Пулпит – симптоми и лечение

0 коментара0/5

Силната, понякога непоносима болка в зъба може да се дължи на пулпит. Той представлява възпаление на пулпата, което често е резултата от нелекуван кариес. Ето какви са симптомите и лечението на пулпит.

Пулпит – симптоми и лечение
 © istockphoto.com

Видове пулпит

  • Остър пулпит

Възпалението протича под налягане в зъба и болката е непоносима, като често дори обезболяващите не помагат. Болката може да не е концентрирана само в болния зъб, а да се разпространи устната кухина. Не е изключено подобно възпаление да е съпроводено с висока температура. Болката обикновено се провокира от консумацията на студени напитки, натиск по време на хранене, по време на сън.

Ако има наличие на гной, при затопляне на зъба е характерна пулсираща болка, а студеното действа успокояващо на проблемния зъб.

Добави описание

  • Хроничен пулпит

При него болката е по-слаба, тъпа и на пристъпи. Пушенето на цигари и по-точно всмукването на въздух, както и натискът при хранен са неща, които провокира болката при хроничен пулпит, например.  Чувствителността към топло и студено, както и лошият дъх с миризма сякаш на гнило са също характерни симптоми за хроничния пулпит.

Вижте също:
Защо имате лош дъх и как да го лекувате? >>>
Как да се отървете от лошия дъх? >>>

Причини за образуването на пулпит

Най-често до пулпит се стига при нелекуван кариес, който разрушава зъба, стигайки до пулпата (меката вътрешност на зъба, където са кръвоносните съдове и нервите), което простичко казано разхерметизира зъба и в меките тъкани започва навлизането на храна, образуването на бактерии, а оттам и на възпалителен процес.

Други възможни причини за пулпита са парадонтоза, механична травма на зъба и нарушаване на цялостта му, химичен или термичен шок, поставена пломба върху не добре изчистен и излекуван от кариес зъб.

Добави описание

Лечение на пулпит

В случай, че пулпитът бъде диагностициран в начална фаза, пулпата на зъба може да бъде излекувана. В по-чести случай, обаче, пулпитът е нелечим, тъй като са засегнати пулпата, кореновите канали, а може и тъканите около зъба. Продължителното нелекуване на пулпит пък може да доведе до периодонтит, абсцес, киста. Ето защо са важни честите профилактични прегледи при зъболекар, както и навременната реакция при болка, наличие на кариес и съмнение за пулпит.

Вижте още:
Дентален абсцес – симптоми и лечение >>> 
Пародонтоза – симптоми и лечение >>> 

В случай, че пулпата не може да бъде лекувана, се прибягва до премахването на нервите, почистване, механично разширяване и запълване на кореновите канали, след което се възстановява целостта на зъба чреч пломбиране. При тази процедура са необходими около 3 посещения про стоматолога, както и рентгенова снимка, за да е сигурно, че лечението е успешно.

Добави описание

В случай, че по-голяма част от зъба е нарушена, пломбата не е подходяща, защото зъбът ще бъде твърде неустойчив, а се препоръчва щифтово изграждане или зъбът да се обвие в корона.

В по-редки случаи, ако има наличие на абсцес, киста и други усложнения, съпроводени от пулпита, зъбът може да бъде изваден.

06.02.2017/Ели Йорданова
 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Пулпит – симптоми и лечение".

Още от "Заболявания"

Д-р Николай Попов, МБАЛ "Вита"

Д-р Николай Попов, МБАЛ "Вита": Лапароскопията - златен стандарт за лечение на киста

Съвременният стандарт е киста на яйчника да се наблюдава 3-4 месеца и ако не изчезне, да се интервенира

Болести и възпаления на очите

Болести и възпаления на очите

Хората са казали: „Очите са прозорец към света“, към тях трябва да се подхожда внимателно, за да не се изпусне хубавата гледка.

Болест на Крон

Болест на Крон

За болестта на Крон се споменава за пръв през 30-те години на миналия век. Тя представлява рядко и тежко хронично заболяване на храносмилателния тракт, придружено със силни болки.