Множествена склероза

119 коментара5/5

Дегенеративно заболяване на нервната система, при което се уврежда миелиновата обвивка (външната изолираща обвивка) на нервите, в резултат на което се нарушава провеждането на нервните импулси.Заболяването е известно и като дисеминирана склероза и често се означава съкратено като MS или DS.Кой може да се разболее?
Заболяването е малко по-често при жените. В две трети от случаите началото е във възрастта между 20 и 40 години. Има случаи и в по-ранна и в по-късна възраст, но не са правило. Малко са тези, които развиват болестта по време на пубертета или след 60 г.
Засяга по-често бялата раса, в зоните с умерен климат се среща пет пъти по-често, отколкото в тропиците.

Причини за възникването на MS.
Причините за възникването му са неизвестни.
Невролозите подозират вероятно взаимодействие между генетични и външни фактори. Някои научни изследвания предполагат наличието на генетична връзка.
Множествената склероза се среща най-рядко при представители на монголоидната раса, независимо от мястото, където живеят. По-вероятно е да се развие при еднояйчни, отколкото при двуяйчни близнаци. Среща се 15 пъти по-често при деца и братя на болни, отколкото общо сред населението.
Причината не може да бъде един-единствен фактор.
Много невролози смятат, че въздействието на някой външен фактор през детството може да отключи автоимунна реакция, при която тялото е излъгано и атакува собствената си централна нервна система: например факторът вирус, бактерия, токсин.
Различната податливост на расите, неравномерното географско разпределение на заболяването и фактът, че при миграция от зони с no-високо разпространение към зони с по-ниско разпространение през първите години на живота се намалява рискът от развитие на болестта, предполага наличието на взаимодействие между генетичните и външните фактори.

 • MS и вируси.
  Направени са многобройни проучвания за връзката между MS и различни вируси. Вирусната инфекция като причинен фактор има най-много поддръжници. Въпреки че са изолирани голям брой вируси в централната нервна система при болни с MS, вирусната инфекция остава и досега недоказана и не съществуват доказателства за участието на вирус в генезата на MS.
  Има множество проучвания, които разкриват възможната роля на генетичните фактори в развитието на MS. Отдавна е известно, че рискът за заболяване от MS е много по-висок за роднини на болните, отколкото за общата популация.
 • MS и генетични фактори.
  Въпреки много доказателства за съществената роля на генетичните фактори в определяне възприемчивостта към MS, генетичният контрол на това заболяване е сложен и все още не е добре определен. Много вероятно е MS да се дължи на взаимодействия на генетичните фактори и тези на околната среда. Счита се, че MS е автоимунна болест и е засегната защитната система на организма, известна като имунна система. Автоимунните заболявания се характеризират с развитие на възпалителни реакции към тъканта на собствената си нервна система. Това значи, че клетките на имунната система атакуват части от собственото си тяло, вместо някои "външни врагове" (вируси, бактерии).
  В полза на автоимунната генеза на MS е фактът, че при лабораторните животни е възможно да се предизвика състояние, подобно на MS след като се инжектира разтвор от нервна тъкан.
  Друг аргумент е, че автоимунните болести са по-чести при жените, отколкото при мъжете, както е всъщност и при MS.

Диагноза на заболяването.
Диагнозата се поставя трудно - симптомите на множествената склероза си приличат със симптомите на други заболявания на централната нервна система. Освен това наличните симптоми често не са специфични и се проявяват само за кратки периоди. Често неврологът трябва да изчака нов пристъп с различен комплекс от симптоми, за да е сигурен в диагнозата.
MS обикновено засяга различни части на тялото, през различно време (пристъпи), като в началото в интервалите настъпва пълно или почти пълно възстановяване (ремисии).
Диагнозата се основава на наличието на типични прояви в поне две отделни части на тялото през поне два отделни пристъпа. И при най-голяма вероятност за MS диагнозата не може да се постави, ако липсва горното условие.

