Разширени вени

298 коментара0/5

С увеличаване на температурите все повече започваме да се оплакваме от болки в краката, придружени с тежест и подувания.

Статистиката сочи, че 15% от българите страдат от подобно неразположение. При жените това оплакване е 3-4 пъти по-често, отколкото при мъжете.
Обратно на широко застъпеното мнение разширените вени се появяват още от младежките ни години, дори по време на пубертета.

Откъде идва този проблем и как да си помогнем?
По цялото си продължение вените са снабдени с клапанчета, които се отварят, за да пропуснат кръвта към сърцето, след което се затварят, за да не се връща кръвта обратно. Но когато вените се разширяват, в някои случаи „малките вратички" престават да се затварят добре. В резултат кръвта се задържа в областта на краката, оттук и усещането за тежест...
С годините проблемът се задълбочава, защото заседялата кръв разширява все повече вените.
Статистиката сочи, че всеки втори човек, страдащ от разширени вени, не отива на лекар и поне първите пет години влачи болката си стоически. А истината е, че трябва да потърсите съвет при специалист по флебити и разширени вени, който да ви прегледа и да ви предпише лекарство с цел укрепване на венозните стени, подобряване на кръвообращението. Обикновено тези препарати са на растителна основа и вие може да ги използвате продължително време.
Хубаво е също да носите ластични чорапи и колани, но трябва сериозно да помислите и за начина си на живот.

Не се препоръчват:

 • топлина в областта на краката (горещи душове, коламаска, продължително излагане на слънце)
 • продължително стоене изправени. А ако ви се налага, повдигайте се често на пръсти.
 • стегнатите дрехи
 • високите токчета
 • избягвайте и равните подметки, специалистите препоръчват височината на тока за е около 2-3 см.
 • употреба на алкохол
 • свръхтеглото, което затруднява обратното движение на кръвта
 • Когато седите по-добре кръстосвайте краката в глезените си, а не в коленете, за да ненарушавате кръвообращението

Препоръчва се:
 • Маслата от кипарис и лайка спират възпалението намаляват болките.
 • Гинко, глогът и черната боровинка са растения, които укрепват кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението.
 • Яжте продукти с ниско съдържание на мазнини, захар и сол, но с високо съдържание на влакнини.
 • Разтриването с гъба и масажирането на кожата със студена вода може да облекчи болките при повърхностно варикозно разширяване на вените.
  Редуването на горещи и студени вани забавя “пълзенето” му към стъпалата.
  Потопете краката си в топла вода за 1-2 мин, след това половин минута – в студена, и така в продължение на 15 мин.
 • Когато спите, повдигнете краката си на възглавница с височина 10-15 см.
 • Практикувайте физическа дейност - ходете пеш около половин час дневно, качвайте стълбите, карайте колело, плувайте, но избягвайте джогинга, тениса и волейбола.

  Коктейл от червени боровинки и мед помага при разширените вени

  Лекари от Финландия са изпробвали вкусната напитка върху 200 човека, страдащи от това заболяване, и резултатите са забележителни. 44% от хората, подложени на лечението, са се освободили от разширените вени за 10 седмици, а други 8% имат подобрение в състоянието.
  Самите лекари са изненадани от ефективността на коктейла.
  За да третирате вашите разширени вени с тази магическа напитка, просто трябва да разбъркате една чаена лъжичка мед в чаша с 200 грама подсладен или неподсладен сироп от червени боровинки или 250 грама сок, ако е смесен с други плодове.
  Пие се по една чаша сутрин, на обяд и вечер.Внимание:
От разширени вени могат да се получат сериозни усложнения:

Варикозни язвии рани в близост до разширена вена, които се предизвикват от минимален удар. В много случаи от подобна рана се влиза в болница, лечението трае от 9 месеца до 2 години, като рецидивите са често срещани.

Флебит и белодробна емболия - задържането на кръвта в краката благоприятства образуването на съсиреци, оттук и опасността със запушване на вените, т. е. флебит.

Острият тромбофлебит на подкожните вени на краката е най-често срещаното усложнение, която поразява около 40 на сто от възрастното население.
Предразполагащите фактори за това страдание са наднорменото тегло, бременността и наследствеността.
Развитието на острия тромбофлебит може да се провокира от най-различни фактори - травма, нарушение на съсирваемостта на кръвта, вирусна инфекция, повишено физическо натоварване, както и недостатъчни по вид и количество витамини, приемани с храната.
Клиничните прояви на това заболяване са характерни. Засегната вена е изключително болезнена, зачервена, топла и подута. Не рядко се повишава и температурата -до 37-37,5°С.
Появява се умерен оток на крайника. Понякога се наблюдава бързо разпростиране на тромба по вената. Такъв вид тромбофлебити се наричат възходящи, прогресиращи. Острият тромбофлебит е сериозно заболяване, което не бива да се подценява. Възможно е тромбът да достигне по-дълбоко разположените вени и да предизвика тромбоемболия, свързана с откъсване на част от него и попадане в белодробната артерия. Впоследствие е възможно да се развие инфарктна пневмония.
Ето защо още при първите признаци болният трябва да се настани в болнично заведение за изясняване на обема на пораженията.
Как е възможно да се предотврати това опасно страдание?
Преди всичко чрез отстраняване на основната причина - варикозното разширение на вените.
Съвременната медицина разполага с пълно диагностично и лечебно оборудване за бързо, безопасно и козметично лечение на тази патология.
Оперативната намеса е безопасна, радикална и осигурява козметичен ефект. Кожните разрези са миниатюрни, при което се коригира недостатъчната клапанна проводимост на засегнатите вени, като със специални устройства те се премахват. Едновременно се назначава и противовъзпалителна и антикоагулационна терапия.
При болни със занемарени форми на болестта се използва специална ендоскопска техника на вмешателство. Ако вече има прояви на острия тромбофлебит, необходимо е веднага болният да се обърне към хирург, който да определи правилната тактика на лечение.
При локализация на болестта в областта под коляното е възможно да се приложат консервативни методи на лечение: еластични бинтове, противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства, препарати, които намаляват съсирваемостта на кръвта и такива за местно въздействие - троксевазин, индометацин и други.
Но ако процесът засегне и бедрото, необходима е спешна хирургическа намеса.
Съвременната медицина има солиден арсенал от средства- за лечение и профилактика на острия тромбофлебит, но ефективността на всичко предприето зависи и от своевременно взетите мерки.

Краката изискват грижи и внимание. Не пренебрегвайте сигналите, които ви подават те. Малките оплаквания след време могат да прераснат в сериозен проблем.

28.07.2004/rozali.com

298 коментарaДобави коментар »

gynecomastia

От gynecomastia29.12.2014, 14:07 ч.

Бързам да споделя опитът си с разширените вени, защото мисля, че ще е доста полезен и ще реши проблемите ви и то забележете .... за жълти стотинки. Та... Преди няколко месеца при обичайното ми ровичкане и шляене из разични...

Виж всички коментари за "Разширени вени".

Още от "Заболявания"

Болестта на Рейно

Болестта на Рейно

Болестта на Рейно засяга предимно жените.

Болки в шията

Болки в шията

Много хора се оплакват от болки в областта на шията, наричани още цервикалгия. Често болката се превръща в хронична, като на периоди затихва, а друг път се усилва. Какво отключва болката в областта на шията и как да я прогоните?

Алергия към домашен прах - какво да правим

Алергия към домашен прах - какво да правим

Защо развиваме алергия към домашен прах, на какви тестове да се подложим и какво е лечението. Научете повече за алергията към домашен прах и малките хиринки да направите дома си по-здравословен, ако имате подобно състояние.