Миома – има ли повод да се страхуваме?

82 коментара2/5

Миомата е доброкачествен и най-често срещаният тумор на матката. Миомата се появява в мускулната тъкан на матката и може да се развива от външната или вътрешната страна на маточната кухина.

От нея страда всяка четвърта жена във фертилна възраст. Миомата не е опасна за живота и може да бъде сравнително бързо преодоляна.
8691_0.jpg
Развитието на миомата започва от т.нар. възелчета в мускулната тъкан на матката, които могат да бъдат единични или няколко. Тяхното нарастване води до туморно образувание.

Какви са причините за появата на миома?

Причините за появата на миома на матката не са установени медицински. Има обаче установена връзка между това дали жената е раждала или не е за евентуалния риск за развитие на миома. Раждалите жени страдат по рядко от поява на миома от нераждалите. Може да се говори и за наследствен фактор при миомата.

За развитието и уголемяването на миомата ключова роля има женският хормон естроген. Колкото по-наситен е в женския организъм, толкова по-бързо и успешно се развива миомата. Именно затова след хормонално лечение или бременност може да се наблюдава поява на миома или нарастване на вече съществуваща такава. Поради същата причина след настъпването на менопаузата е почти невъзможно да се появи миома.

Какви са симптомите при наличие на миома?

Дълго време жената може да няма никакви оплаквания, дори и да има миома. Един от първите признаци е обилната менструация, която е по-засилена и продължителна от обикновено. Може да се появи дори кръвотечение извън периода на менструацията. Характерна е и специфична болка по време на полов акт или когато миомата е толкова нараснала, че притиска някои от останалите органи в близост до матката. Възможно е жената да чувства тежест и неразположение в корема. При по-слабите жени се наблюдава подуване в долната част на корема, което е предизвикано точно от нарастващата миома. Има случаи, в които миомата достига размери на плод в шестия месец и жената изглежда като бременна.

Как се лекува миомата?

Лечението на миомата може да е оперативно и неоперативно. В някои случаи миомата може да се8691_1.jpg появи и да изчезне от самосебе си и затова много лекари предпочитат да изчакат преди да предприемат по-сериозна крачка за отстраняването й.

Съществува хормонален метод на лечение, с който изкуствено се притъпява концентрацията на женския хормон естроген. По този начин се спира уголемяването на миомата, а може дори и да изчезне. Този метод обаче предизвиква хормонални смущения при младата жена и може да се отрази зле на емоционалното и други сфери на физическото й състояние.

Оперативно лечение на миомата се налага, когато туморът е твърде нараснал и пречи на нормалното функциониране на останалите органи и на евентуална бременност на жената. Операция се изисква също и при опасност от модифициране на миомата в раково образование, което е изключително рядко срещано явление. Съвременните методи на операция са изключително щадящи и не засягат репродуктивната система на жената, а целят отстраняване само на миомата. В миналото се наблюдаваха операции, при които се отстраняваше цялата матка (хистеректомия ) и това лишаваше жената от възможност да има деца, като водеше след себе си до редица усложнения. Днес тези операции се налагат само при сериозни случаи, в които има опасност от регенериране на клетките в злокачествени или при които миомата е застанала на такова място, че е невъзможно безпрепятственото й отстраняване.

Най-често прилаганото е консервативното лечение, което се извършва с медикаменти и системно наблюдаване от гинеколог. То обаче не може да се приложи при всички случаи и не винаги дава резултат.

Миомата не е толкова опасна и може да се каже, че често се преекспонира фактът, че влияе на фертилността на жената. Запомнете - миомата е тумор, но не е рак. За да сте спокойни и в добро здраве, посещавайте редовно своя гинеколог, за да бъдат всички изменения открити навреме и да бъдат излекувани успешно.

19.11.2008/Деси Великова

82 коментарaДобави коментар »

nansi.rose

От nansi.rose14.04.2014, 20:17 ч.

zdraveyte na vsicki v toya forum iskam da vi kaja za moya slucay imam kamik v jlickata otivam vseki mesec na videozon za da go sleda dali raste i pak odidoh pedi edin mesec na ekograf i togava lekarat mi otkri miomata golama e dosta 65 ml. az se panikosah mnogo golam stres togava edna piryatelka mi kaza sa edin mnogo dobir lekar ot grad ruse dr boyan atanasof otidoh pri nego toy mi napravi preged...

Виж всички коментари за "Миома – има ли повод да се страхуваме?".

Още от "Заболявания"

Ерозия и ектопия на шийката на матката

Ерозия и ектопия на шийката на матката

Ерозията и ектопията са фонови състояния на шийката на матката. Това е диагноза, която може да получите неочаквано при рутинен профилактичен преглед, тъй като в редки случаи ерозията и ектопията са придружена от конкретни симптоми.

Болести, пренасяни от домашни любимци

Болести, пренасяни от домашни любимци

И домашните любимци, и бездомните животни пренасят болести на човека. Хората могат да се заразят при ухапване, одраскване или галене на животни. Ето някои от по-известните болести, пренасяни от домашни любимци.

Болките в корема

Болките в корема

Проблеми със сърцето, храносмилателната и отделителната система, както и на системата за възпроизводство, ендокринната и кръвотворната система може да се проявят и с болки в корема.