Хипотония - ниско кръвно налягане

20 коментара4/5

Жените най-много си патят от ниско кръвно. Статистиката сочи, че към лекар се обръщат 1 от 5 жени.

Ниското кръвно налягане само по себе си не представлява проблем и когато съществува нормално, а не в резултат на заболяване или приемане на лекарства, е свързано с по-голяма (над средната) продължителност на живота.
Лечение се налага само когато кръвното налягане е твърде ниско, за да осигури достатъчно кислород и хранителни вещества за тъканите (особено мозъка, сърцето и бъбреците).

 

 

 • Симптоми
  Лицето е бледо, нямате сили, ръцете и краката са ледени, единствено, което желаете е да си полегнете да поспите.
   
 • Кога кръвното ни е ниско?
  Измерването на кръвното налягане се осъществява с маншета, завита около ръката, най-често лявата.
  Най-точното измерване става с живачен апарат.
  Отчитат се горна (систолна) и долна (диастолна) граница. Понижаването на кръвното налягане под 100 мм живачен стълб систолна граница, отчетено при измерване на ръката, се нарича хипотония.
  За понижено налягане при мъжете се счита 100/60, а при жените - 95/60.
   
 • Причини водещи до хипотония
  • Хиповолемия - наблюдава се при намаляване на течностите в организма, предизвикано от недостатъчен прием, от загубата им или от двете.
   По-често се среща лятно време при горещини, както и при повишена телесна температура и диария.
  • Кръвозагуба - например при по-обилен менструален цикъл.
  • Прием на медикаменти - за отводняване (диуретици), за понижаване на кръвното налягане (антихипертензивни средства) и успокоителни (седативни препарати, като реланиум, диазепам и др.).
  • Ортостатична дисрегулация при изразени разширени вени на краката (варикоза).
  • Ортостатична дисрегулация при засягане на вегетативната нервна система, която регулира съдовия тонус - характерно усложнение на захарната болест и при алкохолици. При рязко спадане на кръвното налягане след ставане от седнало или легнало положение се говори за ортостатична дисрегулация. Понякога този спад е толкова рязък, че може да доведе до колапс.
 • Хипотонията може да бъде есенциална (тя е най-честата форма) и вторична.
  Есенциалната хипотония е с неуточнена причина, като резултат от вродени конституционални особености. Понася се добре. Среща се почти изключително при представителки на нежния пол и най-често не изисква лечение.
  Вторичната е породена от някакво заболяване и обикновено лечението му води и до нейното излекуване. Когато е особено изразена, тя трябва да бъде лекувана и самостоятелно.
   
 • Ако не обръщаме внимание на ниското кръвно
  Кръвоносните съдове, работещи с години при ниско налягане, настъпват структурни промени и хипотоникът в един момент се превръща в хипертоник.
  Даже и минимално повишение на кръвното налягане му се отразява като хипертонична криза. Назначените стабилизиращи налягането препарати при най-малка неточност на дозировката може да предизвикат рязко падане на артериалното налягане (колапс).
   
 • Лечение
  В много клиники и институти по света се води успешна работа в тази насока.
  Лечението на хипотонията има два елемента: симптоматично коригиране на кръвното налягане с медикаменти и лечение напървопричината (чрез кръвопреливане, вливане на течности и солеви разтвори венозно, промяна на стереотипа на хранене и прием на течности, лечение на фебрилно състояние, диария и т.н. )
  Да регулираме кръвното си налягане, трябва да се научим и сами. Ако домашният ви апарат за измерване на кръвното налягане показва ниски стойности, веднага се "вземете в ръце". Най-напред посетете ендокринолог.
  Възможно е основният източник на вашата беда да е хормонален дисбаланс, след отстраняването на който отново ще се почувствате човек.
  Освен традиционните чай и кафе всичко солено също повишава кръвното налягане: солена риба, кисели краставички, кисело зеле.
  Забравете за разширяващият кръвоносните съдове твърд алкохол!


16.03.2005/Мира Савова

 

 

 

 

 

 

20 коментарaДобави коментар »

maria110

От maria11030.07.2013, 12:36 ч.

Вече повече от година ми причернява, дори веднъж се стигна до припадак. Ходих по много лекари и изследвания и всички едно и също ми казаха, че се получава от ниско кръвно налягане и от жегата. Посъветваха ме да приемам...

Виж всички коментари за "Хипотония - ниско кръвно налягане".

Още от "Заболявания"

Вагинит – вагинално възпаление

Вагинит – вагинално възпаление

Вагинитът е най-честото гинекологично заболяване при жените. Всяка форма на възпаление на влагалището, поради различни причини, се нарича вагинит.

Болест на Крон

Болест на Крон

За болестта на Крон се споменава за пръв през 30-те години на миналия век. Тя представлява рядко и тежко хронично заболяване на храносмилателния тракт, придружено със силни болки.

Алергия към домашен прах - какво да правим

Алергия към домашен прах - какво да правим

Защо развиваме алергия към домашен прах, на какви тестове да се подложим и какво е лечението. Научете повече за алергията към домашен прах и малките хиринки да направите дома си по-здравословен, ако имате подобно състояние.