Симптоми на заболяването.
Най-често първите белези на заболяването се появяват между 20 и 40 години. Значително по-рядко болестта започва преди 15-годишна възраст и след 50 години. По-голямата част от болните под 40-годишна възраст започват заболяването си с пооостро развиващи се пристъпи, които в началото преминават бързо. Следващите пристъпи се появяват с различна честота, но в повечето случаи болните развиват постоянно трайни неврологични разстройства и двигателна инвалидизация.
Най-честите симптоми на заболяването са свързани с увреда на двигателната система, зрението, сетивността, чести са също така малкомозъчните, стволовите и тазово-резервоарните нарушения.
Проявите на заболяването са объркващо разнообразни, като най-обичайните са временна загуба на зрението (обикновено само на едното око), нарушени движения на ръцете (особено фините движения) и затруднения в ходенето и равновесието.


 • Нарушение на зрението - ако е увреден очният нерв, може да има замъглено виждане или дори загуба на зрението. Може да има болки, двойно виждане, ритмични и неволеви движения на очите. При 25% от болните началната проява на MS се проявява като възпаление на зрителния нерв. То се развива за часове до дни и причинява частична или пълна загуба на зрение най-често на едното око. Придружава се с болка в окото или зад него. Постепенно 1/3 от болните оздравяват напълно и повечето от останалите се подобряват значително.

 • Умора - един от най-типичните проблеми. Продължава дълго. Отслабват мускулите, липсват сили, намалена издръжливост.

 • Двигателните нарушения са чести. Намалението на мускулната сила възниква не само по време на пристъпи, но и като постепенна прогресия без възстановяване.
  Постепенната слабост обхваща по-често краката, отколкото ръцете. В зависимост от тежестта на засягане може да е необходим бастун, патерици или инвалидна количка. Все пак 10 години след поставяне на диагнозата MS, 80% от болните могат да ходят и не се нуждаят от инвалидна количка.

 • Нарушения в равновесието, в координацията.
  Най-често се наблюдава залитане и неустойчива походка. Много характерно за MS е треперенето на ръцете при целенасочено действие. Прогресиращите малкомозъчни увреждания са едни от най-инвалидизиращите при MS.

 • Сетивните нарушения са много чести в началото на заболяването, но се наблюдават и през цялото развитие на MS. Тези нарушения имат характера на изтръпвания, парене, боцкане и възникват в различни части от тялото. Те могат да бъдат временни или постоянни. Понякога при МS се наблюдават и хронични болки, които обхващат най-често долните крайници.

 • Проблеми при уриниране. По-често обаче се случва уринирането да започва с първите усещания за пълнота на мехура. Това състояние се нарича инконтиненция (незадръжка) на урина. Промени в познавателните способности.

 • Емоционални промени.

 • Чревни проблеми.

 • Сексуални проблеми.

Видове МS.
Според хода на заболяването те са:
 • Доброкачествена - редки пристъпи, няма нарушения в двигателната дейност
 • Пристъпно-ремитентна - най-често срещаната форма - при пациенти под 40 г. Редуване на пристъпи - периоди на подобрение се редуват с периоди на пълно или почти пълно възстановяване
 • Вторично-прогресираща - това е втората фаза, в която възстановяването от пристъпите е непълно, болестта може да се влоши прогресивно, безотчетливи пристъпи
 • Първично-прогресираща - след началото на болестта инвалидизирането непрекъснато се утежнява. Характерна за болни, получили първите симптоми след 40 г.

Изследване на MS.
Редица изследвания помагат за поставянето на диагнозата (и за изключване на други неврологични заболявания).

 • На гръбначномозъчната течност.
  Главният мозък и гръбначният стълб са обградени с прозрачна безцветна течност- ликвор. Изследването на ликвора дава ценна информация за състоянието на главния и на гръбначния мозък, като открива увреждания, аномалии, инфекции (менингит например). Ликвор се взема с лумбална пункция.

