Метеоризъм – как да премахнете газовете в червата?

6 коментара0/5

Образуването на газове, или т.нар. метеоризъм, е често срещан проблем, създаващ дискомфорт особено на обществени места. На какво се дължи образуването на газове и как да се отървете от тях?


Метеоризъм – как да премахнете газовете в червата?Метеоризмът се изразява в повишено газообразуване в стомашно-чревния тракт, водещо до по-интензивно отделяне на газове с неприятна миризма, тежест и подуване на корема, болка, къркорене на червата, диария или запек, нарушено храносмилане и липса на апетит. Има и т.нар. локален метеоризъм, резултат от нарушена чревна проводимост, което води до натрупване на газове.

Средно човек отделя по 10-15 пъти в денонощие газове (или общо около 0,5 – 1 литра газове).


На какво се дължи образуването на газове?

Газовете биват екзогенни (резултат от пигълнатия въздух) и ендогенни (образувани вътре в стомаха и червата).

Екзогенните газове се получават при бързо хранене и пиене на течности (особено със сламка), пушене, смучене на бонбони, дъвчене на дъвка. Част от погълнатия кислород бива изхвърлен чрез уригване, а останалата чрез отделяне на газове

Причината за ендогенните газове може да бъде в храната, която консумирате. Сред хранителните продукти, които водят до метеоризъм и неприятна миризма, са бобовите култури, сладките картофи, хляб, лук, праз, чесън, репички, зеле (особено кисело), марули, броколи, ябълки, яйца, царевица, прекалено мазните храни, захарните изделия. Млякото и млечните храни, съдържащи лактоза,  понякога също водят до образуване на газове, а причината е в липсата на ензима лактаза, разграждащ лактозата. От напитките бирата и газираните безалкохолни и са основни виновници за газовете.

Метеоризъм – как да премахнете газовете в червата?Повишено газообразуване се наблюдава и при изострена чувствителност на храносмилателния тракт, стрес, преяждане, нарушено отделяне, здравословен проблем. Метеоризмът е един от основните симптоми на колита, целиакия (глутенова непоносимост), аерофагията (буквално означава „поглъщане на въздух“) или иначе казано наличието на стомашни киселини, дисбактериоза, както и други заболявания на храносмилателния тракт. Образуването на газове зависи и от чревната ви флора и  самото разграждане на храната от бактериите, намиращи се в дебелото черво. В резултата от тяхната дейност се отделят водород, сероводород, въглероден диоксид и метан. Газовете в червата са изградени предимно от тях плюс азот и кислород.  

Лечение на метеоризъм

Ограничете до минимум храните, които ви причиняват газове. Ако страдате от целиакия или лактазна недостатъчност, е наложителна спеациална диета, изключваща храни, съдържащи глутен и лактоза. За да предотвратите образуването на газове, се хранете и пийте течности бавно, яжте с мярка, по възможност леки храни, според сезона, движете се повече, не говорете докато се храните. Газовете в червата могат да бъдат премахнати и с активен въглен или медикаменти.

16.05.2012/Ели Йорданова

6 коментарaДобави коментар »

J

От J19.05.2012, 18:08 ч.

Това с активния въглен изби рибата. :-)

Виж всички коментари за "Метеоризъм – как да премахнете газовете в червата?".

Още от "Заболявания"

Ерозия и ектопия на шийката на матката

Ерозия и ектопия на шийката на матката

Ерозията и ектопията са фонови състояния на шийката на матката. Това е диагноза, която може да получите неочаквано при рутинен профилактичен преглед, тъй като в редки случаи ерозията и ектопията са придружена от конкретни симптоми.

Ганглионова киста (Ганглион)

Ганглионова киста (Ганглион)

Какво представлява ганглионовата киста (ганглион), как се диагностицира, как се лекува и кои хора са по-застрашени? Научете повече за ганглионовата киста (ганглион).

Синдром на Сьогрен

Синдром на Сьогрен

Очите и устата пресъхват - най-често това се случва при синдрома на Сьогрен - хронично възпалително автоимунно заболяване, при което се засягат екзокринните жлези (слъзни и слюнчени).