Плантарен фасциит - необяснимата болка в петата

0 коментара0/5

Плантарният фасциит е една от най-често срещаните причини за болка в петата. Какви са симптомите на плантарен фасциит, каква е диагностиката и как да се лекува проблемът? Научете повече за плантарен фасциит - необяснимата болка в петата.

Плантарен фасциит - необяснимата болка в петата
 © istockphoto.com

За плантарния фасциит накратко

Зад тези сложно звучащи думи всъщност се крие нещо доста просто. Плантарната фасция е сухожилието, което свързва костта на петата с пръстите на крака. Плантарната фасция също така поддържа свода на стъпалото.

Ако разтегнете това сухожилие, то се възпалява. Често пъти се получава и подуване, както и болка в петата - отдолу и/или отстрани. 

Болката при плантарен фасциит се появява най-често сутрин, когато човек прави първите си крачки. Често пъти се усеща и при стоене, когато кракът си почива. Болка има и след тежко и продължително натоварване - след бягане или дълго време стоене прав.

Плантарен фасциит: Причини

Твърде честото натоварване на сухожилието плантарна фасция предизвиква нещо подобно на "сълзене" на тъканта. Това се случва най-често, ако:

  • При вървене стъпалата сочат навътре - неправилна походка
  • Човек има твърде висок свод или е дюстабан
  • Твърде дълго/ често  човек стои прав или бяга продължително време
  • При излишни килограми се създава напрежение върху сухожилието
  • Ако човек носи неправилен номер обувки, обувките са с твърде тънки подметки или подметките са изтъркани

Кого засяга плантарният фасциит?

Плантарен фасциит се забелязва най-често при хората на средна възраст. Не може с категоричност да се каже дали засяга по-често жени, или мъже. 

При по-младите хора плантарен фасциит се получава, ако работата им включва прекалено дълго време стоене прав. 

Спортуващите активно също са застрашени, в случай на голямо претоварване на краката.

Диагностика на плантарен фасциит

Няма точно изследване, което да установи плантарен фасциит. Вместо това лекарят разпитва подробно пациента за предишни травми в областта на стъпалата, за ежедневието му и за физическото натоварване. Често пъти се прави рентген на стъпалото, за да се изключат проблеми с костта.

Научете повече за

Дюстабан (плоско стъпало) >>>

Как да носите високи обувки, без да увредите крака? >>

Как се отпускат нови обувки? >>>

плантарен фасциит, дюстабан

Лечение на плантарен фасциит

Вероятно лекуващият лекар ще изпише някакви лекарства и мазила за справяне с проблема. По-важно е обаче какво прави човек, за да се излекува. Профилактиката в ежедневието е ключът към справяне с плантарния фасциит.

  • На първо място е важно човек да намали физическата активност, за да не се натоварва толкова много сухожилието
  • Важно е да се закупят качествени обувки, които да предоставят опора на свода на ходилото
  • За облекчаване на болката/ подуването, може да се сложи лед на мястото
  • Сутрин е добре да се правят разтягания на стъпалото и пръстите на краката, както и много лек масаж
  • Масажът с хавлия също е добра идея. Взима се една хавлия, която се усуква и се слага на стъпалото. Двата края на хавлията се захващат с ръце и така се масажира стъпалото.

Имайте предвид, че плантарният фасциит е състояние, с което не е лесно човек да се пребори. Понякога пълното възстановяване на сухожилието отнема месеци, дори година. Важното е стриктно да спазвате препоръките на лекаря в ежедневието си.

10.03.2017/ Радослава Михайлова

Още от "Заболявания"

Рак на гърдата

Рак на гърдата

Рак на гърдата е диагноза, която много жени определят като най-страшния си кошмар. Ракът на гърдата е най-разпространеният вид рак при жените и е втората водеща причина за смъртността на всички жени по света.

От какво боледува Дядо Коледа?

От какво боледува Дядо Коледа?

Въпреки цялото вълшебство, което обгръща Дядо Коледа, той пак е податлив на някои чисто човешки неща като разболяването. Любопитни ли сте от какво боледува Дядо Коледа?

Екзема по ръцете: Как да се предпазим

Екзема по ръцете: Как да се предпазим

Екземата по ръцете може да бъде болезнена и упорита. Какви видове екземи по ръцете съществуват и как може да намалите риска от поява на екзема по ръцете? Научете повече за екземата по ръцете.