Кожни микози

0 коментара1/5

В летния период, в който носим леки, открити дрехи, най-лесно се забелязват малките кожни аномалии (кожни микози), за които често не знаем нищо.

Кожни микози
  • Разноцветен лишей (Питириазис верзиколор)  - кафяви или светли петна по гърба и деколтето
Разноцветен лишей (Питириазис верзиколор) се появява обикновено няколко дни след излагането на слънце и създават впечатлението, че на някои места бронзовият тен изчезва. Тези петънца не са опасни и само в много редки случаи се предават на близките. Известно е, че са предизвикани от вид квасна гъбичка, към която съществува генетично предразположение.

Съвет на дерматолога: За душа използвайте специален  противогъбичен гел, оставете го върху кожата пет минути и след това го изплакнете. Повторете процедурата след три седмици. Носете дрехи от памук и избягвайте сауната и хамама.
Гъбичките обичат влажна и мазна кожа, затова забравете за козметичните масла за тяло. Всяко лято преди излагането на слънце като превантивна мярка мажете кожата си с противогъбично средство.
  • Интертриго - плаки по гънките
Дерматофитите, които предизвикват микозите по ноктите, обичат да се настаняват и в гънките на слабините, под мишниците и между гърдите. Те се предават при директен контакт или в басейна, хамама и сауната. В гънките на кожата гъбичките намират топлина и влага - двете условия за бързото им развитие. Благоприятстват ги също съществуващи ранички по кожата, свръхтеглото и тесните дрехи. Кожни микозиПоявяват се червени плаки с по-тъмен контур, които предизвикват сърбежи, по-силни през нощта поради топлината на леглото. Особено неприятни са, когато се появят в горната, вътрешна част на бедрата, тъй като при ходене се получава търкане и парене.

Съвет на дерматолога:Идете на лекар, само той  може да ви каже дали става дума за гъбички, псориазис или атопичен дерматит. При нужда се изследва люспа от засегнатата кожа. Лечението се състои в мазане с противогъбичен крем, съчетано с хапчета за взимане през устата, ако микозата е по-сериозна.
  • Herpes circine - eдно или повече червени петна по лицето и ръцете
Въпреки името си той няма нищо общо с вируса на херпеса. Става дума за гъбично заболяване, най-често предавано от котките. Червените кръгли плаки имат по-тъмен контур, разрастват се и понякога, при липса на лечение, се отделят от кожата в централната си част.

Съвет на дерматолога: Може да се наложи да се направи изследване на люспа от засегнатото място, за да се постави диагнозата, но обикновено дерматологът веднага се насочва към нея. Прилага се локално противогъбично лечение в продължение на една-две седмици. Ако причината идва от вашия домашен любимец, той също трябва да се лекува по предписанията на ветеринарния лекар.
  • Оникомикоза - пожълтели нокти на краката
Присъствието на гъбички по краката се забелязва обикновено при палеца, чийто ъгъл започва да пожълтява. Ако не се направи нищо, жълтото петно постепенно обхваща целия нокът, който се удебелява, започва да се лющи, а понякога и да се отлепва.

Съвет на дерматолога
: По ноктите и околната кожа се нанася лечебен лак в продължение на три месеца. Излекуването е факт, когато израсне напълно здрав нокът. Трябва да се реагира още при първите признаци и да се внимава да не настъпи повторно заразяване - използвайте пили за еднократна употреба, перете
добре чорапите и третирайте вътрешната част на обувките със специална противогъбична пудра. Отделете една кърпа за краката си и я перете след всяка употреба. Заразата лесно се разпространява 8 семейната баня чрез килимчето пред ваната и общата употреба на хавлиени кърпи. Избягвайте да ходите боси на публични места.
Кожни микози

  • Крак на атлета - сцепена кожа между пръстите на краката
Мъртвата кожа между пръстите на краката, зачервяването и нацепването са признаци за присъствието на гъбички. Те не причиняват сърбежи, но трябва бързо да бъдат лекувани, защото могат да се разпространят по целите пръсти и да станат по-трудни за третиране.

Съвет на дерматолога: В продължение на три седмици мажете засегнатите места с противогъбична помада. Ограничете носенето на маратонки, които създават идеални условия за развитието на микозите. За предпочитане са кожените обувки, през които краката могат да „дишат". През лятото ходете с джапанки и сандали. Носете памучни чорапи и използвайте подсушаваща пудра за крака. Миенето на краката е толкова важно, колкото и подсушаването им - всички следи от влага трябва да изчезнат. В случай на упорита микоза можете дори да използвате сешоара си.

11.08.2012/Розали

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кожни микози".

Още от "Заболявания"

Базедова болест

Базедова болест

Базедовата болест е твърде често заболяване и се среща предимно у жените в млада възраст - от 20 до 40г. Много рядко се наблюдава при мъжете, децата или след 50- годишна възраст.

Невроза или неврастения

Невроза или неврастения

Неврозата е реакция срещу стреса.

Апендицит - лекувайте го навреме

Апендицит - лекувайте го навреме

Апендицит наричаме възпаление на апендикса - придатък на сляпото черво. Заболяването се нарича „апендицит“ или „апендисит“, но в разговорната реч често получава грешното наименование „апандисит“.