За менопаузата

11 коментара2/5

Възпроизводителният апарат е тази част от нашата анатомия, която ни е донесла толкова много удоволствия, но и страдания. Трябва да знаете вътрешното функциониране, както и системата от хормони, които управляват този апарат, за да може да се разбере какво става преди и след менопаузата.

За менопаузата
За менопаузата

При раждането си, жената е носителка на зародиши на нов живот. От този момент нашите яйчници представляват фоликули във формата на торбички, които съдържат почти милион и половина зародишни клетки, но само петстотин от тях са необходими през трите или четирите десетилетия живот на плодовитост.

Всеки месец по време на менструалния цикъл зрее едно яйце и се освобождава от яйчника. Противно на клетките на спермата при мъжете и на другите клетки на човешкото тяло, зародишните клетки не се заместват от нови и техният брой намалява прогресивно до менопаузата. Към края на тридесетгодишната възраст или в началото на четиридесетте жената не само има по-малко зародишни клетки, но от време на време тя прескача по някоя овулация, така че става все по-трудно да забременее.

И накрая, обикновено към петдесетата година не остават повече зародишни клетки или малкото, които остават, не отговарят вече на химическите процеси, които преди това са предизвиквали освобождаването им. Тогава спират овулацията и менструацията и цикълът на плодовитост приключва от само себе си.

Казано по-точно,менопаузата настъпва при последната менструация, но се приема, че трябва да мине цяла година без менструация, за да бъде сигурно,че няма повече овулация и жената повече не може да ражда.

При някои жени овулацията спира рязко.

Повечето жени обаче преминават през последователен преходен период, по време на който цикълът се прекъсва.

Този период свършва с предменопаузата, която предхожда последната менструация.

Последната настройка на организма е постменопаузата. С медицински термини тези три етапа са наречениклимактерични;те траят няколко години и обхващат общо прехода между репродуктивните и нерепродуктивните периоди в живота на жената. По време на този преходен период стават внезапни промени в нашия репродуктивен апарат и това става пет или десет години преди менопаузата.

Когато цикълът спира, менструацията също спира.

При всяка трета жена последната менструация настъпва на четиридесет и осемгодини, при всяка втора — на петдесет, а при 25 % — на петдесет и двегодини. Според изследванията има случай, когато жена приключва смесечния си период на петдесет и осемгодишна възраст.

Не може да се предвиди на каква възраст ще настъпи менопаузата. Казва се, че възрастта,на която жената е имала първата менструация може да бъде индикаторпоследната. Но досега нищо не показва, че съществува такава връзка.

За индикация може да служи възрастта, на която майка ни е влязла вменопаузата, но и за това твърдение няма нищо сигурно.

Голям брой изследвания показват, че тютюнопушенето и лошото хранене могат дапредизвикат по-ранно настъпване на менопаузата. Освен това сигурно е,че доброто здравословно състояние на жената е най-сигурна гаранция завъзможно най-дълъг възпроизводителен период, както и за това женатабъде здрава, динамична и щастлива по време и след менопаузата.

При по-голяма част от жените менструалният цикъл става нередовен вгодините преди менопаузата. В този стадий е трудно да се прецени каквое "нормално" и какво не е. Съществуват обаче известен брой предвидимисхеми и те предхождат последната менструация.

  • При първата и най-малко разпространената, менструалният цикъл продължава напълно редовно и без никакви видими промени до момента, когато просто спира.
  • При втората схема, той става все по-кратък, докато менструацията спира напълно.
  • И третата, най-честата: най-напред има смущения на циклите, прескачания,после те идват все по-рядко и по-рядко, докато цикълът спре напълно.
  • Освен това кървенето може да бъде по-обилно, отделено от по-къси илипо-дълги периоди, може да стане по-болезнено, а гърдите по-чувствителни.

През този период промените в цикъла и загубите засягат както овулацията, така и менструацията.Овулацията може да стане спорадична и в необичайни за цикъла дати. Може да има също периоди без овулация.

Може да се случи също, макар и много рядко, овулация при липса на цикъл: това може да стане известно време след последната менструация. При тези различни случаи, оплождането става по-трудно, но може да се случи и забременяване, когато го очаквате най-малко.

Ако в този момент не желаете да се окажете бременна, трябва да използвате сигурни и ефикасни противозачатъчни средства поне една година след последната менструация.

Не вземайте противозачатъчни хапчета, защото е доказано, че са опасни за жените в зряла възраст.

След четиридесет годишна възраст хапчетата засилват рисковете от емболия със смъртоносен изход, от сърдечни кризи или мозъчни удари. Изобщо, при жени след тридесет и пет години хапчето става все по-несигурно.

Презервативите и диафрагмите са ефикасни противозачатъчни средства, ако се ползват правилно; това са най-добрите средства за организма.

Спиралата е по-нехигиенична от презерватива или диафрагмата, но все пак е ефикасен начин, ако приемете риска от инфекции, които са възможни при този метод. Все пак, при по-малък брой партньори рискът е по-малък.

Ако имате спирала, сменяйте я на три години, за да намалите риска от инфекция.

Водете си календар на менструалния цикъл, без да го считате за сигурен начин за контролиране на забременяването, тъй като периодите на оплождане са несигурни. Много са жените които правят това преди да са достигнали четиридесетгодишна възраст.

Добре е да знаете всички тези неща, за да разберете кога могат да се явят евентуални смущения. Освен това вие ще имате всичко, което лекарят може да ви пита, когато сте на преглед при него. Тази система може да използвате също при отбелязване на други симптоми на менопаузата — например горещите вълни, познати на голям брой жени.

26.01.2004 | Мира Савова

Още за: менопауза

11 коментарaДобави коментар »

Nini

От Nini18.09.2005

Мила Татяна, ти сама знаеш отговора, като казваш че водиш застоял живот. Движи се, разхождай се, прави лека гимнастика сутрин- тя ще те стимулира и зареди с енергия за през деня. Намери си хоби, излизай с приятелки,...

Виж всички коментари за "За менопаузата".

Още от "Заболявания"

Херпес

Херпес

Парливата болка около устните е явен признак, че нещо ще се появи. В началото мястото е зачервено, след това сърби и накрая се появява мехурче, пълно с течност.

Синдром на поликистозния яйчник

Синдром на поликистозния яйчник

Синдром на поликистозния яйчник е хормонално нарушение в женския организъм. Около 10% от жените страдат от поликистозни яйчници и това е често срещана причина за безплодие.

Болест на Бехчет

Болест на Бехчет

Болестта на Бехчет е рядко хронично заболяване, описано за пръв път през 1937 г. Ето какви са симптомите, както и лечението на болестта на Бехчет.