Ревматоиден артрит

45 коментара3/5

Най-честата форма на хронично възпалително заболяване на ставите; в България засегнати от тази болест са около 50-60 хиляди души. Установено е съществуването на наследствено предразположение към ревматоидния артрит, който засяга по-често жените.

 Кой може да се разболее?
Ревматоидният артрит най-често се проявява във възрастта между 35-55 години. Възможно е да се изяви и в детска възраст като ювенилен хроничен артрит, както и след 60-годишна възраст (ревматоиден артрит с късно начало).

Причини за възникването на ревматоидния артрит
Причините на заболяването не са изяснени. Смята се, че фактори от околната среда, като някои видове бактерии и вируси, могат да провокират заболяването, макар че нито един не е точно определен. Възпалението се поддържа от клетки и антитела на имунната система, като едно от най-добре уточнените антитела се нарича „ревматоиден фактор".
В началото се възпалява вътрешната обвивка на ставата, наречена синовия. По-късно се разрушава хрущялната тапицировка и се формират костни ерозии (разяждане на подхрущялната кост). В крайните стадии на болестта увредените ставни повърхности може да се вкостят и да се загуби напълно подвижността в тези стави.

Симптоми на ревматоидния артрит
Началните симптоми при ревматоидния артрит са болката, сутрешната скованост и, подуването на ставите. Болката в ставите е водещият симптом, който заставя болния да потърси лекарска помощ. Нейната сила зависи от активността на болестта. Болката е най-интензивна през втората половина на нощта и рано сутрин, а през деня и вечер обикновено намалява. Тя безпокои болните не само при движение, но и в покой.
Сутрешната скованост на движенията е един от най-ранните и постоянните симптоми на ревматоидния артрит. Сковаността може да трае от 30 мин до няколко часа, а при тежко болните и неправилно лекуваните и през целия ден. Болният не може да свие пръстите си в юмрук, както и да ги изпъне докрай. Затруднени или невъзможни са ставането от леглото и ходенето.
Отокът на ставите се дължи на възпалението на вътрешната им обвивка и на околоставните меки тъкани. Нерядко се увеличава и течността в ставната кухина. Възпалените стави са по-топли, но не са зачервени.Едно от основните оплаквания на болните от ревматоиден артрит е затрудненото и ограничено движение в засегнатите стави. В началото това се дължи на болката, сутрешната скованост и отока в тях. По-късно се стига до трайни, необратими промени в ставите и околоставните тъкани. Увреждането на хрущяла и костните ерозии нарушават целостта на ставните повърхности. Увреждат се и поддържащите околоставни структури. Засилва се ставната нестабилност, стига се до разместване на ставните повърхности. Всичко това силно ограничава възможността за движение. Повишава се напрежението в мускулите около засегнатите стави, а по-късно те отслабват.
Засегнатите от тази болест се чувстват по-отпаднали, влошен е сънят им. Характерни са още депресията, безпокойството и страхът за бъдещето. При част от болните може да се установят и редица извънставни прояви: ревматоидни възли, възпаление на кръвоносните съдове (васкулит), анемия, остеопороза, засягане на вътрешни органи и др.
Ревматоидният артрит има симетричен характер - засяга едновременно едни и същи стави от двете половини на тялото.

 

 

 

 Заболяването протича на пристъпи
Ходът му не може да се предвиди и не трябва да се смята, че при всеки нов болен ще настъпят тежки деформации и инвалидизиране. В действителност повечето болни запазват способността си за нормална дейност или действията им са умерено засегнати.
Лечението зависи от тежестта и разпространението на възпалението. По време на пристъп то включва покой и при нужда -обезболяващи лекарства, нестероидни противовъзпалителни средства (еж. НСПВС) и вътреставно прилагане на кортикостероиди. При по-тежко засегнати болни могат да се използват по-мощни, но по-токсични лекарства от „втори ред" (с известни странични действия), а при някои може да се наложи и оперативно лечение.

Диагноза на заболяването
За диагностициране на ревматоидния артрит днес се използват общоприети международни диагностични критерии. За съжаление, много често поставянето на диагнозата закъснява. Най-често това се дължи на омаловажаване на ставните оплаквания в началото и късното явяване при семейния лекар. То също може да забави своевременното насочване на болния за консултация със специалист-ревматолог. Последният е най-подготвен и може да постави точната диагноза, както и да назначи своевременно и комплексно лечение.