 • Изследване на евокирани потенциали.
  Чрез него се измерва времето, което е необходимо на мозъка, за да разтълкува съобщенията, идващи от очите. В специални точки на окосмената част на главата се поставят електроди. Те са много чувствителни и ycпяват да уловят импулсите във вътрешността на мозъка - мозъчни вълни. Процедурата не е болезнена и е безопасна. Ще ви накарат да гледате в един екран с редуващи се бели и черни квадрати. Апаратът измерва времето между виждането на редуващите се квадрати и ответната електрическа реакция в мозъка.
  Установява се наличие на зрителни нарушения.

 • Ядрено-магнитен резонанс.
  Чрез това изследване се получава образ на вътрешните структури на тялото. Образите, наричани "срезове", показват как би изглеждало тялото, ако мислено бъде разделено на успоредни равнини. Понякога преди извършването на това изследване, във вената се инжектира контрастно вещество - гадолиний.
  Изследването дава информация за мястото и размера на увредените зони в централната нервна система. Това е бърз и ефективен метод за оценяване на ефекта от лечението.

Лечение на множествена склероза.
В ранния етап от болестта специалистите се стремят да подкрепят организма на болния, като му предписват различни препарати за общо усилване, стимулиращи имунитета на болния. Става дума за витамините от група В, за витамин С, за желязо, за кръвна плазма, за глутаминова киселина, за церебролизин, за бета интерферон. Ако тези средства за борба против заболяването се приложат в началния период - комплексното и навременно лечение може с години да отложи прогресирането на болестта.
Задача както на лекаря, така и на болния е да подкрепят организма, за да могат защитните му сили, включително и имунната система, да останат дееспособни, колкото моЖе по-дълго.
Много е важно от самото начало на заболяването болният правилно да организира живота си, като точно се придържа към лечебните препоръки. Обостряне може да бъде предизвикано от промяна на климата, от горещината или от студа, от физическа или емоционална травма, от бременност, раждане. Понякога тласък за влошаване на самочувствието дава дори само горещата вана, обилното хранене, особено с твърде топли ястия.
Затова лекарите често съветват болните от множествена склероза: най-добре не променяйте местоживеенето си, не ходете на курорт или в други климатични зони, а се лекувайте в близки санаториуми. Избягвайте прохлаждането и прегряването , не използвайте горещи вани, предпазвайте главата си от слънцето. В дните с магнитни бури вземайте предписаните ви от лекаря препарати в увеличени дози. През такива дни менюто ви непременно трябва да съдържа морски кафяви водорасли или морска риба, цвекло, моркови, зеле, карфиол, магданоз, грейпфрути и други плодове особено богати на микроелементи, необходими на организма, страдащ от множествена склероза. Дългогодишните наблюдения показват, че в ранния стадий на заболяването болните могат задълго да запазят своята трудоспособност, ако спазват диета. При множествена склероза се препоръчва диета, близка до диетата на болните от диабет. Преди всичко трябва да се изключат лесно усвоимите въглехидрати: захарта, сладката, тестените изделия. В храненето трябва да преобладават животинските и растителните белтъчини. Най-добре е да се консумират по-малко мазнини - това улеснява обмяната на веществата в организма. Особено важно е да се заменят животинските мазнини с растителни масла.Много полезни са продуктите, богати на микроелементи: стафидите, сушените кайсии, тиквата, киселото зеле, печените картофи, цитрусовите плодове, а също и „каши" от пшенични кълнове. При необходимост си предписва меден сулфат на капки (1 % разтвор по 5-10 капки в мляко 2-3 пъти дневно по време на хранене).
За възстановяването на болните е важно поддържането на относително активен двигателен режим според възможностите им, както и постоянните занимания с гимнастика, макар и в рамките на обикновените комплекси от упражнения.
Известно е, че при жените се стига до нови атаки на болестта при изкуствено прекъсване на бременността и при раждане. Затова за жените, болни от множествена склероза, е важно да подберат подходящи противозачатъчни средства според съвета на гинеколог. Съвременната медицина е натрупала достатъчен опит в терапията на множествената склероза, но за съжаление все още няма радикални методи за лечението й. Това, което е възможно, е да се отдалечи инвалидизацията на болните с колкото се може повече години. Търсенето на средства против тази коварна болест продължава и медиците не губят надежда за успех в бъдеще.
Липсва установено лечение на MS, въпреки че високи дози кортикостероиди могат да намалят честотата и тежестта на пристъпите.

