Тромбофлебит

19 коментара0/5

Тромбофлебитът започва с „мускулна треска" в прасецаТромбофлебитът е процес на образуване на кръвни съсиреци, (тромби). Обикновено проявлението й започва с „безобидни" болки в прасците - както при мускулна треска, но само в единия крак. Кракът се подува силно, прасецът и глезенът отичат.

Много внимавайте: щом забележите такива симптоми, вземете мерки веднага, защото тромбофлебитът е много коварен и крие риск за живота.Как протича заболяването?
Тромбът се образува в увредени места по кръвоносните съдове, най-често в подбедрицата. Той запушва вената, затруднява оросяването и това причинява болките. Част от него понякога се откъсва, а това е опасно, защото тази своебразна„тапа" плува с кръвта към сърцето и белите дробове и може да заседне в някоя малка артерия и да блокира кръвоснабдяването и дишането, т.е. да причини заболяването белодробна емболия.

Симптоми.
 • остри болки в гърдите (по-силни при вдишване);
 • кашлица, която за кратко затихва и отново се засилва;
 • внезапен задух, сърцебиене;
 • слабост, загуба на съзнание.

Веднага трябва да се потърси лекар ако са налице тези симптоми.

Лекарят се насочва към диагноза за тромбофлебит по оплакванията на пациента и външния вид на засегнатия крак. След това трябва съдов специалист да направи сонография (чрез специални ултразвукови изследвания) или рентгенова снимка на вената.

Лечение.
Пациентът получава разреждащи кръвта средства (инжекции Хепарин) или разтварящи съсирека медикаменти. Допълнително се поставя пристягаща превръзка на крака.
Лекарят преценява дали се налага режим “на легло”.

Каква е профилактиката?
 • При случаи на тромбофлебит или белодробна емболия в семейството редно е да се изследвате дали кръвта ви се съсирва нормално.

  При около 5 на сто от жените се срещат проблеми при кръвосъсирването вследствие употреба на хормонални препарати (противозачатъчни средства, възстановяващи менструалния цикъл лекарства и др.)
 • Ако при някакво заболяване трябва да се „пази" леглото повече от една седмица, трябва да се сподели рискът от тромбоза с лекар. Залежаването забавя кръвообращението и създава предпоставки за тромбоза при предразположените към нея.

  Неслучайно са описани случаи на остра белодробна тромбемболия след продължително пътуване (над 5 часа) с автобус или самолет.

 • При бременност наследствено обременените жени е добре да носят еластични чорапи от аптеките.

 • Повече движение, например дневно 30 минути енергична разходка, подобрява кръвоснабдяването и предпазва от тромбофлебит.

 • За разреждане на кръвта, особено през лятото, дневно трябва да се пият повече течности (2-3 литра дневно) -вода, разредени сокове, чай.

27.06.2006/Р.Савова-Розали

19 коментарaДобави коментар »

Daffre

От Daffre20.08.2013, 18:01 ч.

Ot njkolko godini imam tromboflebit,s vremeto se pojviha i drugi,hodih po lekari ,vzimah medkamenti i izpolzvah mazila,no nishto ne pomogna.Sled vreme popadnah na edni kapki-"Sakrovshte ot taigata"ili sibirski jenshen,tezi kapki mi pomognaha mnogo pih gi pochti 6 mesetsa redovno 30kapki po 3 pati na den,sled tova po edin pat na den,za sega ostana samo edin,zachervjva se leko ponjkoga...

Виж всички коментари за "Тромбофлебит".

Още от "Заболявания"

Анемия – причини, диагноза и лечение

Анемия – причини, диагноза и лечение

Заболяването анемия се характеризира с намален брой червени кръвни телца, иначе казано, понижен хемоглобин. Води до чувство за умора, често съпроводена с трудности при запаметяването и депресивни състояния.

Вирусът на херпеса – скритата болест

Вирусът на херпеса – скритата болест

Между 50 и 80% от европейците се заразяват с вируса на херпеса, а при азиатците поражението е върху 100% от населението. Все още не е намерена панацея за това заболяване, но с малко повече усилия можем да се предпазим от него.

Лаймска болест в сезона на кърлежите

Лаймска болест в сезона на кърлежите

С настъпването на летния сезон опасността от зараза с лаймска болест се увеличава прогресивно. Причината – поляните, плажовете и междублоковите пространства са пренаселени от кърлежи. Какво трябва да знаем за лаймската болест?