Паник атака – що е то?

1 коментар0/5

Чували ли сте за пристъпи на паник атака, когато внезапно ви обземе безпокойство и изпитате такъв страх, все едно умирате? Не, това не е реклама на филм на ужасите, а реално състояние на организма. Вижте какво представлява паник атаката и как се лекува?

Паник атака – що е то?

Паник атака – що е то?

Паник атаката идва неочаквано и без предупреждение. Представлява внезапно и интензивно чувство на тревожност и напрежение, човекът изпитва панически страх, че нещо лошо ще му се случи или че може да умре. Всъщност до сега няма известни смъртни случаи в следствие на паник атака, а въпросното заболяване е на психологическа основа.

Обикновена паник атаката продължава не повече от 10-тина минути, но макар и в редки случаи може да стигне дори час. Наблюдава се по-често при жените, но има регистрирани случаи и на мъже, които се оплакват от подобен проблем.

След първия пристъп няма гаранция, че ще се появи втори, нито пък може да се отговори на въпроса кога ще е той. Наблюдават се обаче промени в поведението на болния. От страх паник атаката да не се повтори, той избягва ситуации, които му се виждат сходни с тази, при която е получил пристъпа.

При паник атаката организмът се пренасища на стресови хормони като адреналин и кортизол, в резултат на което възникват пост-симптомите на заболяването.

Добави описание

Симптоми на паник атаката?

Симптомите на паник атаката са два типа – физически и психологически. Физическите включват замаяност, треперене, затруднено дишане, обилно потене, ускорен пулс и сърцебиене, изтръпване на крайниците, гадене, тежест в зоната около сърцето.

Психологическите засягат най-големите страхове на пациента. Обикновено най-срещаният е страх от смъртта или страх, че някой орган може да откаже да функционира. Друг път отключват фобии – клаустрофобия (страх от тесни пространства), аквафобия (страх от вода), социална фобия (страх да си сред много хора) и други. Част от психологическите симптоми на паник атаката е и дереализацията – човек има усещане, че е в паралелен свят.

Как се диагностицира и лекува паник атаката?

Паник атаката се диагностицира от психиатър или невролог. За целта обаче пациентът трябва да си е направил изследвания, които проучват симптомите и елиминират евентуални други заболявания. Когато се докаже, че той е клинично здрав, се произнася психиатърът. Тогава се назначава и лечение на заболяването. При някои то е свързано с психотерапия, при други с релаксиращи процедури и медитация.

Трети пък се нуждаят от прием на медикаменти (най-често антидепресанти). Много хора обаче оставят паник атаките в миналото, без да предприемат специално лечение, а само с понижаване на нивото на стрес в ежедневието (като заминат за няколко седмици на тихо и спокойно място например).

18.08.2014/ Христина Спасова

1 коментарДобави коментар »

dobrevtonicvetanov

От dobrevtonicvetanov22.02.2017, 12:09 ч.

Паник атаките .. :) Мого хора мислят, че паник атаките са нещо тъй-страшно. Това разбира се е вменено от психиатри , общо практикуващи доктори или пък невролози. На скоро приятелка ми се оплака , че невролог и бил казал че...

Виж всички коментари за "Паник атака – що е то?".

Още от "Заболявания"

Да се предпазим от грипа

Да се предпазим от грипа

С отминаването на лятото се завърна и заплахата от грип.

Сомнамбулизъм – ходене на сън

Сомнамбулизъм – ходене на сън

Сомнамбулизъм, или иначе казано ходене на сън, е разстройство на съня, конкретните причини за което все още се търсят. Известно е обаче, че то не се дължи на психологическо заболяване и може да се прояви както при деца, така и при възрастни.

Болести и възпаления на очите

Болести и възпаления на очите

Хората са казали: „Очите са прозорец към света“, към тях трябва да се подхожда внимателно, за да не се изпусне хубавата гледка.