Сенната хрема

28 коментара1/5

Сенната хрема – има ли спасение от нея?

Нашата имунна система понякога реагира бурно срещу субстанции, които е идентифицирала като вредни, а те не са. Тя произвежда антитела, които неутрализират антигените, но в случаите на алергии това количество е прекалено голямо и води до много неприятни последици за организма.

Ярък пример за това е алергичният ринит или, казано по друг начин, възпалението на носната слизеста ципа.
Растенията произвеждат невидими с невъоръжено око семена, които вятърът разпръсква или насекомите разнасят. В топло и сухо време полените насищат въздуха в такава концентрация, че предизвикват алергии у чувствителните към тях хора. Достатъчни са средно от десет до двайсет поленни семена на кубически метър въздух. Дъждът пък, напротив — „смъква" полените на земята и намалява разпръскването им от растенията.

 • Трите големи периода
  Известни са три големи периода на поленизация.
  Първият е периодът на цъфтенето на дърветата. Най-разпространените полени на дървета, срещани по нашите географски ширини, са тези на лешника, брезата, клена и тополата. Невъзможно е да избягаме от тях. Вторият период е периодът на житните растения. Повреме на цъфтежа им може да се получи концентрация от 100 до 500 поленни семена на кубически метър въздух! Те идват от поляните, където растат троскот, метлица, лисича опашка, както и, разбира се, от ливадите с райграс, нивята с ръж, овес и пшеница.
  И най-накрая идва периодът на тревите, които принадлежат към трета група и към които спадат няколко ,,бурена", като например живовлека и копривата.
   
 • Сенната хрема е най-често срещаната алергия. Коя е причината?
  С всяка измината година растителните полени, които предизвикват алергиите, все по-рано се появяват във въздуха. Според специалистите това се дължи на затоплянето на климата. По-високите температури са причината за по-ранната поява на полените.
  С тях се обяснява и по-дългият период, през който полените се носят из въздуха.
   
 • Други причинители на сенна хрема
  Домашният прах, спорите на плесента или животинските косми също могат да предизвикват оплаквания. Много хора, предразположени към сенна хрема, се дразнят през цялата година от определени храни, които предизвикват сърбеж, подуване на лигавицата на устата или неразположение.
  Това явление е наречено от специалистите странстваща алергия. Какво става в организма?
  Имунната система реагира на белтъчни структури, които си приличат. Заради алергията организмът междувременно си е изградил антитела срещу тях. По тази причина хора, алергични към дървесни полени (бреза, елша), често пъти реагират чувствително на плодове с костилки и семки като ябълки или круши и различни плодове с черупки като лешници и орехи.
   
 • Ако не се вземат мерки сенната хрема може да стане опасна.
  Близо половината от хората, алергични към полени, имат свръхчувствителна лигавица на бронхите. Ако алергията се прехвърли в белия дроб, сенната хрема се превръща в астма. В някои случаи възпалителните реакции на лигавицата се проявяват и в носната кухина. Ето защо човек трябва да потърси лекар още при първите симптоми и най-добре е да отидете на алерголог.
   
 • По какво се различава сенната хрема от простудата?
  За разлика от обикновената хрема при сенната хрема човек непрекъснато усеща сърбев в носа. Затова понякога наблюдаваме серия от кихавици. Успоредно с това в повечето случаи настъпва алергично възпаление - конюнктивит. Очите парят, сърбят или сълзят.
  Ако оплакванията се появяват само в определено време на годината и деня и на определени места, очевидно става дума за сенна хрема.
   
 • Предава ли се по-наследство сенната хрема?
  Да. Реакциите може да са генетично обусловени.
  Ако бащата и майката имат сенна хрема, има риск до 80 процента детето им да заболее от нея. Ако само един от родителите е алергичен, рискът е около 30 процента.
  Има случаи, когато заболяването прескача едно поколение.
  Предразположението може да се докаже, като се вземат кръвни проби от пъпната връв на новороденото.
   
 • Как се поставя диагнозата?
  С кожни тестове.
  Кожният тест е стандартното изследване. При него върху вътрешната страна на предмишницата се нанасят различни субстанции, които предизвикват алергия. Преди това кожата на ръката се надрасква с игла.
  Ако пациентът реагира алергично на някоя субстанция, съответното място се зачервява или се появява сърбеж. При подкожния тест лекарят впръсква подкожно алергична субстанция.
   
 • Какво помага при сенна хрема?
  Единствената ефикасна терапия на болестта представлява един вид ваксина срещу алергия, наричана още хипосензибилизация или специфична имунна терапия.
  Лечението започва в периода, когато няма оплаквания. На пациента се вкарват подкожно малки дози вещество, което предизвиква алергия. С всяка следваща инжекция дозата се увеличава. Максималната доза се достига след няколко месеца. После е достатъчно на няколко месеца да се инжектира поддържаща доза.
  Общото времетраене на терапията е три години.
   
 • Има ли алтернатива?
  АLК 7 представлява нов препарат, който се инжектира преди началото на сезона на полените.
  Така например при алергия от треви терапията може да започне още през февруари. При особен вид бърза хипосензибилизация е достатъчно да се поставят четири инжекции в продължение на три седмици.
   
 • Помагат ли лекарствата?
  Те намаляват оплакванията.
  Така например кортизоновите препарати спират възпалителната реакция. Те се предлагат и под формата на спрейове за нос. Антихистаминовите препарати блокират хистамина, тоест онова вещество-куриер, което се освобождава при алергии.
  Този тип препарати се предлагат под формата на спрей за нос, капки за очи и таблетки.
   
 • Как да си помогнете сами
  Невъзможно е да се избегне всякакъв контакт с полените, но все пак трябва да се вземат някои мерки:
  • Да се планират пътувания в отпуск извън периодите на голяма концентрация на полени във въздуха. Внимавайте, в планините житните култури цъфтят един месец по-късно! Предпочитайте отпуските през зимата, когато има сняг, или на кораб в морето.
  • Прекарвайте отпуските си през лятото на брега на морето, където концентрацията на полени е по-малка.
  • Спете в стаи, където прозорците са непрекъснато затворени и проветрявайте само в дъждовно време. Затваряйте прозорците на колите.
  • Избягвайте разходките, не отсядайте на палатка в зони, богати на алергени.
  • Избягвайте сенокосите.
  • Не пушете! Тютюневият дим дразни лигавицата на носа.

15.04.2005/Мира Савова

 

 

 

 

 

 

28 коментарaДобави коментар »

Rohas

От Rohas28.08.2008, 11:08 ч.

Преди 24-25години имах сенна хрема Кихах по 15-20 пъти на ден носът ми постоянно беше запушенл Направих си изследване и се оказа алергичност към домашен прах Правиха ми десенсибилизация близо 2 години Нещата се оправиха и...

Виж всички коментари за "Сенната хрема".

Още от "Заболявания"

Базедова болест

Базедова болест

Базедовата болест е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, вследствие на прекомерната й дейност. Името на заболяването идва от немския лекар Карл Адолф фон Базедов, който го описва за пръв път през 1840 г.

Маниакална депресия (Биполярно афективно разстройство)

Маниакална депресия (Биполярно афективно разстройство)

Хората, боледуващи от биполярно афективно разтройство, познато още под името маниакална депресия, страдат от непрекъснато клатушкане в настроението - от весело и приповдигнато до потиснато и депресивно усещане за света и живота.

Хранително отравяне

Хранително отравяне

Летните горещини отключват редица здравословни проблеми – от главоболие до не толкова безобидното хранително отравяне.