Лечение на ревматоидния артрит
За съжаление, вълшебни хапчета, които да избавят пациентите от ревматоидния артрит бързо и завинаги, учените все още не са изобретили. Затова основна цел на лечението са облекчаване на болката и овладяване на ставното възпаление, предотвратяване на хрущялното и костно увреждане, съхраняване на ставната функция, респ. и качеството на живот на болните и т. н.
Необходима е комплексна терапевтична програма, която включва обучение на болния и определяне на адекватен болничен режим, физикално лечение и рехабилитация, медикаментозно лечение, хирургично (ортопедично лечение.
Ранното диагностициране на тази болест дава възможност за провеждане на ранно лечение. Ако своевременно не се овладее острото възпаление в ставите, бързо се стига до необратими промени в тях. Ранното и адекватно лечение води до частично или пълно затишие на болестната активност. По този начин се забавят, отсрочват или предотвратяват необратимите костни и хрущялни увреждания. Особено важно е навреме да се включат т. нар. болестопроменящи (болестоконтролиращи) антиревматични средства.
Първите 6-12 месеца от началото на заболяването са най-критичният стадий през които хрущялът и костта са най-уязвими на болестотворните фактори. Болният трябва да бъде убеден в необходимостта от ранно и продължително лечение с тези лекарствени средства. Те се понасят по-добре и са по-ефективни в ранния стадий на болестта.

 

 

 

 

 

Зелен чай срещу ревматоидния артрит
Веществата, влизащи в състава на зеления чай, могат да оказват противовъзпалително действие на съединителната тъкан на болните от ревматоиден артрит,
заявяват учени от университета на Мичиган.
Те са изследвали изолирани клетки (синовиални фибропласти), взети от ставите на пациенти с ревматоиден артрит при отстраняване на течността от кухината на ставата. Фибропластите, покриващи тъканите около ставата, са били отгледани в питателна среда, съдържаща зелен чай. Резултатите показват, че веществата, влизащи в състава на зеления чай, възпрепятстват образуването на молекули, които вземат активно участие във възникването на възпаления и ерозия на костта в ставите.
Зеленият чай за разлика от черния не се подлага на ферментиране и благодарение на това максимално запазва полезните си вещества. В него се съдържат катехини, танини, алкалоиди, белтъчини, аминокиселини, въглехидрати, микро и макроелементи, пигменти, ефирни масла, витамини В, С, Р, РР, К, каротини и т.н. Съдържанието на витамин С в зеления чай е по-голямо, отколкото в най-популярните източници като сока от лимон или в портокал. Катехините са активни съединения, участващи в обмяната на веществата, в окислително-възстановителните реакции, в регулирането на нивото на захар в кръвта. Много от катехините, съдържащи се в зеления чай, проявяват Р-витаминна активност и заедно с витамин С притежават свойството да намаляват крехкостта и разрушаването на стените на кръвоносните съдове.


31.10.2007/Роза Савова

 

 

45 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка .. 06.02.2013, 13:46 ч.

Най-доброто алое, което мога да ти препоръчам е това на Хербалайф. Скъпичко е, да, но няма да съжаляваш. Става и за пиене. /Между другото, преди години го пиех, сега мога да почна пак курса. Подсетихте ме, мерси. :)/ Не е...

Виж всички коментари за "Ревматоиден артрит".

Още от "Заболявания"

Смъкната матка - опасно ли е?

Смъкната матка - опасно ли е?

Заболяването е сравнително често срещано и от него обикновено се оплакват жени с деца. По правило те са имали тежко раждане, което е разкъсало еластичните влакна и тъканите в тазовата кухина.

Маниакална депресия (Биполярно афективно разстройство)

Маниакална депресия (Биполярно афективно разстройство)

Хората, боледуващи от биполярно афективно разтройство, познато още под името маниакална депресия, страдат от непрекъснато клатушкане в настроението - от весело и приповдигнато до потиснато и депресивно усещане за света и живота.