Мениеров синдром – какво представлява?

135 коментара3/5

Мениеров синдром е често срещано заболяване, което засяга тази част от вътрешното ухо, която контролира равновесието (лабиринт).Въпреки многото теории, които съществуват, и установяването на увеличено количество течност в лабиринта, причината за възникването му е неизвестна.


Заболяването е малко по-често при мъже и обикновено се появява във възрастта между 35 и 55 години.

Протича с световъртеж, придружен от намаление на слуха и шум в ушите.


Пристъпите се редуват през различно дълги периоди. След всеки следващ пристъп слухът има тенденция да се влошава. Шумът в ушите може да бъде много неприятен и да се усилва по време на пристъп. Слухът също може да се влоши по време на пристъпа или да се появи чувство на запълненост във или зад ухото преди самия пристъп, по което болните разбират неговото настъпване.

В началото проявите на мениеровия синдром могат да бъдат обратими с лечение, но впоследствие настъпва трайно увреждане на слуха.

Звуковите сигнали се разстройват, поради което е възможно слуховите апарати да не могат да се понасят.

Лекарствата, които разширяват артериите и подобряват притока на кръв към охлюва и лабиринта, по принцип нямат ефект. В някои случаи подобрение може да се постигне с използването на диуретици и антихистаминови препарати.

Около 75 процента от болните се поддържат с неоперативни средства.
Оперативно или ултразвуково лечение могат да се приложат, за да се разруши лабиринтът, с което се премахва световъртежът. Те обаче не подобряват слуха.

06.12.2006/Р.Савова

135 коментарaДобави коментар »

tdito

От tdito10.03.2014, 14:45 ч.

от една година пиа Цинаризин по джа пати на ден и проблем ниама

Виж всички коментари за "Мениеров синдром – какво представлява?".

Още от "Заболявания"

Улцерозен колит (язвен колит)

Улцерозен колит (язвен колит)

Улцерозният колит е едно от най-разпространените възпалителни заболявания на дебелото черво. Улцерозният се нарича още язвен колит. Улцерозният колит се характеризира с рани и възпаления по лигавицата на дебелото черво.

Хемороидите – древен проблем с модерно решение

Хемороидите – древен проблем с модерно решение

За тях не е прието да се говори... освен с насмешка и ирония. Но на практика проблемът с хемороидите се оказва много сериозен.

Помощ, глисти!

Помощ, глисти!

Глисти, острици, аскариси – каквото и да е наименованието, под което ги познавате, става дума за едно и също нещо. Да, това са паразитите, които живеят в тънките черва на човека и предизвикват нарушения в целия му организъм.