За лимфните възли

73 коментара3/5

Набъбнат ли лимфните възли, потърси веднага доктор.

 • Какво представляват лимфните възли?
  На определени централни места в лимфната система се намират лимфни възли (жлези), чието основно предназначение е да служат като филтър на микроби и ненормални клетки. Те изпълняват защитни функции срещу проникналите в организма микроби, произвеждайки бели кръвни телца. Когато инфекция все пак засегне организма, лимфните възли започват „работа", в резултат на което увеличават своя обем и могат да достигнат размерите на картоф или ябълка.

 • Къде се намират?
  Лимфните възли са разпръснати по цялото тяло. Когато са подкожни, най-лесно се забелязват и напипват в областта на шията, подмишниците, слабините, долната челюст... Ако са във вътрешните органи (таракса, дробовете, стомаха...), те трудно се откриват и се налагат специални изследвания с помощта на рентгенография, ехография или лимфография.

 • Какво трябва да се прави?
  Всеки лимфен възел, който се напипва осезателно, е сигнал за тревога - твърдят специалистите. Дали е болезнен или не, дали е голям или малък, щом продължава да упорства и да се уголемява, изисква лекарска консултация, въпреки че не всички бучки под кожата са лимфни възли и се нуждаят от лечение.
  Децата са по-податливи на инфекции и по-често получават подуване на лимфните възли в сравнение с възрастните. При лечение възлите бързо изчезват, но ако някои увеличават обема си, трябва да се изследват, за да се установи дали няма някакво сериозно заболяване. (В някои случаи се налага и изследване на кръвта.)

 • Може ли при изследването да се открие рак?
  Според специалистите често пъти чрез лимфните възли се откриват сериозни заболявания, между които е и болестта на Хочкин. Два пъти по-често срещана при мъжете, отколкото при жените, тя се открива обикновено по отоците на шийните жлези, които постепенно обхващат цялата лимфна система. При ранно откриване лечението е успешно, преди да са настъпили канцерогенни разсейки в различни органи на тялото.
  За да се открият причините за появилите се лимфни възли, лекарите предписват пункция или биопсия за изследване на даден материал. Възможно е да се открият инфекциозни или имунни проблеми, а понякога и канцерогенни клетки.

 • Трябва ли да се премахват лимфните възли?
  Не бива да се избързва -съветват специалистите.
  Ако лекарят прецени, че не съществува опасност (след извършено изследване), лимфният възел не трябва да се закача. Още повече че някои се резорбират в продължение на месеци.
  При нужда се пристъпва към хирургическа намеса.

 • Защо одраскване от котка предизвиква увеличаване на лимфните възли?
  Котешките нокти вкарват под кожата вирус, който предизвиква фелиноза „Болест на котешките нокти". Уголемяват се лимфните възли около шията, ръцете, краката, което трае около 1-2 месеца (в някои случаи и повече).
  Заболяването преминава често пъти само, без да се налага лечение. Рядко се предписват антибиотици.

09.08.2004/Хриси

73 коментарaДобави коментар »

Мартин

От Мартин24.08.2012, 09:42 ч.

Имам Лимфом на Хoджкин и направих един сайт за повече информация и обмяна на подкрепа на болни www.lymphom.ovo.bg Всеки, който поиска и има нужда, може да ми пише на мейла.

Виж всички коментари за "За лимфните възли".

Още от "Заболявания"

Гъбичките Candida

Гъбичките Candida

В последно време все повече лекари от най-различни специалности бият тревога по повод рязкото нарастване на случаите на кандидоза - инфекциозно заболяване, породено от гъбичките Candida.

Кокоши трън

Кокоши трън

Кокошият трън е доста упорит за премахване, така че бъдете търпеливи и пробвайте няколко начина, тъй като лечението на кокоши трън е строго индивидуално. Предложили сме ви няколко варианта как да излекувате болезнения кокоши трън.

Артроза - износване на ставния хрущял

Артроза - износване на ставния хрущял

Едно от най-разпространените заболявания на костно-опорния апарат е артрозата. Между 60 и 90% от хората над 50-годишна възраст имат проблеми със ставите и гръбнака, но възрастовата граница при артрозата пада все по-надолу и засегнати от нея се оказват и по-младите.