Ангина

8 коментара0/5

„Ангина" - една съвсем благозвучна дума за българското ухо, се превежда от латински като „жаба". Трудно ще се намери човек, който поне веднъж да не е усетил в "прегръдките" на ангината.

Ангина

Затова всички се смятаме за големи специалисти: сами си поставяме диагноза и сами се лекуваме. А всъщност не трябва да бъде така?

Трябва да знаете за ангината!
Най-честата причина за ангина са бактериите, които постоянно обитават лигавицата на дихателните пътища. Те са тихи, докато имунитетът не отслаби своя контрол. Точно тогава болестотворните бактерии „преминават в атака" и престават да бъдат безобидни съседи.
Най-често провокиращи ангината фактори са преумората, стресът и простудата.

Лоша услуга правят и допълнителните огнища на инфекции в организма - зъбни кариеси, гнойни поражения в синусите, както и всички заболявания, които затрудняват свободното дишане през носа (при децата това най-често са аденоиди. За предразположеност към ангина „помага" всичко, което дразни лигавицата на дихателните пътища - прах, прекалено сух въздух, цигарен дни. Освен това въз-будителите на ангината се предават от болен човек на здрав.

Ангината може да бъде тежка в различна степен - понякога тя е придружена само с незначително повишаване на температурата за 3-5 дена, но и в този случай не бива да се отнасяме към нея лекомислено.
Лекарите определят това неразположение като общо инфекциозно заболяване на организма, съпроводено с отпадналост, слабост, разбитост, главоболие, а понякога и с болки в ставите.

По-тежките форми могат да протекат с висока температура, треска и силни болки в гърлото.

Продължителността на болестта достига 10 - 12 дни.


Трябва ли Ви лекар?
Най-честият въпрос е: защо, когато ни боли гърло, носът ни тече, кашляме, вдигаме температура един лекар ни предписва антибиотици, а друг ни съветва да не злоупотребяваме с тях.

Отговорът не е, че единият лекар е лош, а другия добър.

Просто в един случай диагнозата е остър фарингит – възпаление на лигавицата на задната стена на носоглътката, а в друг – ангина.

Този момент е много важен, защото антибиотиците не действат на вирусите, а бактериалните поражения изискват тяхното задължително приемане. И още една важна задача за лекаря – да определи ангината сама по себе си ли е възникнала, или е проява на съпътстващ фактор на други заболявания, например дифтерит или инфекциозна мононуклеоза.
Освен антибиотици лекарят може да предпише и противоалергичен препарат. Не се учудвайте - медиците смятат ангината за токсикоалергично заболяване.

Последната група лекарства, приемани при ангина, са обезболяващите и температуропонижаващите. Те са симптоматични, т. е. не въздействат на причината на заболяването, а само облекчават състоянието.

Да погледнем какво става в гърлото

Правете гаргара 3-4 пъти на ден, последният път - преди лягане.
Разтворите трябва да бъдат само топли. Можете да използвате:

  • отвари и настойки от невен, босилек, лайка, евкалипт. жълт кантарион;
  • разтвор от сода (1/2 суп. л. на чаша вода);
  • готови форми по лекарско предписание.

Тези, които по някакви причини не обичат да правят гаргари, в качеството на средство за местно въздействие могат да използват аерозолни или смучещи се препарати.

Не се препоръчва саморъчно смазване на сливиците или изстискване на нещо от тях - това може да причини травмиране и разпространение на инфекцията. Освен това парчето памук, което обикновено намотаваме на пръста си, може да се изплъзне и да попадне в дихателните пътища.

Ако лекарят ни е предписал антибиотици, не трябва сами да прекратяваме лечението, дори температурата да се е понижила и да сме се почувствали по-добре.

Коварният й характер
Сама по себе си ангината може и да не е толкова страшна, но усложненията, които може да предизвика, поразяват с най-различните си проявления.

Най-често срещаното усложнение от не долекувана ангина е хроничният тонзилит.

Такава диагноза може да постави само лекар, но и самите пациент трябва да се замислят, ако боледуват от ангина 1-2 пъти в годината. Доскоро най-простото средство да се избавим от хроничен тонзилит беше тонзилектомията (премахване на небните сливици). Махаме ги и готово!
Днес науката е потвърдила, че в организма на човека няма нищо излишно и операция се прави само в случат че заболяването се усложни с поражението на други органи и системи.

Друго “творение" на стрептококата -микроба, който е един от най-честите възбудители на ангината, са хроничните заболявания на ставите, бъбреците, ревматичните поражения на сърцето. Затова децата и възрастните, болни от хроничен тонзилит, непременно трябва да няколко пъти в годината да правят анализ на урината и да минават преглед при терапевт, а при необходимост - при невролог, кардиолог и ревматолог.

Закаляването срещу ангината
Колкото и банално да звучи, най-силно действащото оръжие в борбата с ангината е закаляването. Има различни начина.

Не бива да се забравя, че привикването към по-ниски температури трябва да става след консултация с лекар и след пълно възстановяване от прекараното заболяване.

Специалистите смятат, че най-доброто време за закаляване е началото на лятото.

Но дори в топло време не трябва да се забравя, че основният принцип на закаляването е постепенност и разумност. Всичко трябва да е с мярка - да се закаляваш, не значи да ходиш бос по снега или да се къпеш в дупка лед.

Достатъчно е да се правят всекидневни прохладни вани на краката или да се вземат контрастни душове.

Тези, които не понасят студа в какъвто и да е вид, да не се разстройват - спортувайте (особено полезно е плуването), ходете на сауна, разхождайте се на чист въздух, лятото тичайте боси, спете на открехнат прозорец, яжте пресни плодове и зеленчуци и вашият организъм сам ще се защити от коварните микроби.

25.10.2002/Р. Ангелова

8 коментарaДобави коментар »

ИВА

От ИВА16.04.2008, 20:10 ч.

Имам същите проблеми.Всеки месец през зимата боледувам от ангина.Направиха ми кръвно изследване.Лекаря беше категоричен,че сливиците ми ще бъдат извадени,и двете.Аз,обаче съм на 29 год.

Виж всички коментари за "Ангина".

Още от "Заболявания"

Хламидия

Хламидия

Хламидия е едно от най-често срещаните полово предавани заболявания, което се причинява от бактерията Chlamydia trachomatis (Хламидия трахоматис). Често се бърка с гонорея поради сходните симптоми.

Бруксизъм - скърцане със зъби

Бруксизъм - скърцане със зъби

Бруксизмът е разпространено явление, което се оказва направо убийствено за доброто състояние на зъбите.

Конюнктивит

Конюнктивит

Конюнктивит е една от най-често срещаните очни болести. Почти всеки човек поне веднъж в живота си е страдал от нея. Какви са симптомите и как се лекува конюнктивит?