Всичко за кашлицата

11 коментара5/5

Кашлицата е сезонно заболяване.Но има кашлица и кашлица...Как да я различаваме, коя е безобидна и коя изисква лекарска консултация.

 

 

Кашлица

 


Суха кашлица със секрети от носа
Сухата кашлица, придружена с хрема и повишена температура, подсказва за вирусен бронхит. Не трябва да се чака да отзвучи от само себе си, а да се потърси лекарски съвет.

Влажна кашлица с оцветени секрети
Кашлицата, придружена с гнойни храчки, говори за бактериален бронхит. И в този случай се налага консултация с лекар за подходящ сироп или антибиотик.

Влажна кашлица: три месеца в годината
Ако кашлицата се появява най-малко три пъти в годината, придружена с храчки,и се повтаря най-малко в две последователни години, може да се предположи, че става дума за хроничен бронхит, или известната „кашлица на пушача", на която трябва да се обърне сериозно внимание.
Първото нещо е да се спрат цигарите.

Суха кашлица с пресипнал глас
Ако кашлицата се придружава с промяна на гласа (тембъра), вероятно се отнася за хроничен ларингит. Прекратяването на пушенето и почивката на гласа ще помогнат, но лекарски съвет е необходим за предписване на антибиотици или противовъзпалителни средства.
Ако няма резултат, потърсете помощта на специалист по уши, нос и гърло, тъй като може да се касае за полипи или образувания (възелчета) по гласните струни.

Суха болезнена кашлица
Когато кашлицата е придружена с болки в гръдната кухина, които се появяват и при дълбоко вдишване и издишване, зад тези симптоми може да се крие вирусна или бактериална плевралгия, която обикновено изисква по-продължително лечение с антибиотици.

Пристъпи на суха кашлица

 


Става дума за възпаление на трахеята (вирусно или бактериално), наречено трахеит, което може да има и психологически причини. В този случай е достатъчен сироп (антитусив или противовъзпалителен), предписан от лекар.
 

Влажна кашлица с голяма отпадналост
Кашлица с обилни храчки, температура, силна отпадналост и изпотяване нощно време сигнализира за белодробна туберкулоза особено ако продължава повече от 15 дни.
Необходима е незабавна лекарска консултация.

Хронична кашлица без температура
Редовната (продуктивна или не) кашлица без температура, изключваща хроничен бронхит, подсказва за обикновен ринит или хроничен синузит, причинен обикновено от алергени: прах, котешки косми... В този случай е необходимо да се отстрани съответният дразнител и да се потърси консултация с пневмолог или алерголог.

Суха кашлица със затруднено преглъщане
Когато гърлото „дращи", устата е суха, дъхът неприятен, с усещане за болки в ушите, това е признак за ангина (със или без температура). Вирусна или бактериална, инфекцията се лекува с противовъзпалителни средства и антибиотици. Дори когато ангината е „доброкачествена", се препоръчва лекарски съвет, тъй като може да предизвика други усложнения.

Суха кашлица с дразнещо гърло


Ако кашлицата се съпровожда с усещане за „гласпапир" в гърлото лека температура, вероятно това е остър фарингит. Вирус напада устната кухина и поточно мъжеца, сливиците...
Лечението е с антитусив и обезателно спиране на дразнещите гърлото храни и напитки, силни подправки, а също тютюн, алкохол и др.
Лекарят ще прецени дали става въпрос за остър или хроничен фарингит, ще открие причините за възпалението, които могат да бъдат най-различни: проблеми с хранопровода, изкривена носна преграда, повишен холестерол или пикочна киселина, диабет, проблеми със зъбите силна тревога и др.

Експекторант, антитусив или таблетки?

Против кашлица има много и различни медикаменти, но ефектът им при всички случаи не е един и същ. В зависимост от характера на кашлицата (суха или влажна) лекарят ще предпише и съответния сироп.
Затова вземането на какъвто имате под ръка може да влоши нещата, вместо да ги подобри...
Що се касае до таблетките, те също имат лечебен ефект, но трябва да бъдат предписани от лекар, за да се преборят успешно с причинителя на кашлицата.

28.11.2002/ Д-р Стефан Илиев

 

 

 

Още за: кашлица

11 коментарaДобави коментар »

Wdrg

От Wdrg28.07.2009, 11:37 ч.

da6terq mi ve4e treta sedmica e s ka6lica.pixme edin sirop no yvi nqma ni6to,ne podeistva samo q podtisna a sega iskam ako moge nqkoi da mi kage za nqkoq babe6ka recepta za da ne q trovq pove4e s lekarstva.tq e samo na tri godinki.blagodarq vi predvaritelno.

Виж всички коментари за "Всичко за кашлицата".

Още от "Заболявания"

По лицето ще ги познаете

По лицето ще ги познаете

Лицето може да разкаже много за своя притежател, без да скрива нито начина на живот, нито болестите, нито лошите навици.

Болест ли е зависимостта?

Болест ли е зависимостта?

Дори и най-безобидните дейности могат да се превърнат в сериозна зависимост, граничеща с болестно състояние. Хората, страдащи от маниакални зависимости, често са емоционално потиснати и страдат от липса на приятелски кръг.

Ох, хемороиди!!! Как боли!!!

Ох, хемороиди!!! Как боли!!!

Когато попитат човек, страдащ от хемороиди или анални фисури, силно ли го боли, той е затруднен да даде точен отговор. За съжаление, не разполагаме с точна скала за определяне силата на болката.