Кондиломите

60 коментара1/5

Кондиломите представляват малки образувания, напомнящи брадавици, с гладка или релефна повърхност. В повечето случаи са множествени.


В някои случаи може да са малко по-големи, да се възпалят и да издават неприятна миризма.

Къде се появяват?
При жените се появяват в областта на влагалището, външно и вътрешно, около уретрата и ануса. При мъжете най-често засягат основата на главичката на пениса и уретрата.

Причина.
Причинителят е човешкият папиломен вирус, видове 6 и 11. Заразата се пренася по полов път, в пряк контакт с брадавицата. Възможно е да сте носител на вируса в продължение на 3 месеца, преди да се появят първите симптоми. Особено опасни са кондиломите, които се образуват около матката, защото те могат да доведат до рак на шийката на матката.

Кондиломите могат да бъдат открити с просто око, от вас или лекаря ви, но трябва да се вземе кръвна проба за абсолютна сигурност, че сте носители на вируса.

Лечение.
Лечението се назначава от лекаря ви според това колко е тежък случаят. Може да се лекува медикаментозно. В други случаи обаче се налага горене с ток или лазер, като се прилага местна упойка. Азотът е също широко разпространен при лечение на кондиломи.

Има редица твърдения, доказани и недоказани, за пълното излекуване от вируса. Огромен процент от случаите, след премахване на кондиломите, отново страдат от същия проблем след няколко месеца. Причината е, че Хюман Папилома вирус не се премахва от организма. Според някои специалисти пълното излекуване е невъзможно и човек, който веднъж го е имал, е носител и ще го носи до края на живота си. Трябва да се следят показателите на вируса, за да не достигнат до рискови норми.

Според други лекари, пълното излекуване е възможно, ако човек води високо здравословен живот – приема достатъчно витамини, спортува, не се преуморява, храни се здравословно. Целта е да се повиши максимално имунната система и така организмът сам може да се справи и да „изхвърли“ вируса. Макар че звучи доста оптимистично, такива случаи има и те са доказателство, че този коварен вирус може да бъде победен.

Ползването на презерватив при полов контакт, когато един от двамата партньори има кондиломи, е задължително. Трябва да се обърне внимание, че целта е, кондиломите на заразения партньор да не се докосват до незаразения. Когато кондиломите се излекуват, се счита че няма опасност от пренасяне на вируса, въпреки че в повечето случаи двамата души от двойката стават носители, поради близкия им контакт преди да установят заболяването.

Ако кондиломи има бременна жена, раждането трябва да стане чрез цезарово течение, за да се избегне заразяването на бебето.

Според статистически данни 1000 000 души годишно се разболяват от вируса на кондиломите – Хюман Папилома Вирус. Някои хора дори са носители без да подозират. Развитието, лечението и проявлението му е строго индивидулано за всеки човек. За да сте сигурни, че няма опасност да се заразите, спазвайте висока лична хигиена, внимавайте със случайните сексуални контакти и задължително ползвайте презерватив.

08.10.2007/Деси Великова

60 коментарaДобави коментар »

Неделина

От Неделина12.03.2012, 10:42 ч.

Наскоро и на мен ми откриха кондиломи,вече втори пат ходя за 2 седмици да ме горят и имам чувството че няма да се махнат.Искам да попитам ако съм спала с мъж с презерватив докато съм ги имала той на 100% ли се заразява? И да...

Виж всички коментари за "Кондиломите".

Още от "Заболявания"

Ревматоиден артрит

Ревматоиден артрит

Най-честата форма на хронично възпалително заболяване на ставите; в България засегнати от тази болест са около 50-60 хиляди души. Установено е съществуването на наследствено предразположение към ревматоидния артрит, който засяга по-често жените.

Кандидоза – вагинална гъбична инфекция

Кандидоза – вагинална гъбична инфекция

Кандидоза, или наричана още млечница, е вагинална гъбична инфекция. Почти всяка жена поне веднъж в живота си е страдала от кандидоза. Както възрастни, така и деца страдат от кандидоза. Какви са причините, симптомите и лечението на кандидоза?

Олигоменорея (рядко настъпваща менструация)

Олигоменорея (рядко настъпваща менструация)

Олигоменорея, или т.нар. рядко настъпваща менструация, не винаги представлява проблем. Олигоменореята е нормално състояние за пубертета и за жените, навлизащи в период на менопауза.