Провежда се лечение в пристъп, между пристъпите, при хронично-прогресиращите форми и симптоматично лечение.

Кортикостероидите са основно лечение при острите пристъпи на заболяването. Те притежават противовъзпалително действие, стабилизират нервните мембрани, а също така намаляват отока. Все по-често се провежда така наречената "пулсова" терапия с венозно приложение на големи дози Метилпреднизолон, поради по-бързото и ефективно действие.

Съвременното лечение, което се прилага между пристъпите, е с Интерферонбета и Глатимер ацетат. Също така се прилагат в някои случаи Азатиоприн, Митоксантрон и Имуноглобулини. Интерферон-бета (Бетаферон, Авонекс, Ребиф) е най-често прилаганото средство за лечение на пристьпно-ремитиращата форма на MS.

Трябва да се каже, че лечението с Интерферон-бета не лекува радикално заболяването, а само намалява честотата на пристъпите и забавя прогресията на заболяването.

За лечение на MS се използват и редица медикаменти, които повлияват някои симптоми на болестта като мускулен тонус, стягане в крайниците (Баклофен, Миоластан), депресията и болките (антидепресанти), умората (Амантадин, Пимадин), честите позиви за уриниране и незадържането на урината (Детрузитол).

Кополимер I - глатираменен ацетат - той стимулира основния протеин на миелина. Прилага се всеки ден чрез подкожна инжекция. Все още не се намира в България.

В комплексната терапия на MS съществена роля имат и лечебната физкултура и физиотерапията.

От 1 февруари 2006 Национална здравно-осигурителна каса въведе промени в Програмата за лечение на множествена склероза, които сериозно ограничават достъпа на българите с МС до лечение по тази програма и като цяло нарушават правата на пациента за навременно и ефективно медикаментозно лечение.

МС Общество България ще поиска официално от НЗОК, Български Лекарски Съюз и Министерство на Здравеопазването да преразгледат програмата и да отпаднат критериите, които въвеждат тези ограничения.

Можете да научите повече за промените и да подкрепите възражението на МС общността срещу условията на новата програма на НЗОК за лечение на множествена склероза, като се включите в подписката тук.


14.03.2006/Р.Ангелова

119 коментарaДобави коментар »

Freshh

От Freshh13.04.2015, 16:33 ч.

Здравейте имам 3 налични опаковки Extavia 250, който има нужда нека да се свърже с мен - тел: 0988872235

Виж всички коментари за "Множествена склероза".

Още от "Заболявания"

Безсънието

Безсънието

Най-добрият сън е преди полунощ – това го знаят и децата. Но и това твърдение не е безспорно.

Особеностите на мъжката сексуалност

Особеностите на мъжката сексуалност

Пикът на сексуалната активност при мъжете е отчетен във възрастта 16-20 години. При жените – обратно, наблюдава се постепенен ръст на сексуалната активност до 50-55 години, след което настъпва спад.

Болест на Паркинсон

Болест на Паркинсон

Болест на Паркинсон е едно от най-често срещаните неврологични заболявания. За първи път болестта е диагностицирана от д-р Джеймс Паркинсон през 1817 г. До преди това болестта е била наричана „треперещ паралич“.