Лекувайте акнето навреме

133 коментара2/5

Акнето е специфично младежко заболяване, което предизвиква много проблеми и засяга огромен брой хора.

То е досадно, упорито, лекува се трудно и често става причина момичета и момчета да губят самочувствие и да се затварят в себе си. Нека си припомним причинителите на акнето и да се запознаем с начините за премахването му.

Една хубава сутрин се събуждаш, предвкусвайки удоволствието от предстоящата среща с гаджето си. Изправяш се пред огледалото и... о, ужас! Тя е там. Появила се е на най-неподходящото възможно място. Без предупреждение. Без надежда да се отървеш от нея преди любовната среща.
Прилича на малък вулкан, който ще изригне всеки момент. Пъпката, проявление на акнето, която хвърля в ужас всеки младеж.

Въпреки че се смята за леко заболяване, то причинява тежки психически травми.
А какво по-точно е това ужасяващо "ТО", сякаш излязло от едноименния трилър на Стивън Кинг?
Става дума за възпалителен процес в космените торбички на кожата, предизвикани от различни фактори: инфекция, внесена от бактерията Пропионибактериум акнес, а също хормонални и дори външни причинители като определени лекарства, некачествени козметични препарати или стрес, въпреки че той не е решаващ.

Всичко започва с повишена секреция на мастните жлези. После влизат в действие бактериите, които заразяват излишните количества мазнина и предизвикват възпаление на фоликулите /луковиците/ на фините косъмчета по лицето. Това причинява появата на така наречените комедони или черни точки.

 

 

 • Познати са няколко вида акне
  Черните точки са по-леката форма, но невинаги остават в този вид. Често те са първата стъпка към развитието на доста по-неприятните и трудни за лечение пъпки. Ако мазнината от космените фоликули не успее да излезе на повърхността, с други думи, ако някои пори са запушени, има две възможности: в по-добрия случай се появява комедон, в по-лошия - злощастно известната червена пъпка със или без бяло връхче, а при най-интензивните възпаления може да възникнат и малки кожни кисти. Последните за щастие са рядко явление и се получават само при хора с особено сериозно предразположение към крайните форми на акне. Подобна склонност може да се прояви у членовете на едно и също семейство, с други думи - тя е генетично обусловена.

  30-годишните също не са застраховани
  Кожата на младежите е по-мазна и поради това някои пори се запушват. Подкожните мастни жлези обаче не престават да функционират. Тъй като мазнината не може да си пробие път навън, скоро се.стига до образуването на черна точка или пъпка.
  Рядко се случва момчета и момичета в пубертета да нямат акне. Странното е, че и доста по-възрастни се сблъскват със същия проблем.
  Сред 25- и дори 30-годишните това става учудващо често.

  Как да се преборим?
  На първо място - да посетим специалист дерматолог, който след нужните изследвания ще предпише най-правилното лечение.
  Най-разпространени и ефикасни са производните на витамин А, които имат регулиращо действие върху секрецията на мастните жлези и втвърдяването на космените фоликули. Те дават чудесни резултати в много висок процент от случаите. Най-важното е, че след 20 - 25-седмичен курс на лечение акнето не се появява никога вече. По принцип лекарствата се взимат през устата, но в по-тежки случаи се допускат и инжекции, съчетани със специални сапуни и почистващи лосиони за кожата. /В нашата аптечна мрежа могат да се намерят доста ефикасни младежки лосиони./
  Използват се и препарати с гликолова киселина /от групата на алфахидрокиселините, т. е. образувани от различни видове плодови и зеленчукови киселини/, която има така наречения пилинг-ефект, с други думи остъргване на най-горния слой клетки на кожата. Прилагането на това лечение е ефикасно при по-леките форми на акнето, когато е достатъчно да се отпушат порите.
  Добре е да помним, че всеки отделен случай е строго индивидуален и самоволното използване на медицински средства без консултация със специалист никак не е желателно.
  Същото се отнася и за излагането на слънце. То може да помогне при някои хора, но при други има опасност положението сериозно да се влоши.
  Печенето е забранено например при специфичния вид акне “Майорка", което не случайно е наречено на този слънчев средиземноморски остров.

  Следите от акнето могат да се премахнат
  Веднъж излекувано, акнето често оставя за спомен неприятни белези.
  Най-лесният, но и наистина краен начин за премахването им е чрез хирургическа намеса, която се състои в изстъргване на кожата. То се прилага при най-дълбоките увреждания.
  По-леките се заличават с помощта на лазерна терапия.


Накрая няколко съвета: лекувайте акнето навреме, бъдете много внимателни каква козметика използвате и най-важното - не докосвайте и не изстисквайте пъпките - това само ги инфектира и влошава положението.

31.08.2004/dr.Dima 

 

Още за: акне

133 коментарaДобави коментар »

Ani

От Ani10.08.2009, 02:57 ч.

някой може ли да ми каже дали серията на REGAL TEEN CLEAN помага? благодаря ви предварително.

Виж всички коментари за "Лекувайте акнето навреме".

Още от "Заболявания"

Внимание диабет! 8 предупредителни знака

Внимание диабет! 8 предупредителни знака

Диабетът е заболяване, от което страдат много хора в целия свят. Никой човек обаче не заболява от диабет за един ден. Много преди това тялото дава редица предупредителни знака, вижте 8 от тях.

Високото кръвно налягане - „тихият убиец"

Високото кръвно налягане - „тихият убиец"

Според направени изследвания половината от европейците, които страдат от високо кръвно налягане, са жени. Сред хората над 80-годишна възраст жените наброяват дори 70%.

Разболяване по календар

Разболяване по календар

При някои жени месечното неразположение си е цяла болест.