Невроза или неврастения

63 коментара5/5

Неврозата е реакция срещу стреса.

Ако организмът ни е физически здрав, а нервната система достатъчно стабилна, след премахване на стресовата ситуация ние се успокояваме. Но ако нервите вече са опънати достатъчно, това не става. Тогава малките стресове прерастват в качествено ново състояние - невроза, или по-точно казано - неврастения в лека форма.
На първо време тя не пречи да живеем нормално. Избухливостта ни спохожда от време на време, а главоболието или дискомфортът в отделни части на тялото отдаваме на времето или други причини.

Нервите ни осигуряват повечето от болестите
Изведнъж с известна изненада забелязваме, че все по-често започваме скандали без сериозни причини, сънят ни става неспокоен, заспиваме късно, будим се рано и сънуваме отвратителни кошмари.
Периодичното главоболие с рязко падане на кръвното налягане намалява работоспособността, появява се остра или притискаща болка в областта на сърцето. След хубаво хапване ни спохождат или киселини, или горчив, металически привкус. В зависимост от нервната система стомахът се затяга или разслабва, апетитът се увеличава или съвсем изчезва. Ако не ви се яде, киселинността на стомашния сок е ниска и не е изключено в скоро време да се сдобиете с гастрит или язва.
Апетитът означава повишена киселинност и рано или късно това ви осигурява язва на дванадесетопръстника. Стигне ли се до задълбочаване на неврастенията, човек започва да живее от резервите си. Когато и те се изчерпат, настъпва психическият срив, който ни сваля „от седлото" завинаги.
Често силният стрес може да предизвика диабет, бронхиална астма, заболяване на щитовидната и задстомашната жлеза, хипертония и исхемична болест.

Ако усетите неврозата
 • На първо време опитайте с хвойнови, йодобромни и солни вани, отвари от различни треви, автогенни тренировки или хипноза.
 • Ако неврастенията е в средна фаза, ще ви трябват лекарства. Освен успокоителни психотерапевтът ще ви предпише и препарати за общо укрепване и тонизиране. Но ако изпитвате непрекъснато вътрешно напрежение, перманентна умора, постоянно очаквате нещо лошо или ви обхваща апатия към всичко, трябва да се замислите сериозно.
 • Тежката форма на неврастенията ще познаете по притъпените чувства, приглушените звуци, вътрешното раздвоение, омразата към близките и желанието да ги нараните. Ще я познаете по натрапчивите, нежелани мисли, които насила нахлуват в главата ви, по стремежа към смъртта. В това състояние човек губи работоспособност и амбулаторното лечение вече не помага. Но дори и при най-квалифицирана медицинска помощ, ако неблагоприятната психическа среда се запази, от болестта ще се измъкнете трудно. Следва неизбежен психически срив.

  Какво да правим?
 • За да не ни преуморява самата работа, добре е денят да се планира. Най-важните задачи оставете за времето, в което сте особено работоспособни.
 • Ако нервната ви система е наред, заемете се с автотренинг. Така ще се научите да превключвате от неприятните теми към по-приятни и разтоварващи.
 • Много хора подценяват почивката. Те или я пропиляват безсмислено, или си осигуряват през нея такива „развлечения", които още повече ги натоварват.

  15.12.2004/ Tiana

 • 63 коментарaДобави коментар »

  Bobi

  От Bobi08.08.2012, 00:34 ч.

  спорта е истината пробвай плуването намен ми помогна много и аз имах такава невроза

  Виж всички коментари за "Невроза или неврастения".

  Още от "Заболявания"

  Болест на Крон

  Болест на Крон

  За болестта на Крон се споменава за пръв през 30-те години на миналия век. Тя представлява рядко и тежко хронично заболяване на храносмилателния тракт, придружено със силни болки.

  Подагра – болест на чревоугодниците

  Подагра – болест на чревоугодниците

  Нездравословният начин на живот е основният причинител на заболяването подагра. И съответно от болестта подагра страдат най-често чревоугодниците и затлъстелите хора. А лечението, макар и необичайно, е строга диета.