Полиморфна светлинна ерупция – слънчева алергия

0 коментара0/5

Какво представлява полиморфната светлинна ерупция? Какви са причините за възникването на полиморфна светлинна ерупция и кой е засегнат от тази слънчева алергия? Научете повече за полиморфната светлинна ерупция.

Полиморфна светлинна ерупция – слънчева алергия
 © iStock

Съществуват различни видове слънчеви алергии, а една от тях е полиморфната светлинна ерупция (PLE). Полиморфната светлинна ерупция е вид усилен имунен отговор на кожата, водещ до появата на характерен обрив. Състоянието се провокира от UV лъчението или иначе казано от излагането на слънце на хора, развили чувствителност към слънчевата светлина.

Обикновено обривът се изразява в малки червени пъпчици или цели петна по-кожата, които създават дискомфорт. Най-застрашени са младите жени със светла кожа.

Полиморфната светлинна ерупция се появява най-често през пролетта или началото на лятото, когато излагането на слънце се увеличава. След като човек се сблъска веднъж с този вид слънчева енергия, има голяма вероятност да получава същия обрив всяка година.

Донякъде добрата новина е, че обривът, следствие на полиморфната светлинна ерупция, обикновено изчезва сам в рамите на 10 дни и не оставя белези. Единствено хората с тежки и постоянни обриви се нуждаят от лечение с лекарства.

Слънчева алергия >>>

Симптоми на полиморфната светлинна ерупция

Обривът се появява до няколко часа, а понякога дни след излагането на слънчева светлина. Той засяга най-вече частите от тялото, които са били скрити през зимата – горна част на гръдния кош, предна част на врата, ръцете.

Както вече стана ясно, обривът може да бъде във формата на малки пъпчици, мехурчета или червени петна, които сърбят. Рядко се появяват други симптоми като треска, главоболие или гадене.

Не забравяйте, че тези състояния могат да бъдат резултат от слънчево изгаряне, а не от полиморфна светлинна ерупция. За ваше спокойствие – при поява на обрив, най-добре се консултирайте с дерматолог.

Причини за полиморфната светлинна ерупция

Все още не е ясна точната причина за полиморфната светлинна ерупция. Тя се появява при хора, които са развили чувствителност към компонентите на слънчевата светлина и по-специално UV лъчите. Обривът е вид отговор на имунната система.

Добави описание

Прочетете още:

Полезни съвети при слънчево изгаряне

Характеристики на полиморфната светлинна ерупция

  • Най-вероятно е да възникне обрив след първото или второто по-продължително излагане на слънце. Това обикновено означава пролетта или началото на лятото. Човек не е застрахован от полиморфна светлинна ерупция и по време на зимна ваканция на по-слънчево място.
  • Съществува по-малка вероятност да се появи обрив, когато лятото прогресира.
  • След първия обрив, следствие на полиморфната светлинна ерупция, има голям шанс такъв да се получава всяка пролет или всяко начало на лятото.
  • Някои хора постепенно стават по-малко чувствителни към слънчева светлина и в крайна сметка на получават обрив всяка година.

Рискови фактори

  • Всеки може да развие полиморфна светлинна ерупция, но няколко фактора се свързват с повишен риск:
  • Засяга по-често жени;
  • Първият обрив се появява през тийнейджърските или 20-те години;
  • По-светла кожа;
  • Хора, живеещи в северните райони;
  • В семейството има друг, страдащ от полиморфна светлинна ерупция;

Как да се предпазим от полиморфна светлинна ерупция?

Появата на полиморфната светлинна ерупция може да бъде предотвратена, ако човек използва надеждни слънцезащитни продукти. Освен това е важно да не стоите дълго време на слънце в най-опасните часове между 12:00 и 15:00 часа. Ако имате съмнения за много чувствителна кожа, най-добре се опитайте да прикриете уязвимите участъци от тялото си.

07.06.2017/Милена Алексиева

Още от "Заболявания"

Бебе с хемангиом – повод за притеснение ли е?

Бебе с хемангиом – повод за притеснение ли е?

Хемангиом е често срещан доброкачествен тумор в детска възраст, който обикновено се израства и изчезва с времето. Трябва ли да се притеснявате, ако бебето ви има хемангиом, и какво може да направите?

Гръбначно изкривяване (Сколиоза)

Гръбначно изкривяване (Сколиоза)

Погледнат в профил гръбначният стълб има S-образна форма. Погледнат отзад или отпред обаче гръбначният стълб на човек трябва да е изправен.

Хъркането – досадно и опасно?

Хъркането – досадно и опасно?

Според поостаряло обяснение хъркането е имало защитна функция по времето на пещерните хора. С тези страшни звуци мъжът държал дивите зверове далече от пещерата и така предпазвал партньорката и децата си.