Пулпит – симптоми и лечение

0 коментара0/5

Силната, понякога непоносима болка в зъба може да се дължи на пулпит. Той представлява възпаление на пулпата, което често е резултата от нелекуван кариес. Ето какви са симптомите и лечението на пулпит.

Пулпит – симптоми и лечение
 © istockphoto.com

Видове пулпит

  • Остър пулпит

Възпалението протича под налягане в зъба и болката е непоносима, като често дори обезболяващите не помагат. Болката може да не е концентрирана само в болния зъб, а да се разпространи устната кухина. Не е изключено подобно възпаление да е съпроводено с висока температура. Болката обикновено се провокира от консумацията на студени напитки, натиск по време на хранене, по време на сън.

Ако има наличие на гной, при затопляне на зъба е характерна пулсираща болка, а студеното действа успокояващо на проблемния зъб.

Добави описание

  • Хроничен пулпит

При него болката е по-слаба, тъпа и на пристъпи. Пушенето на цигари и по-точно всмукването на въздух, както и натискът при хранен са неща, които провокира болката при хроничен пулпит, например.  Чувствителността към топло и студено, както и лошият дъх с миризма сякаш на гнило са също характерни симптоми за хроничния пулпит.

Вижте също:
Защо имате лош дъх и как да го лекувате? >>>
Как да се отървете от лошия дъх? >>>

Причини за образуването на пулпит

Най-често до пулпит се стига при нелекуван кариес, който разрушава зъба, стигайки до пулпата (меката вътрешност на зъба, където са кръвоносните съдове и нервите), което простичко казано разхерметизира зъба и в меките тъкани започва навлизането на храна, образуването на бактерии, а оттам и на възпалителен процес.

Други възможни причини за пулпита са парадонтоза, механична травма на зъба и нарушаване на цялостта му, химичен или термичен шок, поставена пломба върху не добре изчистен и излекуван от кариес зъб.

Добави описание

Лечение на пулпит

В случай, че пулпитът бъде диагностициран в начална фаза, пулпата на зъба може да бъде излекувана. В по-чести случай, обаче, пулпитът е нелечим, тъй като са засегнати пулпата, кореновите канали, а може и тъканите около зъба. Продължителното нелекуване на пулпит пък може да доведе до периодонтит, абсцес, киста. Ето защо са важни честите профилактични прегледи при зъболекар, както и навременната реакция при болка, наличие на кариес и съмнение за пулпит.

Вижте още:
Дентален абсцес – симптоми и лечение >>> 
Пародонтоза – симптоми и лечение >>> 

В случай, че пулпата не може да бъде лекувана, се прибягва до премахването на нервите, почистване, механично разширяване и запълване на кореновите канали, след което се възстановява целостта на зъба чреч пломбиране. При тази процедура са необходими около 3 посещения про стоматолога, както и рентгенова снимка, за да е сигурно, че лечението е успешно.

Добави описание

В случай, че по-голяма част от зъба е нарушена, пломбата не е подходяща, защото зъбът ще бъде твърде неустойчив, а се препоръчва щифтово изграждане или зъбът да се обвие в корона.

В по-редки случаи, ако има наличие на абсцес, киста и други усложнения, съпроводени от пулпита, зъбът може да бъде изваден.

06.02.2017/Ели Йорданова
 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Пулпит – симптоми и лечение".

Още от "Заболявания"

Вирусът на херпеса – скритата болест

Вирусът на херпеса – скритата болест

Между 50 и 80% от европейците се заразяват с вируса на херпеса, а при азиатците поражението е върху 100% от населението. Все още не е намерена панацея за това заболяване, но с малко повече усилия можем да се предпазим от него.

Целиакия – глутенова непоносимост

Целиакия – глутенова непоносимост

Целиакия е вид хранителна алергия, причинена от съдържащия се в житните храни глутен. Първите симптоми на целиакия възникват още през първата годинка на детето. А най-ефикасното лечение на целиакия е безглутеновата диета.<

10 признака, че страдате от хронично възпаление

10 признака, че страдате от хронично възпаление

Обикновено човек лесно може да познае, когато в организма му вилнее остро възпаление. Например при настинка – хремата и високата температура веднага ви показват, че във вашето тяло не е здраво. Всъщност острото възпаление е естествен и здравословен процес, който помага на организма да се излекува.