българското ухо, се превежда от латински като „жаба". Трудно ще се намери човек, който поне веднъж да не е усетил в "прегръдките" на ангината.

Помощ! Детето ми заеква!

Помощ! Детето ми заеква!

Заекването е сложно комуникативно разтройство, характерно за малките деца. И въпреки, че заекването е нещо преодолимо, особено в детска възраст, повечето родители изпадат в ужас, когато детето им не може да говори плавно.