Дюстабан (плоско стъпало)

От 0 коментара5/5

Обръщали ли сте внимание какви следи оставате на мокрия морски пясък? Ако се отпечатва цялото ви стъпало, то значи сте дюстабан. Но това е по-скоро състояние, отколкото заболяване. Какво още не знаете за дюстабан (плоскостъпието)?

Дюстабан (плоско стъпало)
Дюстабан (плоско стъпало)


Какво е дюстабан?

Дюстабан (плоско стъпало) е състояние, при което се наблюдава падане на медиалния свод (извивката от вътрешната страна на ходилото, която започва от петата и стига до основата на пръстите), тоест стъпвате на земята с цялата повърхност на ходилото си. При плоскостъпието понякога се наблюдава отпускане и изглаждане и на напречния свод, намиращ се между основата на палеца и кутрето.

Какви са причините са плоскостъпието?

  • Хронично претоварване на стъпалата
  • Носене на неподходящи обувки – прекалено високи, твърде ниски, тесни, без добра опора за крака
  • Рахит
  • Напълняване
  • Слабо развити мускули на стъпалата
  • Възпалени сухожилия на стъпалата
  • Наследственост

Дюстабан – симптоми

Страдащите от плоскостъпие обикновено се оплакват от силна болка в стъпалото и крака, чак до тазобедрената става, бърза умора, подуване и отоци в областта на стъпалото и глезена, честа поява на мазоли, има вероятност за възпаление на ахилесовото сухожилие. Симптомите се изострят при продължително стоене, ходене и друга физическа дейност. Вследствие на падането на свода стъпалото става по-широко и се удължава, с което оставате без естествения си амортисьор, който ви помага да пружинирате докато ходите, така че да се редуцира натоварването върху мускулите и да сте по-издръжливи при ходене, тичане и т.н. Например, много жени, в резултата от бременността си и бързото наддаване на килограми, вече носят с един номер по-големи обувки.  Страдащите от плоскостъпие имат и по-особена патешка и тромава походка, тъй като не могат да пружинират докато вървят, и понякога се наблюдава леко наклонена напред позиция на тялото при ходене и стоене. Обувките на дюстабанлиите, и по-точно подметките им, пък са неравномерно износени (по-бързо се изтъркват от вътрешната страна на ходилото).

Дюстабан (плоско стъпало)Лечимо ли е плоскостъпието?

Както всяко заболяване, колкото по-рано се диагностицира и се започне терапия, толкова по-голям е шансът за бързо и ефикасно излекуване. Ако страдате от дюстабан в начален стадий, добър лечебен ефект имат топлите вани, нагревките. масажът на стъпалата и рехабилитация, включваща разтягащи упражнения. Паралелно трябва ежедневно да носите ортопедични стелки, които имат за цел да поддържат свода ви в правилна позиция. В краен случай се налага реконструктивна операция на стъпалото.  

Ако не вземете мерки, плоскостъпието може да причини ставни заболявания, болки в кръста и други заболявания на опорно-двигателния апарат. Тъй като при дюстабан се променя центъра на тежестта, е много вероятно след време да се промени стойката ви, извъртане на ходилата навътре, увреждане на глезена, поява на бунион. Увеличеното мускулно напрежение пък може да причини поява на разширени вени.

Как да предотвратите падането на свода?

Още от ранна възраст трябва да стимулирате детето да върви пеша, да спортува, така че да се закалят стъпалата и мускулите на краката. Добре е детето да върви босо, когато започне да прохожда. Следете дали детето има добра стойка и върви правилно и при съмнение за проблем, потърсете лекарски съвет. Носенето на удобни обувки, осигуряващи добра опора и извивка на свода, са задължителни, особено в детска възраст, когато е интензивен растежът на костите. Спортната активност е също от огромно значение за правилното оформяне на стъпалото и закаляването на мускулите на ходилото.

 

Няма коментариДобави коментар »

преживяла

От преживяла10.05.2012, 13:11 ч.

Решението е балет- върши чудесна работа. Когато бях на 4 г. имах такива проблеми ( баща ми е лекар и ги забеляза още като се появяваха). Ходих на балет няколко години и проблемът се реши. А е и чудесен начин за поддържане на...

Добави коментар за "Дюстабан (плоско стъпало)".

Още от "Заболявания"

Смъкната матка - опасно ли е?

Смъкната матка - опасно ли е?

Заболяването е сравнително често срещано и от него обикновено се оплакват жени с деца. По правило те са имали тежко раждане, което е разкъсало еластичните влакна и тъканите в тазовата кухина.

Полиморфна светлинна ерупция – слънчева алергия

Полиморфна светлинна ерупция – слънчева алергия

Какво представлява полиморфната светлинна ерупция? Какви са причините за възникването на полиморфна светлинна ерупция и кой е засегнат от тази слънчева алергия? Научете повече за полиморфната светлинна ерупция.

Пародонтоза – симптоми и лечение

Пародонтоза – симптоми и лечение

Пародонтозата е строматологично заболяване, причинено най-често от лоша устна хигиена и нездравословен начин на живот. Пародонтозата е характерно заболяване за възрастни, но все повече млади се оплакват от симптомите на пародонтоза.