Слънчева алергия

20 коментара5/5

В разгара на летния сезон много хора, най-вече жени, страдат от слънчева алергия.

Слънчевата алергия обикновено се проявява в началото на пролетта, когато тялото ни се докосва от първите топли слънчеви лъчи и в разгара на лятото, когато сме на море и имаме пряк досег до жарките слънчеви лъчи.8184_1.jpg

Признаци на слънчева алергия са ситни пъпчици, мехурчета и зачервени петна в областта на деколтето, подмишницата, раменете, врата, ръцете, бедрата, корема, понякога дори и по лицето. В някои случаи са силно сърбящи и дразнещи, друг път болезнени и парещи, а при трети дразнението е по-умерено. Може да имате различните прояви на слънчевата алергия през различните сезони.

Слънчевата алергия на практика е защитен механизъм на кожата, която „усеща“ как вредните ултравиолетови лъчи образуват радикали върху нея. Погледнато по-утопично, слънчевата алергия „сигнализира“ да предпазваме кожата си от вредните лъчи на слънцето. От нея страдат повече от 20% от населението на земята.

Много често слънчевата алергия се „отприщва“ изненадващо, без досега да сте имали признаци за подобен проблем. Особено много зачестиха случаите на слънчева алергия през последните години, тъй като слънцето става все по-опасно за човека. Веднъж появила се, слънчевата алергия е почти неизлечима напълно, може само да се регулират проявите й.

Слънчевата алергия може да се появява при всяко излагане на незащитена кожа на слънце или когато прекалите със слънчевите бани, тя се появява мигновено, като след това трудно се успокоява.

Какво да правим, за да се предпазим от слънчева алергия?


За тези, които нямат слънчева алергия

Ако все още нямате този проблем, не се чувствайте защитени. Полагайте активни грижи за кожата си, когато я излагате на слънце: не стойте в часовете, когато слънцето е най-силно, използвайте слънцезащитни лосиони с фактор минимум 15 (за по-тъмните кожи) и 30 (за по-светлите) и със защита от UVA и UVB лъчи. Най-лесният начин да отприщите слънчева алергия е като се намажете още с първите си дни на плажа с олио за тен с фактор 2 или 6 и се изложите в най-горещите часове. Веднъж появи ли се, слънчевата алергия става ваш „верен приятел“, от който е почти невъзможно да се отървете.

За тези, които имат слънчева алергия

Когато за първи път ви се появи този неприятен проблем, е добре да посетите дерматолог, за да ви ориентира към специален медикамент, който ще ви помогне. Слънчевата алергия бива различни видове и опитното око на специалиста ще ви даде точни насоки за вашия случай.

Шансът миналата година да сте имали, а тази да нямате е минимален. Единствено правилният начин на общуване със слънцето може да ви помогне да не ви се провали почивката. Знаейки, че имате слънчева алергия, трябва да започнете да обръщате сериозно внимание на часовете, в които се излагате на слънце. От 11 до 16 часа най-добре стойте под чадъра, намазани обилно с подходящ козметичен продукт. Бялата риза също може да ви е полезна, за да се защитите.
8184_0.jpg
Задължително е ползването на слънцезащитен лосион за алергична кожа. Дори да имате качествен лосион с много висок фактор, ако не е специализиран срещу слънчеви алергии, може да няма никакъв ефект срещу неприятния обрив. Причината е, че понякога чувствителната кожа реагира зле на мазила, които проникнат дълбоко в отворените от горещината пори.

Малцина обръщат внимание, но слънчевата алергия е най-силна на морския бряг. Ако сте просто на басейн или на разходка в гората, не ви създава сериозни проблеми, но когато се печете на плажа е с пъти по-силна. Това е така, защото морето и пясъкът допълнително отразяват слънчевите лъчи и кожата се облъчва много по-силно.

Ако страдате от слънчева алергия, трябва да полагат засилени грижи за превенция от проявите й. За да има максимален ефект, е добре да се консултирате с дерматолог, който да ви препоръча подходящи медикаменти и козметика и с тяхна помощ да сведете до минимум проявите на неприятната слънчева алергия.

13.08.2008/Деси Великова

20 коментарaДобави коментар »

Фани

От Фани25.05.2011, 16:35 ч.

аз имам такава алергия дори сега имам малки точици които много сърбят бихте ли ми казали как да ги лекужам

Виж всички коментари за "Слънчева алергия".

Още от "Заболявания"

Хремата може да стане синузит

Хремата може да стане синузит

Към усложненията на хремата спада възпалението на носните кухини, наречено синузит. Те представляват разклонена и изпълнена с въздух система от кухини, стигащи чак до челото.

За астмата

За астмата

Все повече стават страдащите от астма. При децата дори тази болест се разглежда като номер едно.

Флуороза – черни зъби

Флуороза – черни зъби

Флуорозата е зъбно заболяване, което се изразява в появата на жълтеникаво-кафяви петна по зъбите, причинени от прекалено високото съдържание на флуор в питейната вода. Какво още трябв ада знаете за флуорозата?