Гръбначно изкривяване (Сколиоза)

129 коментара3/5

Погледнат в профил гръбначният стълб има S-образна форма. Погледнат отзад или отпред обаче гръбначният стълб на човек трябва да е изправен.

Гръбначно изкривяване (сколиоза) наблюдаваме, когато гръбначният стълб е изкривен под S-образна или С-образна форма, погледнат в предно-задна посока.

8106_1.jpgНа какво се дължи появата на сколиоза?

Не е напълно ясна причината, поради която се образува това заболяване и медицината все още работи в тази насока. Все пак лекарите твърдят, че то може да е вродено или придобито.
Придобитата сколиоза може да е следствие от прекарано заболяване (рахит), от претърпяна травма или операция. Друга основна причина е неправилната стойка в училище или на работа, която води до подобно изкривяване.

Какви са симптомите и измененията, които предизвиква сколиозата?

Видима асиметрия на тялото, която се характеризира с един или няколко от следните симптоми – различно ниво на раменете, по-голяма извивка на талията от едната страна, несиметричен гръден кош, наклон на главата на едната страна, оптична измама за различна дължина на краката, което се дължи на извивката на гръбнака.

Всички тези видими изменения, може да са съпроводени от изтръпване и болка в крайниците от едната страна. Болка в сърдечната област, затруднения в дишането и лесна умора се наблюдават при по-тежките случаи на заболяването.

На каква възраст се проявява сколиозата?

Ако е вродена, сколиозата може да бъде диагностицирана още докато детето е на 2-3 годинки. Ако се придобие обаче, обикновено се проявява в пубертета, когато децата израстват най-бързо. Някои случаи на сколиоза, която не е овладяна в детска възраст, може да доведе до усложнения след раждане.

Как се лекува сколиозата?

След обстоен преглед при ортопед, той назначава кое е най-доброто лечение за пациента. Ако изкривяването е до 20 градуса, състоянието просто трябва да се следи с редовни прегледи при специалист на всеки шест месеца.8106_0.jpg

Ако изкривяването е над 20 градуса, се предписва лечебна гимнастика и плуване.Целта е да се изправи гръбнака и да се заздрави мускулатурата, така че да не пада цялата тежест на торса върху гръбнака. При по-тежките случаи, когато изкривяването е около 40 процента и повече, се налага слагане на специален корсет, който да държи гръбнака изправен, докато не завърши костното развитие на човека (това е някъде в края на пубертета). Този метод е колкото ползотворен, толкова и рискован, тъй като обездвижването на гърба води до намаляване на мускулатурата и това може да даде негативно отражение след свалянето му.

При някои по-тежки случаи се налага оперативна намеса, за да се спре прогресиране на заболяването. Целта на операцията е да се коригира част от кривината, но няма никаква възможност да се преодолее напълно.

Сколиозата е неприятно, но не и непреодолимо заболяване. Ако не ви е открито в ранна възраст, когато е можело да бъде излекувано, единственият начин да не ви създава проблеми е да поддържате стабилна мускулатурата на тялото си. За целта спортът трябва да стане неизменна част от живота ви, заедно с качествен матрак и удобна възглавница.

30.07.2008/Деси Великова

129 коментарaДобави коментар »

Maya

От Maya15.07.2012, 18:03 ч.

Не съм съгласна,че корсетът е решение,дори напротив. Аз също съм носила корсет,но не мисля,че е най-правилното решение. За мен нещата стоят така: ЛФК е чудесен спомагателен вариант за всяка възраст(трябва да е част от...

Виж всички коментари за "Гръбначно изкривяване (Сколиоза)".

Още от "Заболявания"

Онихопатии - болести по ноктите

Онихопатии - болести по ноктите

Стремежът към поддържане на красиви нокти е всъщност стремеж към поддържане на добро общо здраве, тъй като ноктите са отражение на вътрешното ви здравословно състояние.

Множествена склероза

Множествена склероза

Дегенеративно заболяване на нервната система, при което се уврежда миелиновата обвивка (външната изолираща обвивка) на нервите, в резултат на което се нарушава провеждането на нервните импулси.

Хиатална херния – заболяване без симптоми

Хиатална херния – заболяване без симптоми

Какво представлява хиаталната херния? Как човек може да разбере, че страда от хиатална херния и какво е лечението? Научете всичко за хиаталната херния.